• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Mesrur Barzani: IŞİD taktik değiştirdi

Mesrur Barzani: IŞİD taktik değiştirdi
Peşmerge’nin Şengal’i IŞİD’in elinden aldığı zaferin hemen ertesinde Paris’e yönelen saldırıları değerlendiren Mesrur Barzani, Paris saldırılarının, Batı’nın IŞİD’e karşı tutumunu değiştirici bir etkiye dönüşmesini umud ettiğini söyledi.

BBC’nin Ortadoğu muhabiri Jim Muir’e konuşan Barzani, KBY olarak Paris saldırılarını üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, “Bu saldırıların uluslararası otoritelerin uyanması ve ne kadar ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğu noktasında uyarıcı bir etkisi olduğu kanısındayım. Ümid ediyorum ki bu olay oyunun seyrini değiştirecek ve uluslararası otoriteler, IŞİD ile mücadele konusunda daha fazla anlaşma yaparak bu konudaki sorumluluklarını yerine getirecekler ve IŞİD’in eylem yaptığı her yerde bir daha böylesi terör olaylarının yaşanmasının önlenebileceğini” ifade etti.

“IŞİD taktik değiştirdi”

Paris’te yaşanan bu ve benzeri saldırıların IŞİD’in zayıfladığının göstergesi sayılıp sayılamayacağı yönündeki soruya, ‘IŞİD’in taktik değiştirdiğini’ söyleyerek yanıt veren Barzani şöyle devam etti: “Alanda IŞİD’in zayıfladığını görüyoruz, ancak bu onların büyük bir zayıflama yaşadığı anlamına gelmez. Çeşitli toprak kayıpları yaşadığını görüyoruz, ortamı terörize etmek için farklı yöntemleri var, yaşanan son gelişmeler IŞİD’in taktik değiştirdiğini gösteriyor ve eğer önlenemezse bu tür eylemleri arttırarak devam edecekler.”

“IŞİD askeri anlamda bitirilmeli”

IŞİD’in tam anlamıyla bitirilmesi için gerekli olan çabaları değerlendiren Barzani, askeri anlamda IŞİD’i yenme mücadelesinin temel ayağı olduğunu söyleyerek, “Askeri anlamda IŞİD’i yenmek ve IŞİD’in toprak kaybetmesi çok önemli bir husustur. Öncelikle tüm dünyadan cihatçı teröristlerin birleştiği bir cazibe merkezi kalmayacak ve çekiciliklerini kaybedecekler, ayrıca bulundukları yerlerde yaşayan yerel halkı da silah altına alamayacaklar ve hayran arttırma şansları da olmayacak. Kısacası IŞİD’i askeri anlamda yenmek onunla mücadelenin ilk ayağıdır. Yalnız kesinlikle bu onların biteceği anlamına gelmiyor. Bunun bir daha yaşanmaması için uluslararası otoriteler arasında gerçek anlamda anlaşmalar olmalıdır. Bu hareketi engellemek, nereden olursa olsun örgütün para kaynaklarını kurutmak, özellikle Müslüman ülkelerin IŞİD’e karşı ideolojik mücadele vermesi gerekir. Eğer uluslararası otoriteler IŞİD’e karşı kara mücadelesi için asker gönderemiyorsa bu durumda halihazırda onlarla savaşanlara yeterli desteği vermeliler. Peşmerge’yi kastediyorum. Peşmerge IŞİD’i yenebilen ve onu geriletebilen en etkili güç” konumunda olduğunu söyledi.

“Kürdistan’a ait olmayan topraklara girmeyiz ama..”

Kürdlerin IŞİD’e karşı mücadeleyi kendi sınırları içerisinde tuttuğunu, KYB’nin Arap ve Sünnilere ait bölgelere girmek isteyip, istemediğini ve Kürdlerin sınırlarını ne kadar genişletebilecekleri yolundaki soruya yanıt veren Barzani, KBY’nin jeopolitik sınırlarının olduğunu, Kürdistan toprağı olduğunu düşünmedikleri topraklara girmeyeceklerini açıkladı.

Barzani konuya ilişkin değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Kürdistan sınırlarına dahil olmayan yerler için IŞİD ile savaşmadan önce hepimizin bir takım anlaşmalar yapması gerekir. Bu hususta koalisyon güçlerine ihtiyacımız var. Bu noktada savaşma becerisine sahip Arap güçlerine ihtiyacımız var, yalnız bu güçlerin yerel halkta hassasiyet yaratmayacak şekilde dikkatle seçilip eğitilmesi gerekiyor.”

“Irak Ordusu’nun performansı yetersiz”

Arap güçlerinden neyi kastettiği sorulan Mesrur Barzani, “Eğer Irak Ordusu IŞİD ile mücadele edecek kapasitede olursa başka grupların karışmasına gerek kalmaz. Şu ana kadar bu noktada Irak Ordusu’nun performansını yeterli bulmuyoruz. Belli başlı gelişmeler yaşansa bile Irak Ordusu’nun IŞİD’i yenmek konusunda belirleyici bir güç olmadığını” sözlerine ekledi.

Batılı güçlerin istenilen biçimde anlaşmalar yapması halinde IŞİD’i bitirmenin ne kadar zaman alacağı sorusuna ise Barzani şu yanıtı verdi: “Uluslararası otoriteler tam anlamıyla IŞİD ile mücadele etmek ve askeri anlamda onları dumura uğratmak isterlerse, IŞİD’in tamamıyla yenilmesi bir kaç ayı belki de bir kaç haftayı bulmaz.” (BBC’den çeviren Fatih Öztürk)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89