• BIST 10643.58
  • Altın 2530.941
  • Dolar 32.2028
  • Euro 35.0766
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 15 °C

“Paralel devlet” operasyonu neden başlamıyor?

Ruşen Çakır

Hükümetin seçimlerden önce yapmayı pek istemese de, Cemaatin tahriklerine daha fazla dayanamayıp kısa süre içinde bir “paralel devlet operasyonu” başlatacağını düşünüyordum. Yanılmışım. Cemaat saldırılarını, buna bağlı olarak hükümete darbe indirmeyi sürdürüyor fakat o beklenen operasyon bir türlü başlamadı. Niçin? Cemaat çevrelerine göre, çünkü böylesi bir soruşturmanın maddi bir zemini yoktur. Diğer bir deyişle “paralel devlet” diye bir yapı aslında mevcut değildir, hükümet rüşvet/yolsuzluk iddialarını örtmek için bu yalana başvurmaktadır.

Hükümetin 17 ve 25 Aralık soruşturmalarıyla ortaya çıkan vahim iddiaları unutturmak, en azından geri plana itmek için her türlü yola başvurmak istediği ve başvurduğu kesin. Bütün bu operasyonları doğrudan “paralel devlet” ile irtibatlandırılmasının ardında böyle bir hesabın olması da kuvvetle muhtemel. Fakat bunlardan hareketle “paralel devlet” diye bir yapılanma bulunmadığını, dolayısıyla son yolsuzluk operasyonlarının da bu yapılanmanın işi olmadığını ileri sürmek de hiç inandırıcı ve gerçekçi değil.

Böyle bir yapılanma uzun süredir var. Varlığını da büyük ölçüde siyasi iktidarın onay, göz yumma, hatta teşvikine borçlu. Çünkü delil üretme, kumpas kurma, gizli tanık yaratma, dezenformasyon ve manipülasyon yapma konusunda hayli mahir olan bu yapılanma, eski iktidar sahiplerini tasfiye sürecinde hükümetin en büyük yardımcısı olmuştu. Yeni olan, bu yapılanmanın artık siyasi iktidarın da canını, hem de çok kötü acıtması; hükümetin de eski müttefikini artık düşman olarak görmesidir.

Hesaplaşma atamaları

Kimileri de, operasyonun bir türlü başlamamasını, hükümetin gerekli hazırlıkları henüz tamamlamamış olmasıyla açıklıyorlar. Adliye, mülkiye ve emniyetteki görevden alma ve yeni atamaların bir türlü bitmek bilmemesi bu açıklamayı güçlendiriyor. Öte yandan geçmişte Cemaatin komploları sonucunda mağdur olmuş Mustafa Gülcü ve Faruk Emniyet Genel Müdür yardımcılığına, Celal Uzunkaya’nın da İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne atanmaları hesaplaşma beklentilerini artırıyor. Ayrıca hükümetin HSYK’nın yapısını değiştirme ve interneti sıkı denetim altına alma arayışlarının da muhtemel “paralel devlet” operasyonuyla irtibatlı olduğu kesin.

Erdoğan’ın eli varmıyor

Fakat bütün bunların ötesinde Başbakan Erdoğan’ın bu operasyonu başlatmamasının en önemli nedeninin bir türlü elinin start düğmesine basmaya varmaması olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu operasyonun başlayacağı gün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir milat olacaktır. Neyin miladı olacağının cevabını 6 Şubat tarihli yazıda büyük ölçüde vermiştim. ( http://rusencakir.com/Islami-hareket-kendi-buyusunu-kendi-elleriyle-bozdu/2453 )

Özetleyerek tekrarlayacak olursak: Cumhuriyet tarihi boyunca İslami yapılar, hep “öteki” ile mücadele ettiler. Yaşadıkları mağduriyetlerin hemen tümünün sorumlusu “laik”, “Kemalist” vb. olarak görüp uzak durdukları rejim ve onun sivil destekçileriydi. İki ayrı İslami yapıyı karşı karşıya getiren Gülen cemaati ile AKP hükümeti arasındaki savaş bu bağlamda bir ilktir. İki tarafın da diğerinin yaptığının İslam’a aykırı olduğunu kanıtlamaya çalışmasının ardında, kendilerinin aslında “İslami” bir yapılanmayla savaşmadıklarını kanıtlama arayışı var.

Gülenin kendisi ve cemaati, tıpkı birçok İslami grubun başına geldiği gibi, bu ülkede değişik zamanlarda tatbikata tabi tutuldular ve bunları genellikle az hasarla atlattılar. Ancak, eğer bugün AKP hükümeti, Cemaatle ilgili bazı kişileri “devlet içinde çete kurmak”, “casusluk yapmak” gibi suçlamalarla tutuklamaya kalkarsa ve ardından büyük davalar açarsa, ki gidişat bu yönde, bunun geri dönüşü kolay kolay olmayacaktır. Ve gelecek kuşakların gözünde Cemaatin “mazlum” mertebesine yükselme ihtimali hayli yüksektir.

Sanıyorum Cemaatin önde gelen isimleri de, ne olursa olsun hükümetin beklenen soruşturmayı başlatamayacağı düşüncesinden hareketle geniş bir özgüven dairesi içinde hareket ediyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89