• BIST 10045.74
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 19 °C

Türkiye'nin 'teröristi' mi meşhur?

Pınar Öğünç

Bir grup ABD'li hukuk öğrencisi Türkiye'de staj yapıyormuş. TÖDİ'nin raporunu çevirelim, terör mahkemelerini anlatalım bakalım. 

Bir üniversitemizin sekiz yıldır sürdürdüğü bir faaliyetmiş. Uluslararası hukuk alanında namlı okullardan American University Washington College of Law öğrencileri, bir ay gelip Türk hukuk sistemine dair hızlandırılmış eğitim alıyormuş. Türkiye’de Anayasa ve İdare Hukuku, İnsan Hakları nevi teorik başlıklardan sonra bir de staj yapasılarmış. Eminim güzel ağırlanıyorlardır ama o 30 hukuk öğrencisine acımamak mümkün mü? Kafaları fazla karışabilir.

Hem sıcak mevzu hem de akranlarıdır. Mesela Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi’nde (TÖDİ) yapacakları staj, evrensel hukuka dair bildiklerini gözden geçirmelerini sağlayabilir. İstiklal Mahkemeleri, Sıkıyönetim Askeri Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri üzerinden Özel Yetkili Mahkemelere, oradan gündemdeki Terör Mahkemelerine geldiklerinde düşman hukuku üzerine bildikleri de pekişmiş olur.

TÖDİ’nin çok taze bir raporu var. Onu derhal İngilizceye çevirmeli, okusunlar. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünden bu aralar öğrenci olanların payına neler düştüğüne baksınlar. TÖDİ’nin raporu mühim çünkü ilk kez gerçeğe olabildiğince yakın bir liste var elimizde. Adalet Bakanlığı’nın hesabına göre 209 öğrenci şu an cezaevinde ya, erişebildikleri dosyalar, gelen cezaevi mektupları yardımıyla bir liste çıkarmışlar. Tek tek hangi cezaevinde, kim var... Gerçeğe olabildiğince yakın çünkü çıkan 771 rakamının da eksik olduğunun farkındalar. Kimi dosyaları hiç girememişler daha. 

Delil olarak yaş pasta

Tek tek haberlerini okuyorsunuz belki (mi?). Bazı savcılar kendileri söylüyor kimi delillerin tek tek suç teşkil etmediğini. Ama işte toplamı bir şey demek oluyor. Çoğu Kürt olan bu solcu, anarşist, muhalif gençlerin örgüt bağlantısını kuvvetlendirmek için bir nevi sos olarak eklenen şu ‘suçlara’ bakar mısınız?

1 Mayıs’a, 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü eylemine, Uludere katliamı protestosuna, Newroz’a, Halepçe anmasına, Dünya Barış Günü etkinliklerine, Sivil Demokratik Anayasa konulu mitinge, ‘Kadın Kırımına Hayır’ kampanyasına, Güler Zere için yapılan basın açıklamasına katılmak... Buralarda ağızların açık yakalandığı fotoğraflar slogana delalet üstelik.

Telefonda konuşmak istememek bir işaret; piknik ve futbol turnuvaları kaynaşmayı sağladığından örgüte eleman kazandırmak maksatlı bulunmuş. ‘Füze kalkanı değil, demokratik lise istiyoruz’ demek kadar, HES karşıtı çeşitli eylemler de iddianamelerde. Grup Yorum konserinde bile değil, daha konser yolunda çekilen fotoğraflar ekli.

Toplanan ‘deliller’: Bilgisayar, hafıza kartları, CD gibi teknik edevatın yanı sıra mektuplar, ‘Kürtçe dil kursları başlamıştır’ yazan döviz, Azadiya Welat, Atılım, Gündem ve Günlük gazetelerinin çeşitli sayıları, puşi, Kürt Enstitüsü’nün duvar takvimleri, ‘Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım İstiyoruz, Alacağız’ yazılı pankart ve yaş pasta. Evet, yaş pasta! 

‘Devrim de yapmıyonuz’

Che Guevara, Karl Marx, Mao Zedung, Jürgen Habermas, İsmail Beşikçi imzalılar gibi, her yerde bulabileceğiniz kitaplar; legal süreli yayınlar...

Telefon dinlemelerinde neredeyse fal tutmaya benzer niyet okumalar, en gündelik ‘geyik’ muhabbetinden anlam çıkarmalar... Arkadaşına “Kızgınım da sizlere, devrim de yapmıyonuz bana. Dediğim gibi bekliyorum, ne zaman olacaksa üstü açık bir araba alacam” diyen öğrenci, aklına gelir miydi buradan devrim hazırlığında olduğunuzun çıkarılacağını.

Dillerde tüy bitti, bir daha hatırlatalım. Associated Press’e göre 2001-2011 arasında 35 bin kişi terörle ilişkilendirilen suçlardan tutuklanmış veya hüküm giymiş. Bu 35 bin kişinin 13 bin kadarı Türkiye’de! Terörle Mücadele Kanunu böyle durduğu, TCK’nın 220 ve 314. maddeleri onun uzantısı olarak işletildiği müddetçe özel yetkili mahkemelerin kalkması ne işe yarar? Üstelik adı geçen Terör Mahkemeleri, böyle kolaylıkla terörle ilişkilendirilenleri daha da marjinalleştirecek. Şiş kebap falan dışında, “Türkiye’nin ‘teröristi’ mi meşhur?” diye soracaklardır, yabancı konuklarımıza bir cevap düşününüz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89