• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Kılıçdaroğlu: Anadilde eğitim toplumu böler!

Kılıçdaroğlu: Anadilde eğitim toplumu böler!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuda hem başörtüsü hem de anadile karşı olduklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kamuda başörtüsüne ve anadilde eğitime karşı olduklarını belirttiği konuşmasında "değişime ve dönüşüme açık bir parti" olduklarını belirtmesi şaşkınlıkla karşılandı.

"ANADİLDE EĞİTİM TOPLUMU BÖLER"

CHP Genel Başkanı, anadilde eğitim konusuna da karşı çıktı. Kılıçdaroğlu konuyla ilgili olarak "Herkes anadilini öğrenmeli. Anadili yasağının kalkması için ilk teklifi veren de biziz. Ama anadilinde eğitim toplumu böler. Bizim görüşümüz bu. Türkiye'nin tek bir resmi dili olmalı. O da Türkçedir. Herkesin inancı ve kimliğine saygılıyız ama bunların politikada kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuda hem başörtüsü hem de anadile karşı olduklarını söyledi. İngiltere'de konuşan Kılıçdaroğlu, kamuda dini sembollerle anadilde eğitime karşı olduklarını söyledi. 

"KAMUDA DİNİ ÖĞEYE KARŞIYIZ" 

İngiltere'de önceki gün Avam Kamarası'nda konuşan Kılıçdaroğlu, kamuda başörtüsü konusunda şunları söyledi: "Kadın giysisi üzerinden siyaset yapmayı uygun bulmuyorum. Hele hele de erkeklerin buna karışmasını hiç uygun bulmam. Tüm demokratik ülkelerde kamu görevlilerinin nasıl giyineceği bellidir. Serbest yaşam ile kamu yaşamını ayıran bu kurallardır. İngiltere'de de Türkiye'de de yargıçların özel kıyafeti vardır. Kamuda dini öğelerin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Devlet etnik ve dini kimlikler konusunda "kör" olmak zorundadır. Gelen kişinin dini inancını sorgulayamazsınız. Bu tür şeyler toplumu böler."

"DEĞİŞİME KARŞI DEĞİLİZ"

Kamuda başörtüsüne ve anadilde eğitime karşı olduğunu açıkça belirten Kılıçdaroğlu, partisinin değişime açık ve düşüme karşı olmayan bir parti olduğunu savunarak şu ilginç açıklamalarda bulundu: "Partimiz hakkında değişim ve dönüşüme karşı bir parti olduğuna dair Batı'da bir algı olduğunu biliyoruz. Bütün evrensel demokratik değer ve kurumların Türkiye'de de olmasını istiyoruz. Türkiye'de yargı bağımsızlığından ilk söz eden, anayasa mahkemesinden ilk söz eden, kadın-erkek eşitliğinden ilk bahseden partiyiz. Kürtleri ve Alevileri azınlık olarak görmüyoruz, onlar ülkemizin asli unsurları ama Kürtlerin ve Alevilerin sorunları var. Kürtçe konuşma yasağı varken bunun kaldırılması için ilk kanun teklifini veren biziz. İlk Kürt raporunu hazırlayan siyasi parti de biziz. Birlikte bağımsızlık savaşı verdik, onlar ülkemizin asli unsurları. Ama sorunları var. Bunu da siyaset kurumunun çözmesi lazım. Çözüm için ilk teklifleri veren de CHP. Bizim altı okumuzdan biri milliyetçilik. Ama bu kafatasçı milliyetçilik değil. Etnik kimlik üzerine siyaset 21. yüzyılın CHP'sine yakışmaz. Ama samimi söylüyorum, kendisini anlatamayan parti de biziz. Alevilerin cemevi kurmalarıyla ilgili yasa telifini veren de biziz. Ama AKP bunu reddediyor; AKP değişimden yana oluyor, biz de tutucu oluyoruz. Bizim parti amblemimizin 6 oku var bunlardan biri de milliyetçilik ama bu kafatasçı milliyetçilik değil. Etnik kimliğe dayalı siyasetin 21'nci yüzyılda CHP'ye yakışmayacağını da biliyoruz."

  • Yorumlar 21
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89