• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Aylık 50 milyon rüşvet elinde kaldı

Aylık 50 milyon rüşvet elinde kaldı
Atatürk Havalimanı gümrüğüne yönelik operasyonda İstanbul Gümrük Başmüdürü Ekinci'yle birlikte 31 kişi gözaltına alındı.

Atatürk Havalimanı gümrüğüne yönelik operasyonda İstanbul Gümrük Başmüdürü Ekinci'yle birlikte 31 kişi gözaltına alındı. Aylık 50 milyon TL rüşvet alan örgüte operasyon emrini bizzat Başbakan Erdoğan verdi.

İstanbul’daki ‘gümrükte rüşvet’ operasyonu kapsamında, elebaşı olduğu öne sürülen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci tatilde olduğu Mersin’de yakalandı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, gözaltındaki 31 kişi arasında bulunan Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube Müdürü Coşkun Cihanoğlu ve Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin Eker’in üzerinden ve gizli kasalarından 300 bin TL çıktığı öne sürüldü.

İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne yapılan operasyonun talimatını, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın hazırladığı rapor doğrultusunda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verdiği ortaya çıktı. Operasyonun başlangıcı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 8 ay önce gelen bir ihbar mailine dayanıyor.

23963

İhbarcının, “Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde dönen dolaplarla ilgili çok önemli bilgiler vermek istiyorum. Artık herkes şunu bilsin ki, namuslular namussuzlardan fazla. Tabiri caizse, İstanbul’daki tüm gümrüklerde kaçakçılığın babası yapılmakta” dediği mailde İstanbul’da bazı gümrüklerde rüşvet karşılığı yurda kaçak eşya ve sigara sokulduğu bildirildi.

Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile İstihbarat Daire Başkanlığı bir rapor hazırlayarak, raporu önce İçişleri Bakanlığı’na ardından da Erdoğan’a sundu. Raporda, Ekinci’nin bazı şirketlerle ortak çalıştığı, rüşvet paralarını aklamak için çeşitli yöntemlere başvurduğu belirtildi. Vurgunun özellikle Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı 2 antrepoda yapıldığına dikkat çekilen raporda, başta çay, cep telefonu, batarya, deri çantanın da aralarında bulunduğu yüzlerce ithal ürün üzerinden rüşvet alındığı yazıyor. Yine aynı raporda Ekinci’nin Mersin’de görev yaparken birlikte çalıştığı isimler İstanbul’a atandıktan sonra değişik birimlerin üst düzey yöneticisi olarak görevlendirildiğine yer veriyor.

50 MİLYON TL PAYLAŞILIYORDU

Başbakan Erdoğan’ın incelediği raporda, çete üyelerinin aylık 50 milyon TL civarında rüşvet aldığı, paraları da aralarında paylaştığına dikkat çekiliyor. 2006’da hakkında çeşitli iddialar çıkan ve o dönem Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevi yapan Ekinci’nin, Erdoğan’ın talimatıyla görevden alındığını hatırlatan istihbarat raporunda, Ekinci’nin Haziran 2009’da İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevine getirildiği ifade ediliyor.

Vurgunu yaptığı öne sürülen gümrük çalışanlarının Türkiye’nin önemli ihracat şirketlerinin sahipleriyle olan ilişkileri ve rüşvet çarkının anlatıldığı raporda, rüşvet çarkına dahil olmayan kişilerin sürgün edildiğine değiniliyor. Operasyon kapsamında yapılan dinlemelere Gümrük Müsteşarlığı’nda görevli bazı üst düzey yetkililerin de takıldığı ve gözaltına alınanların sayısının şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda artacağı öğrenildi.

31 GÖZALTI

Gümrüklerdeki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili düzenlenen operasyon kapsamında, Atatürk Havalimanı Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nün 2 ve 5. katlarında, kargo gümrüğü ve Ambarlı gümrük sahası başta olmak üzere birçok yerde arama yapıldı. Operasyonda 31 kişi gözaltına alındı.

KAPIKULE’DE 16 KİLO KAÇAK KÜLÇE ALTIN

Bu arada, Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, Kapıkule Sınır Kapısı’nda Bulgaristan’dan Türkiye’ye giren N.B.’nin kullandığı otobüsü durdurdu. Otobüste yapılan aramada, ön panele yapılmış özel bir bölmede 16 kilo 578 gram külçe altın ele geçirildi. Olayla ilgili sürücü N.B., yedek şoför H.S. ve idareci M.S. gözaltına alındı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89