• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Mele*ler Kandil’de Cemil Bayık ile görüştü

Mele*ler Kandil’de Cemil Bayık ile görüştü
Federal Kürdistan’ın çeşitli şehirlerinden toplam 83 Kürt din adamı KCK eşbaşkanı Cemil Bayık ile bir araya geldi.

Koma Civakê Kürdistan (KCK) İnanç ve Azınlıklar komitesinin daveti üzerine Güney Kürdistan’ın Süleymaniye, Ranya, Sengeseri, Çoman, Qeledizê, Diyana, Jarava, Qesre, Ş. Rüstem Kampı ve Kerkük şehirlerinden toplam 83 Kürt din adamı KCK eşbaşkanı Cemil Bayık ile bir araya geldi.

Aralarında Güney Kürdistan’ın tanınan din adamlarından Nadır Ali, Yasin Hakim Necmettin, Abdullah Zengıl, Hakim Çoman, Şex Muhammed Bestey, Levent Gılali, Abdülkerim Necmettin, Mela Tofiq, Alaattin Sengeseri, Kandil Belediye Başkanı Şex Ömer ve Muhammed Abdullah Medya Savunma Alanında KCK eşbaşkanı Cemil Bayık tarafından karşılandı.

47378

Kandil’de bir araya gelen din adamları bir köy camiisinde öğlen namazını kıldıktan sonra, KCK İnanç ve Azınlıklar komitesi üyeleri ve Bayık ile görüştü.

İSLAMİYET AHLAKSIZLIĞI VE HAKSIZLIĞI KABUL ETMEZ

Görüşmede konuşan KCK eşbaşkanı Cemil Bayık, din adamlarının toplumun vicdanı, ahlakı ve aydınları olduğunu belirterek KCK olarak din adamlarına biçtikleri misyonu ve kendilerinden beklentilerinin şu şekilde sıraladı: “Din adamlarımızın kendilerini iyi bir şekilde örgütlemeleri gerekiyor. Kendi çalışmalarınızı örgütlü bir şekilde yürütmelisiniz. Yaptığınız çalışmalar çok değerlidir. Yapacağınız eleştiri ve öneriler bizim açımızdan çok önemli ve bize güç verecektir. O nedenle Kürt Özgürlük Hareketi olarak bizler her zaman Kürt din adamlarının düşünce, öneri ve eleştirilerini almak istiyoruz. Toplumda yaşanılan eksiklikleri bizden önce fark edebilir ve bizimle paylaşabilirsiniz. Bizim burada yaptığımız bütün çalışmalar toplum ve insanlık içindir. Din adamları olarak sizler de sadece Kürt halkı için değil insanlık için kutsal bir çalışma yapıyorsunuz. Eğer Kürt devrimcileri ve Kürt din adamları bir araya gelir ve birlikte çalışırsa Kürdistan’ı özgürlüğe kavuşturabilirler. Özgürlüğün ve başarının yolu bu şekilde gerçekleşir. Birlik olunursa yapılamayacak hiçbir şey yoktur”.

Rojava’da El Nüsra tarafından gerçekleştirilen katliamları ve saldırıları değerlendiren Bayık devamla şunları söyledi: “Erdoğan ve El Nüsra kendilerinin Müslüman olduklarını iddia ediyorlar. İslam dininin gereklerini siz benden daha iyi biliyorsunuz. Müslüman bir insanın nasıl yaşaması ve sorunları nasıl ele alması gerektiğini benden daha iyi biliyorsunuz. İslamiyet zulmü kabul etmez, İslamiyet toplumsallaşmayı kabul eder. İslamiyet ahlaksızlığı ve haksızlığı kabul etmez. İslamiyet adalet ve eşitlik içindir. İslamiyet’tin gerçekliği budur. O nedenle bunların İslamiyet’le hiçbir alakaları yok. Fakat İslamiyet adına konuşuyorlar ve yaptıklarıyla İslamiyete büyük zararlar veriyorlar. Eğer gerçekten bunlar İslam dinini esas alıyorlarsa ve Müslümanlarsa Kürtler üzerinde bu haksızlıkları yapmazlardı. İnsanların başlarını keserek katledemezlerdi. Evlerini talan etmezlerdi. İslamiyet adına fetvalar veriliyor. “Kürtlerin canı, malı ve kadınları helaldir” diye fetvalar çıkarıyorlar. İslamiyet bunlara karşıdır. İslamiyet adına bu yapılanlar kabul edilemez.”

ULUSAL KONGRE KÜRTLERİN YÜZYILLIK HAYALİDİR

Ulusal Kongrenin Kürt halkının yüz yıllık hayalli olduğunu ve bu kongrenin başka devletlerin istemleri doğrultusunda değil Kürt halkının talepleri doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğini belirten Bayık, din adamlarına da bu konuda önemli rollerin düştüğünü belirtti. Bayık, Ulusal Kongreye ilişkin şunları kaydetti: “Ulusal kongre kendi meclisini oluşturmalıdır. Dönüşümlü eşbaşkanlık sistemi olmalıdır. Bu kongreyle Kürtlerin arasındaki sorunları çözeceğiz. Kürtlerin birliğini oluşturacağız. Kürtlerin rüyaları, hayalleri, umutları bu kongreyle gerçekleşecek. Bazı devletler kongrenin kendilerinin istemleri doğrultusunda gerçekleşmesini istiyorlar. Kongre başkalarının istemleri doğrultusunda değil Kürt halkının talepleri doğrultusunda gerçekleşmelidir. Türk devleti ulusal kongrenin gerçekleşmesini istemiyor. Kürtlerin yüz yıllık hayallerinin gerçekleşmesini istemiyorlar. Kürtler eğer bunlara karşı durursa Kürtler başarılı bir şekilde sonuç alabilir. Kürtler kendilerine güvenmelidirler. Bu kongrede Kürtlerin ulusal birliğini oluşturacağız. Burada din adamlarına ve imamlara düşen görevler çok büyüktür. Din adamlarının halkımıza öncülük yapması gerekiyor.”

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’tan sonra söz alan din adamı Mela Kerim, PKK’nin güçlü bir hareket olduğunu ve Rojava’nın savunmasında gerilla güçlerinin saldırılar altında olan Rojava halkını korumasını talep etti.

Mela Yasin Güney Kürdistan’daki halkımızın bir statü sahibi olduğunu ama diğer üç parçanın halen statü sahibi olmadığını bundan dolayı da din adamları olarak diğer üç parçanın özgürleşmesi ve statü sahibi olmaları için birlikte mücadele vermeleri gerektiğini söyledi.

Mela Alaaddin Kürdistan’ın dört parçasında yaşayan Kürt halkının özgürlüğüne kavuşabilmesi için ortak düşünce, ulusal birliğin şart olduğunu ve özellikle de Kürtlerin birbiriyle çatışmamaları gerektiğini ifade etti.

* Kürtçe Din Adamı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89