• BIST 8883.07
  • Altın 2238.645
  • Dolar 32.3358
  • Euro 35.0932
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

ABD 'erteleme', Barzani 'garanti' istedi

ABD 'erteleme', Barzani 'garanti' istedi
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılacak olan referanduma ilişkin, “Referandumun ertelenmesine dair olan taleplerin karşılığında bize alternatif sunulmalı ve bu alternatif referandumdan daha güçlü olmalı” dedi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Bağdat’taki temaslarının ardından başkent Hewler'e geldi. 

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mesud Barzani, Hewler’in Pirmam ilçesinde James Mattis ve beraberindeki heyeti kabul etti. 

Açıklamada, Barzani’nin ABD heyetini içten duygularla karşıladığı belirtildi. 

Barzani, görüşmede IŞİD’le savaşta Kürdistan halkına yaptıkları yardımlardan dolayı ABD hükümeti ve halkına teşekkür ederek, şöyle konuştu: 

“Kürdistan Bölgesi, şimdiye kadar nasıl ki terörle mücadele konusunda ısrarlı olduysa, bundan sonra da teröre karşı etkili duruş sergileyecektir. Musul’un kurtarılması IŞİD’den temizlendiği anlamına gelmez. Terörle mücadele sürekli bir işbirliğine bağlı. Terör ancak böyle yok edilir.” 

Görüşmede James Mattis ise, Peşmerge Güçleri’nin teröre karşı yürüttüğü mücadele için Başkan Barzani’ye teşekkür etti. 

Peşmerge Güçleri olmadan teröre karşı başarı sağlamayacaklarını söyleyen Mattis, ülkesinin Peşmergeye destek vermeye devam edeceğini kaydetti. 

2017-08-22_204310-001.jpg

Görüşmede 25 Eylül’de Federal Kürdistan'da yapılacak olan bağımsızlık referandumu da ele alındı. 

ABD Savunma Bakanı, Kürdistan halkının haklı tarihsel mücadelesini anladığını belirterek, referandum kararının “zamansız olduğunu” ifade etti. 

Mattis, referendum kararının IŞİD’le savaşta engel teşkil edebileceğini ve terörle mücadele konusunda sorun çıkaracağını savundu. 

Hewler ile Bağdat arasındaki görüşmeleri “olumlu” karşıladığını söyleyen Mattis, “Görüşmelerin sürmesini umut ediyorum” dedi. 

Barzani ise, referandum kararının şahsi bir karar olmadığını, halkın meşru hakkı olduğunu, demokrasi ve insan hakları prensiplerine aykırı olmadığı gibi, IŞİD’le savaşta da sorun teşkil etmeyeceğini vurguladı. 

Kürdistan halkının Irak devleti ile geçirdiği tarihi süreç ve anayasanın çiğnenmesine değinen Barzani, Irak Anayasası’nın Kürdistan halkına bu hakkı verdiğini kaydetti. 

Zorla birlikteliğin hiçbir zaman başarı ve huzur getirmeyeceğini vurgulayan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Birlikte yaşamayı amaçladık ancak başarılı olamadık. Sorunların daha fazla derinleşmesini engellemek için iki iyi komşu olarak yaşamak istiyoruz.  
 

Referandumun ertelenmesine dair olan taleplerin karşılığında bize alternatif sunulmalı ve bu alternatif referandumdan daha güçlü olmalı. 
 

Kürdistan halkı şiddetten uzak, barışçıl yollarla haklarını savunmakta ısrarcı olup, iki iyi komşu olarak birlikte yaşamak adına Bağdat ile görüşmelerini sürdürecek.”

Görüşmede, Barzani ve Mattis, iki taraf arasındaki ilişkilerin sürdürülmesi konusunda hem fikir kaldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89