• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Hollande: Peşmerge'ye saygılar sunuyorum

Hollande: Peşmerge'ye saygılar sunuyorum
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, IŞİD’in başkent Hewler’e yakınlaştığı dönemde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “büyük bir risk” alarak Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettiğini söyledi.

François Hollande ve beraberindeki heyet resmi bir ziyaret kapsamında bugün başkent Hewler’e geldi.

foto-galeri-025.gifMesud Barzani ile görüşen Hollande görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

“Dostane duruş”

Kürdistan halkı ve şehit Peşmergelerin yakınları adına Hewler’e ikinci ziyaretinden dolayı François Hollande’a teşekkürlerini sunan Başkan Barzani konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sayın Cumhurbaşkanı Kürdistan’ı ilk ziyaretinizde Kürdistan dünyanın en vahşi terör örgütü IŞİD’le karşı karşıya kalıp, başkentimize de oldukça yakınlaşmıştı. Aynı dönemde değerli şahsınız büyük bir risk alarak buraya geldiniz. Bu durum bizim için oldukça büyük bir önem teşkil etmekle beraber büyük bir destekte bulunmuş oldunuz. Siz ve halkınız bizim için dostane bir duruş sergilediniz.”

2 buçuk yılın ardından kendilerini tekrar ziyaret etmelerinden dolayı memnuniyetini dile getiren Başkan Barzani, “Musul’da savaş cephesinde Zertik Dağı’nı sizde ziyaret ettiniz. Şahsınızın da tanıklık ettiği gibi elde edilen kazanımlar kolay olmadı. Söz konusu başarı Peşmerge Güçleri ve Fransa’nın da üyesi olduğu, önemli bir role sahip olan koalisyon güçlerinin desteğiyle sağlandı” dedi.

Yaşanan savaşta IŞİD’in zayıfladığını ancak bunun örgütün askeri anlamda yenilgiye uğradığı ve terörün son bulduğu anlamına gelmediğine işaret eden Başkan Barzani, “Başka bir isim ve başka bir perdeden terörle yine karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle de koalisyon yardımlarını sürdürmesi gerekiyor” diye konuştu.

Hollande’ın da tanık olduğu gibi IŞİD’in kontrolündeki birçok bölge Peşmerge Güçleri, Irak Ordusu ve koalisyon güçlerinin işbirliği ve desteğiyle kurtarıldığının vurgulayan Barzani, “Operasyonun ikinci aşaması başlandı. Şu anda çok sayıda yer kurtarıldı. Ancak savaş oldukça zor geçiyor ve IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıyla savaşın bitmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

François Hollande’ın “Kürdistan halkını her zaman desteklemeye devam edeceğini” belirtmesini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Başkan Barzani, Fransa’ya sonsuz güvenlerinin olduğunu ve verecekleri destekle amaçlarına kavuşmayı umut ettiklerini dile getirdi.

Hollande: Destek devam edecek

François Hollande ise Kürdistan Bölgesi’ne IŞİD’le mücadelede desteklerini belirtmek için geldiğini vurgulayarak, terörle mücadelede Kürdistan'ın ülkesinden yardım ve destek talebini hatırlatarak, “Ülkem gereken tam desteği sağlamak amacıyla hemen sonra uluslararası koalisyona katılarak, yardım ellini uzattı. Terörle mücadelede üzerine düşeni yaptı ve yapıyor. Yardımların yanı sıra Fransa Özel Kuvvetleri de Irak Ordusu ile birlikte Musul operasyonuna katıldı” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin terörle mücadelesinin küçümsenmeyecek kadar ciddi olduğunu ve büyük bedeller ödediğini vurgulayan Hollande, “Peşmergeye saygımı belirtmek isterim” diyerek, ülkesinin bugün Başkan Barzani ile ziyaret ettikleri Zertik Dağı’nda bölgelerin tamamının Peşmergenin kanıyla korunduğunun farkında olduğunu ve Peşmerge Güçleri’ne desteği sürdüreceklerini ifade etti.

Hollande, Peşmergenin tüm etnik ve farklı inançtaki oluşumların canı pahasına koruduğunu vurgulayarak, “Fakat bizim de sorumluluğumuzun farkında olması gerekiyor. Terörün sonlanması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bütün sorumluluğu Peşmergeye yükleyemeyiz" dedi.

Savaştan dolayı çok sayıda kişinin Kürdistan Bölgesi’ne sığındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Hollande, insani yardım ve yeniden yapılandırılmaya yönelik desteklerinin tamamıyla devam edeceğini söyledi.

Konuşmasının sonunda François Hollande şunları ifade etti:

“IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge ve diğer güçlere desteğimizi sunduk, terörün son bulması için herkesin bu mücadeleye katkı sunması gerekiyor. Ortadoğu Hristiyan, Ezidi, Şebek ve diğer aidiyetlerin bulunmasıyla güzel. Peşmerge bunları koruduğu için minnettarız ve bunun devam etmesini diliyoruz. Aynı zamanda bölgelerinden göç etmek zorunda kalanların geri dönmeleri insani yardımda bulunmak için de ülkem elinden geleni yapacaktır. Musul’u kurtarmamız gerekiyor.

IŞİD’in Irak’ta ve Suriye’de bitirmemiz gerekiyor. Akabinde ise siyasi bir çözüm olmalı. Musul’daki farklı unsurların her türlü hakları güvenceye alınmalıdır. Burada bulunmamın nedeni ise Peşmergeye teşekkür edip verdiğiniz mücadeleye destek vermektir. Aynı zamanda Musul operasyonunda Irak’a da destek vermektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89