• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 24 °C

Sınırda cinayet

Enver Sezgin

Geçen 18 Mayıs akşamı, Rojava’nın Derik kentinden, Türkiye tarafına geçmek isteyen Saada Darwich, iki küçük çocuğunun ve babasının gözleri önünde, açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Baba Medhad Darwich’in amacı bir süre önce Türkiye’ye geçen damadına, kızını ve torunlarını kavuşturmaktır. Türkiye sınırına çok yaklaşmışlardır. Kendilerini fark eden askerlere bağırıp el sallarlar. Çabaları boşunadır. Akrep tipi askerî araçtan ateş edilir. Ardından ölüm gelir. Altı ve yedi yaşındaki çocuklar babalarına kavuşamadan annelerini kaybetmişlerdir.

O gün Suriye sınırında açıkça bir cinayet işlenmiştir.

*

Aynı gece benzer bir başka olay gerçekleşir. Hedefte bu kez 14 yaşında bir çocuk vardır. 

Abdulgani Özdemir, beş yıl önce Suriye’den, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Koçhisar mahallesine yerleşir. Burada esnaflık yapmaktadır. Üç çocuğundan biri olan Ali Özdemir, sınırın öte tarafında yaşayan dedesi ve ninesini ziyarete gitmiştir. Burada herkes, tüm bölgedeki sınır kapılarının dönüşlere kapalı olduğunu bilmektedir. Bu durum, Türkiye’ye giriş yapmak isteyen insanlar için tek bir seçenek bırakmıştır; kaçak yolları denemek. 

Ali Özdemir de bu tehlikeli yolu seçmiştir. 

On- on beş kişilik bir grubun içindedir. Gecenin karanlığında sınırda görev yapan askerler uyarı ateşinde bulunurlar. Grup geriye doğru kaçar. Ali, kaçış esnasında elindeki çantayı yere düşürür. Almak için geri döner. Türkçe “Çantamı alacağım” der. Buna rağmen kurşunlara hedef olmaktan kurtulamamıştır. Tam şakağına bir kurşun isabet eder. Oracıkta yere yığılır. Ağır yaralıdır. 

Önce, Mardin Devlet Hastanesi’ne kaldırılır. Sonra da Kızıltepe’deki özel bir hastaneye... 

Ali Özdemir, şu anda Diyarbakır’da, Dicle üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde bulunmaktadır. Yaşasa bile, iki gözünü kaybetmiş olarak hayatını sürdürmek zorunda kalacaktır. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube’sinin tespitlerine göre, sınırın Mardin bölümünde son altı ay içinde ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan çok sayıda olay meydana gelmiştir.

Örneğin: 17 Kasım 2013 Tarihinde Qamişlo ile Nusaybin arasında bulunan Yeniköy civarından sınırı geçmek isteyen üç sivil insan öldürülür. 

İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, Suriye sınırının Mardin bölümü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Tespit şu şekilde: “Son zamanlara kadar Suriye’deki iç savaş ve Rojava’da yaşanan savaştan dolayı, Nusaybin ve Şenyurt kapılarında resmî geçişler yapıldığı gibi, resmî olmayan sınır noktalarında da insani geçişler yapılmaktaydı. Bu gerçeklik tüm bölge halkı ve resmî makamlar tarafından bilinmektedir. Son dönemlere kadar durum buydu. Ancak şu birkaç aydır resmî görevlilerin tavrı değişti. Ölüm ve yaralanma vakalarının artmasının temel sebebi, bu tutum değişikliğidir.” 

Özellikle “Piyade Karakolu” tarafından yargısız infazlar yapıldığı söylenmektedir. 

Almanya’da yaşayan anne, oğlu Ali’yi buraya almak ve tedavisine orada devam edilmesini sağlamak için uğraş vermektedir. 

Gelin görün ki, bu kez Alman Konsolosluğu bürokratik engeller çıkarmakta, işi yokuşa sürmektedir. Oysa yaşam savaşı içinde olan, on dört yaşında bir çocuktan söz ediyoruz. 

Aile, şu anda Alman makamlarının vereceği izni bekliyor. 

Bölgedeki sınır kapıları gelişlere kapalı. 

İnsani geçiş noktalarından geçenlere ateş ediliyor. 

Ali’nin babası, Abdulgani Özdemir feryat ediyor: “Suriye’de kalırsak ölüm var. Kaçak geçmeye çalışırsak mayınla ya da asker kurşunuyla ölüyoruz. Nereye gideceğiz?

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89