• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

MHP’yi baraj altından Süleymancılar mı kurtardı?

MHP’yi baraj altından Süleymancılar mı kurtardı?
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in bugün (15.06.2011) yayınlanan 'MHP’yi baraj altından Süleymancılar kurtarmış' başlıklı makalesi...

Yalçın Bayer'in Hürriyet gazetesinde (15.06.2011) yayınlanan 'MHP’yi baraj altından Süleymancılar kurtarmış' başlıklı makalesi...

TARİKAT ve cemaatlerin seçimler üzerinde etkisi nedir?

Biz dostumuz uyardı; “Süleymancılar cemaatine bir bakar mısınız” dedi.

Alanya’daki bazı dostları aradık. Şu bilgileri edindik:

Bilindiği gibi AKP’nin kuruluşunda Süleymancıların lideri konumundaki Ahmet Denizolgun’un kardeşi Mehmet Denizolgun kurucular listesinde yer alır.

Buna Ahmet Denizolgun karşı çıkar; ancak kardeşi aday gösterilir.

Ve abi Denizolgun, 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili seçilir. Ancak bu dönem aday gösterilmez.

Kardeşler arasındaki anlaşmazlık giderek büyür.

2007 seçimlerinin üzerinde durmak gerekiyor.

Mehmet Denizolgun, kendisiyle birlikte Süleymancılar’dan, eski lider Kemal Kaçar’ın (Demirel’in Adalet Partisi’nden 3 dönem milletvekili seçilmişti) geçmişte şoförlüğünü yapan AKP Ankara eski İl Başkanı Nurettin Akman’ı Çankırı’dan ve yine Kemal Kaçar’ın yanında bulunmuş olan Turan Kıratlı’yı da Kırıkkale’den Meclis’e taşımıştır.

Denizolgun kardeşler, Süleymancılar’ın kurucusu Süleyman Efendi’nin torunlarıdır.

İki kardeş ‘post’ kavgası nedeniyle uzun yıllardır kavgalıdırlar; öyle ki Ahmet Denizolgun, annesinin cenaze namazının kılındığı camiye abisi Mehmet Denizolgun’u aldırmamıştır.

2011 seçimlerine gelirken AKP’nin anayasayı değiştirecek oya ihtiyacı vardır.

Bunun için de MHP barajın altında kalmalıdır.

AKP, Ahmet Denizolgun’la anlaşmayı düşünür. Ancak bundan bir süre önce Ahmet Denizolgun, Alanya’da MHP lideri Devlet Bahçeli ile yüz yüze görüşmüş ve blok halinde destek sözü vermiştir. Kendisine bir aday listesi de verilmiştir.

Aday tespitinden önce eski AP milletvekili İsmail Amasyalı, Adana mitingine gitmekte olan Başbakan Erdoğan’la Sabiha Gökçen Havalimanı’nda karşılaşır. İddiaya göre Amasyalı “Ahmet Denizolgun, blok halinde MHP’yi destekleyecektir” der. Erdoğan “Ben o işi hallettim” der. Amasyalı ise grubun MHP’yi destekleyeceği görüşündedir.

Yine iddiaya göre, Bülent Arınç, Ahmet Denizolgun’la görüşmüş ve destek konusu üzerinde karşılıklı mutabakata varılmıştır. Buna göre, AKP, Mehmet Denizolgun, Turan Kıratlı ve Nurettin Akman’ı aday göstermeyecek; Ahmet Denizolgun da aday olmayacaktır.

Nitekim bu üç isim aday gösterilmez. Ahmet Denizolgun, 80 ildeki yurt idarecilerini telefonla arayarak “Blok halinde MHP’yi destekleyeceksiniz, fire istemiyorum” talimatını verir.

Süleymancılar şimdi kendilerine bir pay çıkartıyorlar:

“MHP’nin barajı aşıp %13’lere gelmesinin sebebi budur. AKP bu nedenle 25’e yakın milletvekili kaybetmiştir.”

Bütün bu iddiaları, Süleymancıların kamuoyunda bilinen en açık ismi eski milletvekili İsmail Amasyalı’ya aktardık. “Ben bunları tekzip etmem. Bizim bildiğimiz şeylerdir. Ama bu arada, destek konusunda Tayyip Bey’e doğru şeyler aktarılmamıştır” dedi.

- Süleymancıların gücü nedir?

- Taban %3 olarak kabul edilir; %5’e kadar çıkar. Süleymancılar’ın ülke içinde 3 bin yurdunun olduğunu galiba bilmiyorsunuz. Her yurtta kalan 100 talebeden hesap yapabilirsiniz. Bu seçimin bir başka galibi de Ahmet Denizolgun’dur denilebilir.

- Şu anda Süleymancı vekiller kimdir?

- MHP’de konulan isimler vardır; örneği Antalya 4. sırada Kemal Çelik. Ama MHP 3 çıkarttı. Bugün parlamentoda başka cemaatler ve tarikatlardan olanlar vardır; ama Süleymancılar yoktur.

İskenderpaşa Cemaati de MHP’yi destekleyeceğini açıklamıştı.

Yalçın Bayer - Hürriyet

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89