• BIST 9544.47
  • Altın 2488.081
  • Dolar 32.5206
  • Euro 34.8251
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 6 °C

Kürdistan'a ilk Cumhurbaşkanı ziyareti

Kürdistan'a ilk Cumhurbaşkanı ziyareti
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani Hewler'de görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yaşanan acıları telafi etmek için Irak'a geldiğini belirterek, "Ziyaretim, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörüne karşı yürütülen mücadeleye bir destektir" dedi.



Yaraları sarmak ve terörü bertaraf etmek için hazır olduklarını dile getiren Hollande, "Kürdistan bölgesine yönelik askeri ve insani yardımlarımız artarak devam edecek" diye konuştu.

460.jpg

Terörle mücadele için dünya kamuoyunda sevindirici gelişmelerin yaşandığını aktaran Hollande, şunları söyledi:

"Uluslararası bir işbirliği oluşuyor ve Irak'a yardımlar geliyor. Bu, sizin terörle mücadelenizde yalnız olmadığınızı gösteriyor. Biz Fransa olarak sizden yardım mesajı geldiği andan itibaren harekete geçtik. Bundan sonra da aynı şekilde desteğimiz sürecek."

"Kürdistan'ın, etnik ve dini azınlıkların barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir bölge olduğunu" vurgulayan Hollande, "terörün bu zenginliği bozmasına izin vermeyeceklerini" ifade etti.

52800

Hollande ayrıca Fransa olarak ülkelerine gelecek sığınmacılar için vize işlemlerini kolaylaştırdıklarını, Erbil'deki başkonsolosluklarında da personel sayısını artırdıklarını kaydetti.

BARZANİ: FRNSA'NIN ASKERİ YARDIMLARI ÇOK ÖNEMLİ

Mesut Barzani de "Teröristleri yenmemizde Fransa'nın askeri yardımları çok etkili oldu. Bu birliktelik devam ederse bölgenin iç barışı ve istikrarı sağlanır. Uluslararası koalisyonun da desteğiyle teröristleri Irak'tan temizleyebiliriz" dedi.

Irak'ta 1 milyonu aşkın sığınmacının evine güvenli bir şekilde dönebilmesi için terörü yenmek zorunda olduklarına dikkati çeken Barzani, Peşmerge güçlerinin bunun için IŞİD militanlarına yönelik operasyonlarına devam ettiğini bildirdi.

İLK CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ

Hollande'ın ziyaretinin, Federal Kürdistan'a "cumhurbaşkanı" seviyesinde yapılan ilk resmi ziyaret olduğu belirtildi. Ziyareti tarihi bulan Kürt yönetimi, Hollande ve beraberindeki heyeti, en üst seviyede karşılayıp, ağırladı.

Hollande, Erbil temasları kapsamında Mar Yusuf kilisesinde kalan Hristiyan sığınmacıları da ziyaret etti. Buradaki sığınmacılarla bir süre görüşen Hollande, Fransa olarak gereken yardımı yapacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hollande, Irak'a yaptığı günü birlik ziyareti kapsamında başkent Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Parlamento Başkanı Selim el-Cuburi ve Başbakan Haydar el-İbadi ile görüşmüştü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89