• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 22 °C

Tek taraflı çatışmasızlık, çift taraflı çatışma

Aydın Engin

7 Ekim’de Özgür Gündem’de KCK Eşbaşkanı Bese Hozat’ın bir yazısı yayımlandı: 

“Özgürlük Hareketi, HDP’nin 1 Kasım’daki büyük zaferine daha fazla katkı sunmakiçin tekrardan tarihi bir tutum takınarak AKP’nin tüm iğrenç planlarını bir kez dahaboşa çıkaracak ve gereken hesabı soracaktır”

Kürt siyasal hareketini ve onun dilini iyi tanıyanlar bu “satırların arası”nı kolayca okudular. PKK tek taraflı çatışmasızlık kararı alacaktı ve kararın gerekçesi 1 Kasım seçimi öncesinde HDP’ye destek olmak, daha doğru bir deyişle HDP’nin çalışmalarını zora sokmamaktı. 

Karar sadece HDP’liler ya da HDP’ye oy desteği verenler değil, “Acaba bu seçimyapılabilecek mi” kaygısını taşıyanlar için de sevindirici bir haber oldu. 

Buna karşılık olası bir çatışmasızlık durumunun AKP’nin sefil oy hesaplarına hiç de yarar sağlamayacağını, hatta bu kirli hesapları suya düşüreceğini çabucak sezen AKP kanadı, en tepesinden tepenin biraz altındaki en “sadık”a kadar (Tayyip Erdoğan ve Yalçın Akdoğan demiş oldum) hemen “atış serbest” kararı aldılar.
Erdoğan konuştu: 

“Çatışmasızlık diye bir ifadeyle halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. İktidarı ve şahsımı suçlamaya kalkıyorlar”. 

Akdoğan konuştu: 

“PKK örgütünün, sıkıştığı zaman, kış üslenmesine gideceği zaman veya siyasiuzantısının işine yarasın diye bu tür siyasi taktik hamleler içerisine girdiğini çok gördük. Buna karnımız tok”. 

AKP tepeleri “çatışmasızlık yok, çatışmalara devam” naraları atıp, kana ve ölüme çağrılar düzerken PKK kanadından ateşkes ya da onların yeğlediği terimle söylersek çatışmasızlık kararını 11 Ekim’de ilan edeceği, çatışmasızlığın da 15 Ekim günü başlayacağı ve seçim günü akşamına kadar süreceği bilgisi geldi. Kendilerine karşı askeri bir operasyon yapılmadıkça Türkiye içinde üslenen PKK silahlı gruplarının bir çatışmaya girmeyecekleri özellikle belirtiliyordu.

***

Bugün 25 Ekim. 

Ortada çatışmasızlıktan eser yok. 

Tersine 15 Ekim’den bu yana çatışma haberlerinin ardı arkası kesilmedi. 

Dağlıca’da biri yarbay üç asker yaşamını yitirdi, altı da yaralı var. PKK kanadından ölen ya da yaralananların sayısı bilinmiyor. Şırnak ve Hakkâri’de “hendek kapatma”çatışmalarında biri polis, ikisi sivil üç kişi öldü. Gazetelerde “Silvan ateşler içinde” başlıklı fotoğraflar yayımlandı. Alevler göklere tırmanıyordu... 

Ve sonuncusu: Şemdinli’de bomba yüklü bir araç patlatıldı ve kentin tek hastanesi dahil birçok bina ağır hasar gördü... 

Bunların hepsi 15 Ekim’den sonra oldu. 

Peki, şu yürekler ısıtan çatışmasızlık kararı ne oldu? 

Haydi Dağlıca’da, bilmem nerede askeri operasyon vardı da çatışmaya gidildi diyelim. Peki, hendek kapatılırken hatta hendek filan da yokken, yani “bir askerioperasyon söz konusu değilken” hastane önünde bombalı araç patlatmanın biraçıklaması, bir gerekçesi var mı? 

Hangisi yalan? Çatışmasızlık kararı mı, çatışmalara devam kararı mı?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89