• BIST 10155.89
  • Altın 2470.889
  • Dolar 32.1326
  • Euro 34.9943
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 23 °C

Uludere ve kürtaj: İslami kesimin muhalif kadınları

Oral Çalışlar

İslami kesimin kadın yazarları, açık sözlü, tutarlı, kişilikli, derinlikli bir tavır göstermeyi sürdürüyorlar. 

Kürtaj tartışmasının özellikle İslami kesimde kapalı kutuların açılmasına, üzeri örtülmüş birçok temel konunun ve duygunun gün ışığına çıkmasına neden olacağı belliydi. Radikal’de yazan başörtülü yazar Meryem İlayda Atlas, havayı şöyle aktarıyor: “Dindar kesimde bu meseleler kadınların da dahil olduğu bir şekilde konuşulmuyor. Dokunulmaz, güya kutsal bir alan içinde göz ardı edilebildiği kadar ediliyor. Hatta bu konularda konuşmamaya önce kadınlar ikna ediliyor...”

İslami kesimde kadınların bu tür tartışmaların ortasında yer almasına çok sıcak bakmayanlar kimler? Tabii ki erkekler. Peki, kürtaj tartışmasını kim açtı? Bir erkek olarak Başbakan... AK Parti’nin erkek bakanları, milletvekilleri arkası arkasına konuşmayı sürdürdüler.

Bu dili yorumlayan Atlas, saptamasını şöyle sürdürüyor: “Öyle bir dil ki esnemeyen, ‘adam eden’, tokatlayan, kulluk hakkına ipotek koyan, buyurgan, kitabi tartışmalarla gündelik hayatı götürmeye çalışan, özcü, ahlakçı, soğuk, katı bir dil...”

İslami kesimin kadın yazarlarından Cihan Aktaş da Taraf’taki yazısında kürtaj konusundaki erkek dilini eleştiriyor: “Devlet dili, düşünsel ve duygusal açıdan çok farklı noktalardan bakan kadınları salt bir ‘taşıyıcı’ olarak gösteren kuru ve sert tonuyla tepki çekiyor... Kürtaj kadın bedenini de ilgilendiren bir müdahale olduğuna göre, kadınların hissiyat ve tecrübelerini de içine alarak tartışılmalı. Böyleyken Başbakan Erdoğan bir de ‘Her kürtaj bir Uludere’dir’ diyerek yas içindeki insanların duygularını kanatacak bir teşbihte bulundu...”

Uludere ve kürtaj gibi konuların oluşturduğu fay hattı, İslami kesimde ciddi yarılmaları tetiklemeye devam edecek gibi görünüyor. Örneğin Uludere eleştirisinden sonra işine son verilen Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Akel’e yapılanlara İslami kesimin kadınları tepki göstermeyi sürdürüyorlar.

Elif Çakır, Hilal Kaplan, Özlem Albayrak, Nihal Bengisu Karaca, Hidayet Şefkati Tuksal ve Ayşe Böhürler’e Cihan Aktaş da katıldı ve Ali Akel’e arka çıktı.

Uludere konusunda İslami kesimdeki gelişmeleri aktaran Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Taraf’ta Neşe Düzel’e şunları söylüyor: “Dindar insanların ortamında oturun, Başbakan’ın tutumundan çok rahatsız olduklarını görürsünüz. Bu tavrın kabul edilemez olduğunu herkes söyler... Başbakan ve hükümet sürekli zikzak çiziyor. Uludere konusunda kutsal devlet anlayışı ve milliyetçilik öne çıkıyor. Bunun İslami açıdan savunulabilir bir yanı yok.”

Uludere’de sert bildiri

Başbakan, Uludere için ne söylerse söylesin, İslami kesimin birçok aydınının durumu içine sindiremediğini görüyoruz. ‘Buluşan Kadınlar’ grubu da bir imza kampanyası başlattı. Aralarında Leyla İpekçi, Hidayet Şefkati Tuksal, Yıldız Ramazanoğlu, Fatma Bostan Ünal, Nihal Bengisu Karaca’nın da bulunduğu grup, “Soruşturmanın açık ve adil bir şekilde yürütülmesini, otuz dört parçalanmış canın hesabının ertelenmeden şimdi verilmesini talep ediyoruz” diyor. 

Entelektüelleri kaybetmek

Karaca, Habertürk’teki yazılarında Başbakan’ın kürtaj konusundaki tutumunu eleştirdi, Uludere’de yaşananlara ilişkin hükümeti uyardı ve bu sürecin AK Parti’yi entelektüellerden, düşünce dünyasından kopardığına dikkat çekti:

“Uludere hatasını sezaryen ve kürtaj tartışmasına seğirterek aşmaya çalışmak bir hataydı. Tartışmayı agresif bir dille sürdürmenin sonu batağa saplanmaktı, nitekim öyle oldu.

Ben olanı değil olacakları söyleyeyim: Bu gidişle ve diğer yapıp etmeleriyle hükümet, yakın bir tarihte fikirlerini dolaşıma sokacak entelektüel, yazar, akademisyen bulamayacak. Ve benden söylemesi, şimdiden öyle olmaya başladı...”

Karaca’nın sözleri, ‘yarılma’nın ulaşmakta olduğu derinliği yansıtan nitelikte.

İslami kesimin özellikle kadın yazarları, bütün bu konularda daha açık sözlü, tutarlı, kişilikli, derinlikli, geniş ufuklu, sağlam ve tepkisel bir tavır göstermeyi sürdürüyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89