• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

‘Sivil öldürmeye devam edeceğim’in Türkçesi

Mehveş Evin

İstanbullular açısından Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 1. Dünya İnsani Zirvesi, şundan ibaretti: 1. Trafik ve kapatılan yollar sebebiyle bol bol liderlerin kulaklarının çınlatılması… 2. Schengen hüsranı…

60’a yakın dünya liderinin bir araya geldiği zirve, özellikle savaş nedeniyle yaşanan insani krizin müsebbiplerinin ‘şov’u ve ‘ikiyüzlülüğü’olarak değerlendirildi.

Ancak bürokratik taklalara, çıkar ilişkilerine, lacivert ceketli adam bolluğuna ve insan hayatını pazarlık nesnesi yapmaktan çekinmeyen Türkiye’ye rağmen, uluslararası hukuk kurallarına vurgu yapılması yine de önemli ve gerekli. Hele, ev sahibi ülkede hukuk, mumla aranırken…

Öyle çiğ bir ev sahibi ki bu, İnsani Zirve’nin kapanışında ‘çatışma alanlarında uluslararası hukukun gözetilmesi’ne çağrı yapılan bildiriye imza atmadı. Daha doğrusu, atamadı.

Çünkü atsa, başı belaya girecek. Çünkü suçlu, suçlarını örtbas etmek için elinden geleni ardına koymayan bir katil gibi davranıyor.

Türkiye yalandan bile olsa uluslararası hukuka bağlılık göstermiyor

Başta Batı ülkeleri olmak üzere, 48 ülkenin imza attığı bildiri, böyyük Türkiye devletini niye gerdi?

Aşağıdaki özet başlıklara göz atarsanız, neden göstermelik de olsa imzanın atılmadığı daha iyi anlaşılacak (İtalik kısımlar benim yorumum).

– Çatışmalı alandaki siviller, Dünya’nın en savunmasız, korunmaya muhtaç kişileridir. Burada silahlı ve silahsız insanların ayrımı yapılıyor, destekliyorsa, orada yaşıyorsa ‘Hepsi teröristtir’ demiyor.

– Savunmasız insanları korumak ve onurlarını muhafaza etmek için uluslararası toplumun bir numaralı önceliği, uluslararası hukuku gözetmek olmalı. Bazı devletler için bu şart, maalesef sadece kağıt üzerinde var.

– Pek çok vakada, özellikle uluslararası insani hukuk prensip ve kurallarına uyulmadığını görmekten endişeliyiz. Acaba hangi durumlar, bir açıklasanız?

– Son zamanlardaki silahlı çatışmalarda, kimi silahlı grupların uluslararası hukuku bilerek ihlal etmesinden büyük rahatsızlık duyuyoruz. Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla hesabı: IŞİD, El Nusra, Boko Haram gibi taşeron örgütleri destekleyen devletleri açıkça belirtmiyor.   

– Çatışmalardaki TÜM TARAFLARIN sivillere zarar verilmemesi için sorumluluklarını hatırlatıyoruz.

Kültürel varlıklara sadece IŞİD saldırmadı

– Sivil nüfusa doğrudan saldırmak, evrensel kurallara göre yasaktır. Ayrıca hastanelere, kültürel ve tarihi değerlere zarar verilemez – Bakınız: Cizre, Silopi, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova, Sur, Dört Ayaklı Camii, Surp Giragos Kilisesi…

– Tüm devletlerin, uluslararası silah ticaretinin düzenlenmesi konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz- MİT Tırları davasıyla halledeceğiz inş…

– Silahlı çatışmada yer alan tüm tarafları, çatışma alanlarında insani yardım personelinin engelsiz, özgür bir şekilde çalışması için gereken her desteği, yardımı yapmasını tavsiye ediyoruz. TC, BM’nin Cizre’de inceleme yapma talebi reddettiği gibi uluslararası kurumların mülteci kamplarında inceleme yapmasını engelliyor.

– Çatışmanın sürdüğü alanlarda sağlık hizmetlerinin aksamasından derin endişe duyuyor, sağlık çalışanlarının her alana girebilmesi için gerekli koşulların sağlanmasının elzem olduğunu hatırlatıyoruz. Biz de, abluka altında sağlık ekiplerinin engellendiğini, hatta bizzat şiddete maruz kaldıklarını hatırlatalım.

– Yerinden edilen insanların korunması, desteklenmesi, onuruyla yaşadığı yere dönebilmesi için ülkelerin, uluslararası kurumlarla birlikte sağlam çözümler bulmasına çağrı yapıyoruz. İçişleri Bakanlığı’na göre Ocak 2016’da sadece Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur’dan göç edenler 100 bini bulmuştu.

Velhasıl Türkiye, İnsani Zirve’nin en insani çıktısını bile imzalayamayacak konumda, çünkü gerek kendi sınırları içindeki, gerek sınır ötesindeki faaliyetleriyle uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyor.

Elbet bunun hesabı bir gün verilecek…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89