• BIST 9889.76
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

Kürt yönetiminden ABD'ye mektup

Kürt yönetiminden ABD'ye mektup
ABD'de federal yargıcın Kürt petrolüne el konulması talimatının ardından Federal Kürdistan yönetimi mahkemeye bir mektup yazdı.

ABD'de federal yargıcın Kürt petrolüne el konulması talimatının ardından Federal Kürdistan yönetimi mahkemeye bir mektup yazdı. Bağdat yönetimini eleştiren Kürt yönetimi, petrol ihracatının yasal olduğunu dile getirdi.

Kürt yönetimi, ABD'ye yolladığı mektupta Bağdat yönetiminin Kürt yönetimine yönelik sorumluluklarını yerine getiremediğini belirterek Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki merkezi hükümeti eleştirdi.

IKBY Doğal kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, Federal Kürdistan yönetiminin internet sitesinden şu açıklamayı yaptı:

"Merkezi hükümet bu meselenin kazananı olamaz. Çünkü bizim ham petrolümüz Irak anayasasında belirtildiği üzere tamamen yasal biçimde üretilmiş, gemiye yüklenmiş, ihraç edilmiş ve satılmıştır."

Gemiye el konulamıyor

ABD'nin Teksas eyaletindeki federal mahkeme, Teksas açıklarına ulaşan Federal Kürdistan petrolünün, Irak merkezi hükümetinin izni olmadan satılamayacağı gerekçesiyle tankerdeki petrole el konulmasına karar vermişti.

Ancak kararı veren federal hakim daha sonra, Federal Kürdistan petrolünü taşıyan ve Teksas açıklarına ulaşan tankerin, ABD karasularının dışında ve sahilden 100 kilometre açıkta bulunması nedeniyle daha önce verdiği petrole el koyma kararının uygulanamayacağına hükmetti.

Federal Hakim Nancy K. Johnson, anlaşmazlığın, Bağdat hükümetiye Federal Kürdistan yönetimi arasında Irak'ta çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Taner Yıldız'dan açıklama

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise konuyla ilgili olarak “İster Teksas'ta isterse başka bir mecrada yasaklanması muhtemel olan petrol Irak'ın petrolüdür. Bununla alakalı kararı Irak anayasası verecektir. Irak'ın Bağdat ile Erbil arasındaki paylaşımı, Türkiye'nin üçüncü taraf olduğu bir paylaşımdır” açıklamasını yaptı.

ABD mahkemesinin kararının Türkiye adına gelir kaybına yol açacağı iddialarıyla ilgili olarak Yıldız, “ABD'nin bu olası kararının, Türkiye'nin 100 milyar dolarlık bir gelirden olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylemem lazım. Ortada bu kadar bir gelir yok. Erbil ve Ankara arasındaki bütün hatlar koptu ve bunlar bozuldu diye zil takıp oynamak Türkiye'nin menfaatleriyle çakışmamaktadır. Bu, Türkiye'nin menfaati aleyhine bir söylemdir” dedi.

Liman açıklarında boşaltılmayı bekliyordu

Texas eyaletinin Galveston Bay limanına geçen cumartesi günü ulaşan Federal Kürdistan petrolüyle yüklü United Kalavrvta adlı tanker, yaklaşık 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varillik petrolle birlikte liman açıklarına demirlemiş ve boşaltılmayı bekliyordu.

Bağdat - Erbil arasında petrol gerilimi

Federal Kürdistan'tan çıkarılan petrol yasal statü olarak Irak petrolü sayılıyor. Irak Anayasası’na göre Kürtlerin Irak içindeki nüfus oranı göz önünde bulundurularak Irak topraklarında çıkarılan petrol gelirlerinin ancak yüzde 17’si Kürt yönetimine veriliyor. Fakat Erbil - Bağdat arasında Kürt petrolünün Bağdat’ın onayı olmaksızın dışarıya satılması ile ilgili ortaya çıkan gerginlikten sonra Maliki Hükümeti, Irak petrollerinden Kürtlere verilmesi gereken yüzde 17’lik payı kesti.

IŞİD’in 10 Haziran’da Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u alması ve Bağdat’a 60 km yakındaki bölgelere kadar birçok yeri ele geçirmesi sonrasında merkezi yönetimin Sünni bölgelerde denetimi kaybetmesi sonrasında Erbil - Bağdat gerginliği daha da derinleşti. Kürt yönetimine bağlı peşmergeler Kerkük’teki petrol kuyularının bulunduğu alanlarda tam kontrolü sağlarken, Kürt yetkililer bu alanlardan artık çekilmeyeceklerini ilan etti. Bağdat ise Kürtleri petrol bölgelerini yasal olmayan yollarla ele geçirmekle suçluyor. (Al Jazeera, Reuters)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89