• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

AB Raporu: Türkiye, AB'den dev adımlarla uzaklaştı

AB Raporu: Türkiye, AB'den dev adımlarla uzaklaştı
AB Komiseri Hahn, "Türkiye, Avrupa'dan büyük adımlarda uzaklaştı" açıklamasını yaptı.

Avrupa Komisyonu'nun bugün açıkladığı Türkiye ilerleme raporu bugüne kadarki en sert rapor oldu.

GÜLEN HAREKETİ İÇİN İLK YORUM

Gülen Hareketi için 'Türkiye'nin terör örgütü olarak tayin ettiği hareket' demeyi tercih eden AB, "15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal, hükümetin terörle mücadeleyi desteklemenin yanı sıra darbe girişiminden sorumlu terör örgütü olarak tayin ettiği Gülen hareketini dağıtmayı hedefliyor. Türkiye'de tekrarlanan saldırılara karşı, genel olarak Türkiye'de travmatik bir dönem" ifadelerine yer verdi.

"OHAL KALDIRILMALIDIR"

Darbe teşebbüsünü derhal ve güçlü bir şekilde kınayan AB, ülkenin demokratik kurumlarına tam desteğini yineledi ve Türkiye'nin böylesine ciddi bir tehdit karşısında hızlı ve orantılı harekete geçme meşru ihtiyacını kabul etti ve ekledi: "Ne var ki, geniş çaplı ve kolektif nitelikte olan ve olağanüstü görevden alınma, tutuklama ve gözaltına alınma gibi olağanüstü hal teşebbüslerinden bu yana alınan tedbirlerin orantısızlığı, ciddi kaygıları gündeme getirmeye devam etmektedir. Türkiye, olağanüstü hal geç olmadan kaldırmalıdır."

"HİÇBİR KHK ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN ONAYLANMADI"

Yaşanan ciddi eksikliklerin, olağanüstü hal kapsamında bugüne kadar alınan 31 KHK'yi de olumsuz etkilediği aktarılırken Meclis tarafından gayretli ve etkili bir inceleme yapılmadığı söylendi. Sonuç olarak, kanun hükmünde kararnamelerin uzun süreli yargı denetimine açık olmadığı vurgulandı ve hiçbirinin Anayasa Mahkemesi tarafından henüz bir karara bağlanmadığı ifade edildi. Sonuç kısmının kalanında şu ifadeler yer verildi: "Yayımlanan KHK'lerde, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve usule ilişkin haklar da dahil olmak üzere, bazı sivil ve siyasi haklar önemli ölçüde azaltılmıştır. Ayrıca, olağanüstü hal kaldırıldığında etkili olmaya devam edecek olan önemli mevzuat parçalarını da değiştirilmeli."

RAKAMLARLA OHAL

Olağanüstü hal ilanından bu yana, 150.000'den fazla insan gözaltına alındı, 78.000 kişi tutuklandı ve 110.000'den fazla memur görevden alındı. Yetkililerce, görevlerinden edilen 40.000'in üzerinde mahkeme kararı ile 3600 kişi yeniden görevlendirildi.

Rapor ilk defa Türkiye ile karşıtlığı ile tanınan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn tarafından değil, komisyonun birinci başkan yardımcısı olan Frans Timmerman tarafından sunuldu.

AB Komiseri Hahn, "Türkiye, Avrupa'dan büyük adımlarda uzaklaştı" açıklaması yapılırken, Türkiye'nin mülteciler konusunda büyük ilerleme kaydettiği de belirtildi.

Raporda, "Avrupa Birliği, darbe girişimini güçlü şekilde kınıyor" denildi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin Arnavutluk ve Makedonya'nın üyelik müzakereleri konuşmalarının yeniden tartışılacağını açıkladı.

OHAL kapsamında alınan önlemlerin orantısız olduğu belirtilirken, parlamentonun yasama işlevinin kısıtlanmış ve muhalif grupların barışçıl toplantılarının yasaklanabilmesi için idarenin yetkilerinin artırılmış olması örnek gösterildi ve darbe girişimiyle başlayan OHAL uygulamasına en kısa sürede son verilmesi istendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89