• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

Erdoğan: İmralı ile görüşüyoruz!

Erdoğan: İmralı ile görüşüyoruz!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuk olduğu TRT'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan'a gazetecilerin sorduğu bazı sorular ve cevapları...

ROBOSKİ TARTIŞMALARI

"28 aralık Uludere'nin seneyi devriyesi idari soruşturmada nereye vardık. Bir kusur bulundu mu?

2 yönüyle yürütülüyor. Sivil ve askeri yargı süreci devam ediyor. Gerek silahlı kuvvetler olsun valilik olsun görüştüler. Raporu hazırlıyorlar 1-2 hafta içinde raporu sunacaklar. Bu konuyla ilgili olarak hepimizin açıklamaları oldu. Üzüntülerimizi paylaştık. Bunun üzerinden bir istismar mekanizması çalışıyor. 1 yıldır sürekli gündemde tutuyorlar. Gediktepe’yi, Hantepe’yi, Gaziantep'i kimse gündemde tutmuyor. Asker sivil şehit edildi. Neden sadece burası gündemde tutuluyor. Burası bir terör bölgesi. Burada bir hata yapılmış olabilir.



Ben bizzat izledim görüntüleri burada bir insanı takip edemiyorsunuz. Askere vur iktidara vur. Biz diyoruz ki hata yapılmış olabilir. Gediktepe'de dalga geçildi. Haftalarca onu yazdılar çizdiler Çoban sandık deyince. Görüntüler bu şekilde gelince kararı verip operasyon yapılıyor. Askerin tespiti şudur Kaçakçı olur durur ya da geri döner Ama terörist durmaz devam eder. Tecrübeli olanlar kaçıyor kurtuluyor. Olay acı bir olay. Yaşanan olay karşısında beklemeyelim meydana gelen durumu tazminatlarla hafifletelim. Aileler konuşmadan belli parti açıklamalar yapmaya başladı. Orada acısı olanlar başka. Sizden giden yok.

Uludere'dekilerde izliyorlardır onlara ne söylemek istersiniz?


Burada ben bir kasıt düşünmüyorum. Bütün ilgililerle konuştum. Hatayen böyle bir şey olabilir. Benim Uludere'li vatandaşlarımıza söyleyeceğim şey örgütlerin oyununa gelmeyin. Bunlar alıyorlar parlamentoda gezdiriyorlar. Onların oyuncağı olmasınlar. İstismarcıların oyununa gelmeyin. Öyle olaylar olsun ki 20 yıldır neticeye bağlanamadı. Biz orayı beklemek durumundayım Ben yürütme olarak nasıl karar vereyim.

'İMRALI'YLA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR'

Neymiş adadaki bırakılacakmış. Bunlar üzücü şeyler. Biz mesafe almak istiyoruz. Terörle mücadelede mesafe konusunda biz adayla görüşme yapmayız. Ama yaptırırız. Hala görüşmeler var. Çünkü netice almamız lazım. Işık olduğu sürece devam ederiz. Baktık olmuyor bırakırız.



Geldiğimizde olağanüstü hali kaldırın hiçbir şey istemiyoruz diyorlardı. TV'ler radyolar. Kürtçe konuşulamazdı. Biz bir kanalı ona ayırdık. Cezaevinde anne evladıyla Kürtçe konuşamıyordu. DGM'leri kaldırdık. 4+4+4'te seçmeli ders olarak Kürtçe'yi koyduk. Kültürelse kültürel. Bölgeye 26 katrilyonluk yatırım yaptık. Hakkari'ye gidip de havaalanı yapacaklar aklınıza gelir miydi? Adamlar gelip mütehadi tehdit ediyorlar. Maden ocakları var o bölgenin insanları çalışıyor. Gelip insanları kaçırıyorlar Benim Kürt kardeşim bu oyuna gelmesin. Bu sorunu Tayyip Erdoğan çözemez tek başına. Ekibimiz çalışacak. Halkımız da yardımcı olacak.

Kılıçdaroğlu ziyareti sırasında siz MHP'nin randevu verip vermemesini bir kenara bırakın arkadaşlarımız bir araya gelip çalışsınlar Biz de çalışalım yasal düzenlemeyi yapalım. Ama bakın gelmediler. Tamam diyemediler.

Türkiye Kuzey Irak ilişkisini nasıl göreceğiz?

Fevkalede bir hal olmadığı sürece ilişkilerimiz verimli bir halde sürüyor. Sık sık onlar geliyor. Biz arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Müteahitlerimizin orada ciddi bir emeği var. Tüm bu çalışmalar yürüyor. Bizim kapımız her zaman kuzey Irak yönetimine açık.

Bağdal'la yaşanan gerilim gelip geçici şeyler de olabilir. Irak'ın birliğinden yanayız. Yapılacak ilk seçimde daha barışçı bir yönetim iş başına gelsin. Biz de Irak'la olan münasebetlerinden rahatsız. Bir takiyedir gidiyor orada. Temenni ederim ki çalışmalara neticesini verir."

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89