• BIST 9889.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

'ABD'nin Kürdistan'la ilişkileri stratejik'

'ABD'nin Kürdistan'la ilişkileri stratejik'
ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimi dönemindeki Ulusal Güvenlik Danışmanı Kenneth R. Timmerman, ABD Kongresinde Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu ve Kürdistan'ın bağımsızlığına desteğin fazla olduğunu söyledi.

Kurdistan24 ana haber bültenine katılan Kenneth R. Timmerman, Washington'da Kürdistan Bölgesi yönetimine önemli bir desteğin olduğunu belirterek, "Ancak referandumunun zamanlamasıyla ilgili bir eleştirinin olduğunu da söyleyebilirim" dedi.
 

'ABD-Kürdistan ilişkileri uzun vadeli'

ABD Başkanlık seçimleri döneminde Başkan Donald Trump'ın danışmanı olan ancak şu anki Trump yönetiminin karar mekanizmalarında yer almayan Timmerman, şöyle konuştu: 

​"Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ABD'nin Kürdistan'la stratejik açıdan güçlü bir ilişkisi var ve bu ilişki uzun vadeli bir ilişki. Kürdistan Bölgesi'nde demokratik temayüllerin güçlü temellere dayandırılması, siyasi partiler arasındaki sorunların giderilip bağımsızlık konusunda net bir duruş sergilenmesi ve farklı etnik ve dini aidiyetlerle ilgili var olan ortak yaşam kültürünün korunması ve bunların Washington'a iyi anlatılması, Washington'un Kürdistan'ın bağımsızlığına destek verme konusundaki tutumunu netleştirecektir."

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani'nin ABD Kongresinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmanın, Kürdistan'ın bu konudaki haklılığını güzel bir ifadesi olduğunu ifade eden Timmerman, Washington'da bu haklılığın izahatı konusundaki çabaların olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.

'Erbil ısrarlı'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kürdistan yönetiminden referandumu ertelemesi talebinde bulunduğunu ancak Erbil'in referandumu gerçekleştirme konusundaki ısrarlı tutumunun hem ABD Dışişlerini hem de Pentagon'u yumuşattığını belirten Kenneth R. Timmerman şunları söyledi:

"Washington'ın Erbil'le ilişkilenmesi uzun vadeli stratejik bir ilişkilenmedir. Ancak şunu söyleyebilirim ki Peşmerge güçlerinin partilerin kontrolünden çıkarılması ve tek çatı altında birleştirilmesi gerekiyor çünkü bu konu Washington'ın stratejik ilişki bağlamında çok önemsediği bir konu."

Çekoslovakya örneği

Referandumdan yüksek oranda evet çıkması durumunda ABD'nin Kürdistan'ın bağımsızlığına sıcak bakmasına yol açmasını ümit ettiğini dile getiren Timmerman, referandum ile bağımsızlık ilanı arasındaki sürecin temel aktörlerinin Erbil ve Bağdat olacağını ve bu sürecin şiddete evrilmemesi için iki başkent arasındaki diyalogun çok önemli olduğunu söyledi.

Çekoslovakya örneğini veren Timmerman, Irak ve Kürdistan'ın da Çekler ve Slovakların barışçıl bir şekilde ayrılmaları örneğini esas almaları gerektiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89