• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

PKK’nın 'kontrol bende' mesajı

Fikret Bila

PKK, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü kaçırarak hem içerde, hem dışarıda propaganda gücü yüksek bir eylem yaptı. Türk basını gibi yabancı basında da geniş yer buldu.

Tunceli-Ovacık yolunda gündüz vakti, elini kolunu sallayarak milletvekili kaçırarak “alan hâkimiyeti” mesajı veren PKK, birkaç gün sonra da Şemdinli’ye 15 kilometre mesafede BDP milletvekillerinin bulunduğu konvoyun yolunu kesti.

Tam teçhizatlı PKK’lılar yarım saat süreyle örgüt propagandası yaptılar, tereciye tere satar gibi. Ardından kucaklaştılar, şakalaştılar ve el sallayarak uğurladılar.

Yolu kesenler de memnundu, yolu kesilenler de...

Şemdinli mesajı

PKK’lıların Şemdinli yakınlarında buluşmayı andıran bir havayla BDP konvoyunun önüne çıkmaları, silahlarıyla ve kucaklaşmalarıyla görüntü vermeleri “kontrol bende” mesajı taşıyor.

Şemdinli’de 20 gün devam eden çarpışmalardan sonra teröristlerin ilçeyi terk ettiği, birçoğunun etkisiz hale getirildiği ve operasyonların bittiği açıklanmıştı. Şemdinli’yi ele geçirmek üzere saldıran PKK’lıların başarılı olamadıkları duyurulmuştu.

PKK’lıların, BDP’lilerin önüne Şemdinli’ye 15 kilometrelik mesafede çıkması, bu açıklamaları etkisiz kılmaya dönük bir eylem kuşkusuz. “Şemdinli’yi terk etmedik, biz hâkimiz” görüntüsü verdiler.

Yolu kesilen BDP milletvekilleri de “bir yer hariç hiç kontrol noktası görmedik, ne kadar rahat hareket ettiklerini gördünüz” diyerek, PKK’nın verdiği mesajı teyit, yapılan resmi açıklamaları da tekzip eden açıklamalar yaptılar.

Bu yol kesme eylemiyle “Şemdinli’de neler oluyor” sorusu 20 gün öncesinde olduğu gibi yeniden gündeme geldi.

Bu soru yanıtlanmalı

Şemdinli’de süren çatışmalardan sonra teröristlerin etkisiz hale getirildiği ve operasyonların tamamlandığı dışında kamuoyuna detaylı bir bilgi verilmedi.

CHP heyetinin Hakkâri ve Şemdinli’ye yaptıkları ziyarette edindikleri izlenimleri yansıtmaları dışında 20 gün boyunca ne tür bir çatışmanın yaşandığına ilişkin resmi makamlardan bilgi gelmedi.

PKK’nın, Hüseyin Aygün’ün kaçırılması ve BDP konvoyunun önünün kesilmesi olayları da dâhil, Şemdinli’de neler olduğuna ilişkin resmi makamlarca doyurucu bir açıklama yapılmaması, terör örgütünün propagandasına yarıyor.

Suriye’deki gelişmeler

PKK’nın yollara ve kentlere inip eylemlerini artırması Suriye’de yaşananlarla da ilişkili. Terör örgütü Güneydoğu’da Suriye görüntüleri vermeye çalışıyor. Dünyaya, “sadece Suriye’de değil Türkiye’de de benzer bir süreç yaşanıyor” izlenimi yansıtmak için gayret gösteriyor.

PKK’nın terör eylemlerini artırmasını sadece Suriye desteğine bağlamak elbette yetersiz kalır, ancak paralel bir süreç yaratmaya çalıştıkları, dünyanın dikkatini bu yöne çevirmeye uğraştıkları da açıktır.

Suriye’deki kaosun PKK tarafından Türkiye’ye taşıma uğraşı, ağır silah edinme kolaylığı, Esad’ın PKK’ya füze veririz türündeki açıklamaları terör eylemlerinin daha da tırmanacağının işaretleri.

Halk savaşı duyurusu

Bu gelişmeler arasında PKK liderlerinden Behoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin’e ait olduğu belirtilen çağrıyı da dikkate almak gerekiyor. Fehman Hüseyin’in, PKK’lılara yeni bir dönem başladığını, “devrimci halk savaşı” aşamasına geçtiklerini duyurduğu ve yerel birimlere eylemler için inisiyatif kullanmaları çağrısında bulunduğu, güvenlik güçlerinin telsiz konuşmalarından çıkardıkları haberler olarak kamuoyuna yansıdı.

Bu çağrı da PKK’nın imkân bulduğu her yerde ve her yöntemle şiddete başvuracağı beklentisini güçlendiriyor.

Terör sorunu çok ciddi boyutlarda. İktidar ve muhalefetin bu gerçeği kavrayarak hareket etmeleri gerekirken, söz düellosuna tutulmaktan öteye geçmeyen ve bu nedenle sonuç vermeyen çabalar olarak sürüp gidiyor.

Bayram

Terör yıllardır bayramlara buruk girmemize neden oluyor. Her şeye karşın barış ve huzur dolu günlerin geleceğinden umudu kesmememiz gerekiyor. Okurlarımın bayramını kutlar, esenlikler dilerim.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89