• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

‘Kürtler Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı'

‘Kürtler Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı'
Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Rize Dedeman Otel’de Rizeliler ile bir araya geldi. Yaklaşık 15 kişilik TGB’li grup, otel dışında slogan atarak toplantıyı protesto etti.

Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Rize Dedeman Otel’de Rizeliler ile bir araya geldi. Akil İnsanlar Heyeti üyeleri bu sürecin akan kanın durması için bir fırsat olduğunu dile getirirken, dinleyiciler de söz alarak sürece dair olarak hem desteklerini, hem de hassasiyetlerini dile getirdi.

Sivil Toplum Kuruluşları tarafından seçilen kişilerin çağrıldığı toplantı öncesi yaklaşık 15 kişilik TGB’li grup, otel dışında slogan atarak toplantıyı protesto etti.

Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti toplantı öncesi Rize Valisi Nurullah Çakır’ı ziyaret ederek burada Rize çayı ile birlikte, Rize simidi ve pepeçura yediler. 

Toplantıda Akil İnsanlar Karadeniz Heyetinden Karadeniz Bölge Başkanı KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Berdevi Palandöken, Avukat Fatma Benli, Gazeteci Oral Çalışlar ve Gazeteci Yıldıray Oğur katıldı. Konuşmacıların oturduğu masanın arkasında sonradan yerleştirilen Türk Bayrağı ve Atatürk posteri dikkat çekti. 

‘AKAN KANIN DURMASI İÇİN FIRSAT’ 

“Türkiye’de kanayan bu yarayla ilgili olarak siyasi iktidar bir inisiyatif almıştır” diyen Hakyemez, şöyle devam etti: “Bu sürecin silahları susturarak, sorunu çözme yoluna sokması benim için önem arz etmektedir. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünün daha güçlü olması açısından daha rasyonel bir yöntemdir. Bu nedenle süreci destekliyorum. Hükümetin politikasını destekliyoruz, evet doğru ama bunu başka bir parti de yapsaydı yine desteklerdik. Çünkü bu, Türkiye’de akan kanın durması için iyi bir fırsattır.” 

Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise şöyle konuştu: “Ülkemizde 60 darbesi ve 61 Anayasasından sonra 2010 referandumuna kadar öteki ilan edilen kesimler var. Ülkemizde ötekilere bakınca belli dönemlerde Aleviler, belli dönemler dindarlar, belli dönemlerde ise Kürtler öteki ilan edilmiş. Başörtülüler öteki ilan edilmiş. İskifli Akif Hoca öteki ilan edilmiş. Dindar Kürtler ise iki kez öteki ilan edilmiş. Bu ülkede maalesef Kürtler Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı” dedi. 

ADD BAŞKANI GERDİ 

Toplantının talep ve sorular kısmında söz alan Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şubesi Başkanı Ömer Toprak’ın konuşması gerginliğe neden oldu. Toprak konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti ismi devlet binalarından kaldırılıyor. Bu bir sürecin parçası değil midir?” demesi üzerine, Oturum Başkanı Hakyemez müdahale ederek, “Burası şov yeri değil. Git şovunu dışarıda yap” diyerek tepki gösterdi. 

Programın ilerleyen bölümlerinde katılımcıların büyük bir bölümü çözüm sürecine verdikleri destekleri belirterek, Anayasanın ilk dört maddesi ile ilgili duydukları hassasiyeti dile getirdi. 

ROBOSKÎ GERGİNLİĞİ 

İHD MYK Üyesi Gazeteci Gençağa Karafazlı konuşmasında, “Türkiye’de şu gerçeği herkes biliyor ki Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değil. Devletin Karadeniz’de yıllardan beri sistemli bir Kürt düşmanlığı yarattığını bu nedenle bölgemizde Kürt düşmanlığı algısı yerleşmiştir” dedi. Erdoğan’ın baba ocağı Güneysu Ulucami’de şapka kanuna muhalefetten dolayı Hamidiye gemisi tarafından bombaladığı bunun Roboskî olayının benzeri olduğunu belirten Karafazlı, bununla yüzleşmek gerektiğini söyleyince, CHP Rize Eski İl Başkanı Erol Koyuncu karşı çıkarak ikinci kez söz almak istedi. Koyuncu kendisine söz verilmeyince, “Burada tiyatro oynuyorsunuz. Bölücülük projesine destek vermeyin” diye bağırmaya başladı. Koyuncu güvenlik güçleri tarafından salondan çıkartıldı. 

‘SİZİN İSTEMEDİĞİNİZ OLAMAZ’ 

Toplantıda konuşan Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Elbette bazı endişeler var. Deniyor ki, gizli bir ajanda mı var? Hükümet bu ajandayı hayata mı geçirdi? ‘PKK elebaşı cezaevinden çıkartılacak mı’, deniyor. Türk milleti kavramı Anayasadan çıkartılacak mı deniyor. Bu ülkede millete rağmen hiçbir şey yapamazsınız. Bu süreç özellikle Doğu ve Güneydoğu’da büyük destek görüyor. Batıdan da çok önemli destek alınıyor. Talepleriniz ve endişeleriniz elbette karşılıksız kalmayacak. O yüzden fazla endişe duymaya gerek olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. (evrensel)

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89