• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Peşmerge kara harekâtına hazırlanıyor

Ceyda Karan

ABD, IŞİD’in eline geçen Musul Barajı yakınlarına büyük bir hava operasyonu yaptı. Operasyonda çok sayıda IŞİD militanı öldü. Sincar Dağı’nın güneyinde ABD’nin hava desteği altında peşmergenin kara harekatının başlamasının eli kulağında olduğu söyleniyor.

Irak Kürt Bölgesi’nde tam bir seferberlik hali var. ABD’nin hava saldırıları sayesinde bir hafta içinde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) estirdiği panik atlatılmış olsa da bölge başkenti Erbil’den (Hewler) çıkıp karayolundan kuzeye Duhok’a uzandığınızda, her yerde sıkı kontroller ve yüzleri maskeli özel birlikleri görüyorsunuz. IŞİD saldırıları karşısında ilk etapta geri çekilerek büyük tartışmalar yaratmış olsalar da radyolar, peşmergenin kahramanlıklarına övgü düzen marş ve türküler çalıyor…

ABD yönetimi dün 7 Ağustos’tan bu yana IŞİD’in elinde bulunan Musul’un 50 km. kadar kuzeyindeki Musul Barajı civarına en büyük hava operasyonunu düzenledi. Burası Irak’ın su ve elektrik üretimi açısından stratejik barajı, hayati önem arz ediyor. Amerikan savaş uçakları ve insansız uçaklarının 32 kilometrelik bir alana yayılan saldırısında IŞİD’e büyük kayıplar verdirildiği, 30’a yakın teröristin öldüğü haberleri geliyor.

Batı’dan ise en son ABD’nin bir grup deniz piyadesinin Sincar Dağı’nda Amerikan devletinin yardım örgütü USAID görevlileri eşliğinde keşif yaptığı, onlara Suriye Kürdistanı’ndan (Rojava) gelen PYD’nin askeri kanadı YPG’nin eşlik ettiği fotoğraflarla dünyaya yansıdı. Bu keşfin ardından Amerikan yönetimi askeri etkinliğini hava saldırısıyla sınırlayacak gibi. ABD Başkanı Barack Obama’nın “Sincar kuşatmasının kırıldığı” yolundaki sözleri ile Amerikalı yetkililerin dağda 4-5 bin Ezidi’nin kaldığı, onların da insani ihtiyaçlarının karşılandığını söylemeleri buna işaret.

Havadan yetmez: Son örnek Kojo

Ancak karadan müdahale olmadan durumun nasıl değişeceği meçhul. Nitekim önceki gece IŞİD’in Sincar’ın hemen güneyindeki Kojo köyündeki katliam haberi geldi. Ezidi vekillerin verdiği bilgiye göre beş gün köyü kuşatan IŞİD, köy sakinlerini zorla İslama döndürmek istedi, ardından verdikleri süre dolunca 80 kadar erkeği katledip 100 kadar kadın ve genç kızları kaçırdı. Büyük olasılıkla Tel afer’e götürüldükleri söyleniyor.

Sincar Dağı’nın kuzeyi IŞİD’den temizlenmiş olabilir ama güneyinde durum değişmişe benzemiyor. Ve burada ABD’nin hava desteği altında peşmergenin kara harekâtının başlamasının eli kulağında olduğu söyleniyor. Sahada peşmergenin yanı sıra giderek popülerliği artan YPG ile Kandil’den inen PKK’nin askeri kanadı HPG var.

‘YPG’nin kadın savaşçıları’

Zaho-Duhok-Erbil yolunda iki gün ‘taban teptiğimiz’ şoförüm Berevan’ın ağabeyi bir peşmerge. Ezidilerin Zammar köyündeki çatışmayı ağabeyinden dinlemiş, heyecanla anlatıyor. Peşmergenin Daiş’in (IŞİD) ağır silahları karşısında şansı olmadığını söyleyen Berevan, “Amerikan Hummer’larına Bixi’den ateş açmışlar. Kurşun geçirmediği için tesir etmemiş. Roket de etmiyormuş, illa topla vurulması gerekiyormuş!” diyor. Berevan’a göre peşmergenin yeterli silahı olsa Daiş’in hakkından gelir. Bir an duruyor ve “Ama YPG çok güzel savaşıyor” diyor, sonra da gülerek ekliyor: “Özellikle YPG’nin kadın savaşçıları.”

YPG, Sincar Dağı’ndan açtıkları koridorla binlerce Ezidi’yi kurtarmış, HPG de Erbil’e ilerleyen IŞİD’in Mahmur’da durdurulmasında önemli rol oynamıştı. Artık hem Mahmur’da hem Rabia ve Sincar bölgesinde ‘savunma güçlerinin’ parçasılar. Buradaki ahalinin ifadesiyle ‘Kürdistan’ın kurtarılmasında’ rol oynuyorlar. En çok tartışılan ‘silah’ meselesi. Ancak 1997’den beri ABD’nin ‘terör listesinde’ yer alan PKK’ye hukuken bu destek imkânsız. Asıl soru, ABD başta olmak üzere Batı peşmergeyi silahlandırmaya başlamışken, bu silahların HPG ve YPG’ye de gidip gitmeyeceği…

Peşmerge’de rahatsızlık

Sahada oluşan ‘ortak cephe’ye, Mesut Barzani’nin Mahmur’u ziyaret edip HPG’ye ‘teşekkür etmesine’ karşın elbette kimi peşmerge unsurları rahatsız. Peşmerge kaynakları Kürt medyasına Sincar’ı almak istediklerini, ABD’lilerle plan yaptıklarını ancak YPG’nin izin vermediğini ‘fısıldıyorlar’. YPG’nin Sincar Dağı’nda Ezidiler için bir askeri eğitim merkezi açtığı da söyleniyor. Bu bilgiyi doğrulatamadım lakin, iki gün önce bindiğim ‘dolmuşta’ tanıştığım Sincarlı Ezidi gencin, saflara katılacağını söylediğini aktarmalıyım. (Cumhuriyet)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89