• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 13 °C

Barzani: Tehdit dili bir sonuç vermez

Barzani: Tehdit dili bir sonuç vermez
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül'de yapılacak referandumun hiç kimse için tehdit olmadığını ifade ederek, “Komşularla en iyi ilişkileri amaçlıyoruz. Son 25 yılda bunu kanıtladık” dedi.

Başkan Barzani bugün on binlerce kişinin katılımıyla Duhok'ta düzenlenen bağımsızlık referandumuna destek mitingine katıldı. 

Rudaw'da yer alan haberde Barzani, burada yaptığı konuşmada, 7 Haziran'da alınan bağımsızlık referandumu kararının bir şahsa ait olmadığının altını çizerek, “Bu, Kürdistan halkının kararıdır. Siz kararınızı verdiniz zaten. Söylememe gerek yok. 25 Eylül'de Kürdistan halkı sandığa gidip 'Evet' diyecek” ifadelerini kullandı. 

“Ortaklığı kabul etmediler” 

Bağdat'ın Kürtlerin ortaklığını kabul etmediğin hatırlatan Başkan Barzani, “Eğer ortaklığı kabul etmiş olsaydılar, bu sonuç ortaya çıkmazdı. Kürdistan halkının ekmeğini kesmekle Kürdistan halkına yeni bir Enfal uyguladılar. Ortaklığı kabul etmediler, biz de köleliği kabul etmiyoruz” diye kaydetti. 

“Bu karar bir veya birkaç partinin değil, Kürdistan halkının kararıdır” diyen Barzani, Kürdistan Parlamentosu'nun referandum kararı vermediğini savunanlara, “Kürdistan Parlamentosu dün tarihi bir karar verdi” yanıtını verdi.  

“Irak Parlamentosu şovenistlerin eline geçti” 

Federal Kürdistan Başkanı, “Bize uygulanan katliamlara kimse ses çıkarmadı. Hala anayasadan bahsediyorlar. Kimseyi tehdit etmiyoruz. Tehdit dili de bir sonuç vermez. Şimdiki Irak Parlamentosu federal bir parlamento değildir. Şovenistlerin eline geçmiştir” şeklinde konuştu. 

“Ya kölelik ya da bağımsızlık” 

“İrademiz hiç kimsenin iradesi karşısında kırılmayacaktır” diyen Barzani “Başka bir devlet gelip, bize bağımsızlığı hediye etmez. Önümüzde iki yol var: ya kölelik ya da bağımsızlık! İrade silahtan daha güçlüdür” diye belirtti. 

“Şehitlerimizin kanına saygı duyulmasını bekliyoruz” 

Beyaz Saray'da eski ABD Başkanı Barack Obama'ya da bu konuyu açtığını hatırlatan Barzani, “Dost ülkelerden şehitlerimizin kanına saygı duymalarını beklentisi içinde olduklarını” dile getirdi.  

Kürdistan'ın medeni bir devlet olacağını vurgulayan Başkan Barzani, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Kürdistan dinsel ve mezhepsel bir devlet olmayacaktır. Kürdistan; Arap, Türkmen, Süryani, Asuri ve tüm dinsel ve etnik grupların kardeşçe yaşayacağı bir devlet olacak. Diğer etnik ve dinsel grupların haklarının sağlanması konusunda her türlü güvenceyi vermeye hazırız. 
 

Bağdat'ın tüm amacı ve programı, Kürdistan'ın kazanımlarını yok etme üzerine kuruludur. Bizi Baas döneminin koşullarına ve sınırlarına çekmek istiyorlar.” 

Referandumun sınır çizmek olmadığını belirten Barzani, “Su, petrol ve diğer konularda diyalog ve müzakere yapılacak. Kürdistan Bölgesi'nin idaresinin dışındaki bölgeleri zorlamayacağız. Kendi iradelerine göre davransınlar. Sınırlarımızı diyalog ve müzakere yoluyla çizeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Biz kimseye tehdit değiliz” 

Başkan Barzani, komşularla en iyi ilişkileri amaçladıklarını ifade ederek, “Son 25 yılda bunu kanıtladık. Biz kimseye tehdit değiliz” diye konuştu. 

Dost koalisyon ülkelerine bize verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Barzani, “Peşmergenin elindeki silahlarla hiçbir güç, IŞİD gibi bir örgütü yenemezdi. ABD ve koalisyon ülkelerinin yardımlarını hiçbir zaman unutmayacağız” dedi. 

IŞİD'e karşı mücadelede Irak ile işbirliğini sürdürme konusunda hemfikir olduğunun altını çizen Kürdistan Bölgesi Başkanı, bunu 'Sayın Abadi'ye de söylediğini dile getirdi. 

Barzani, “Artık Enfal, katliam ve jenositlere 'dur' deme zamanı geldi. Referanduma eşdeğer bir alternatif gelmedi. 25 Eylül'de sandığa gidin ve kararınızı verin. Son olarak Kürdistan halkına, kahraman şehit Peşmergeye ve tüm peşmergelere selam olsun” diyerek sözlerini bitirdi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89