• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Mesud Barzani: Asla Irak’ın eki olmayacağız

Mesud Barzani: Asla Irak’ın eki olmayacağız
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, İtalya’nın Irak Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede önemli açıklamalarda bulundu.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin, İtalya’nın Irak Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede, “Bağdat’taki muktedirler Anayasa’ya bağlı kalmak istemiyorlar. Federal Kürdistan’nın kendilerine ek olmasını istiyorlar. Ama biz Irak’ın bir eki olmayı asla kabul etmeyeceğiz” dedi. 

Basnews sitesinde yayınlanan bir haberde, 30 Mart günü Selahaddin kentinde İtalya’nın Irak Büyükelçisi Malsimo Maroti’yi kabul eden Barzani, Kürdistan bölgesinin 11 yıldır Irak’ta siyasi sürece yardımcı olduğunu da hatırlattı. 

50549

İtalya Elçisi ile Barzani arasında yapılan ve Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasındaki ilişkilerin görüşüldüğü ve bölgedeki durumun değerlendirildiği toplantıda, Malsimo görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kürdistan Bölgesi’ndeki huzur ve güvene vurgu yapan İtalya Elçisi, Bölge ile ülkesi arasındaki ilişkilerin geliştirilip artırılması umudunu dile getirdi. 

İtalya şirketlerini Bölge’de daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmek amacıyla hazırlık yaptıklarını belirten Maroti, yeni kurulan İtalya hükümetinden bir heyetin Bölge’yi ziyaret edeceğini söyledi 

İtalya Büyükelçisinin ziyaretinden memnunluk duyduğunu söyleyen Bölge Başkanı Barzani, İtalya ile ilişkilerin güçlendirilip artarılmasına hazır olduklarını bildirdi.

Barzani Maroti görüşmesinde ayrıca Hewlêr-Bağdat ilişkileri ve Irak parlamentosu seçimleri de gündeme geldi. Irak’ta huzur istediklerine vurgu yapan Maroti, “tüm tarafların görüşleri İtalya için önemlidir ve işlerin demokratik usullere göre yürütülmesini istiyoruz” dedi.

Bağdat-Hewlêr arasındaki sorunlara ilişkin olarak, “Federal Kürdistan 11 yıldır Irak’ta huzura ve siyasi sürece hizmet ediyor. Bu yolda biz bir çok hakkımızdan vazgeçtik. Ama Bağdat’taki muktedirler Anayasa’ya bağlı kalmak istemiyorlar” diyen Bölge Başkanı, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Bağdat, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın ortağı değil, eki olmasını istiyor. Biz bunca acı ve eziyetten, mücadele, fedakarlıktan sonra Irak’ın eki olmayı asla kabul etmeyeceğiz. Eğer Bağdat’taki muktedirler, ortaklık ve uzlaşma prensiplerini kulak arkası etmeyi sürdürür ve Anayasa’yı çiğnemeye devam ederlerse, çaresiz biz de Bağdat ile lişkilerimizi gözden geçiririz, ki bu da bizim anayasal hakkımızdır.”

Barzani konuşmalının sonunda şu görüşleri dile getirdi: “Irak Anayasası, kendini dayatmaya izin vermiyor. Bu Anayasa bağlılık ise inkarcı düşüncenin zayıflamasına yol açıyor. Bu nedenle Bağdat muktedirleri tüm tarafların üzerinde anlaştığı ve oy verdiği bu anayasadan pişmanlık duyuyorlar.” (dengê azad

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89