• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Osman Baydemir, Serok Wezir Erdoğan'a karşı!

Oral Çalışlar

İki gündür Şanlıurfa da seçimin nabzını tutan Radikal yazarı Oral Çalışlar dün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın düzenlediği miting meydanındaydı.

Urfa’nın Topçu meydanında toplanan 70 bini aşkın topluluk, coşku içinde, Başbakan’ı alkışlıyor. Kalabalığın arasında dolaşıyorum. Onlar bana sorular soruyor, ben onlara.

İzlenimlerime hemen başlayayım: “Cemaat-hükümet gerginliği” burada, AK Parti saflarında bir canlanmaya neden olmuş. “Paralel yapı”ya karşı öfkeli bir hava var. Mesela, asılı pankartlardan birisi, Fethullah Hoca’ya mesaj niteliği taşıyor: “Hizmet için Mekke’de de olsam buraya gelirdim. Bediüzzaman Said Nursi...” 

Urfa nüfusunun yaklaşık yüzde 60-65’lik kesimini Kürtlerin oluşturduğu tahmin ediliyor. Araplar ve burada “yerli” diye anılan şehirlilerse yaklaşık yüzde 30-35 civarında. Meydana asılan büyük pankartlardan birisinde, “Serok Wezir” yazıyor. Yani, Kürtçe, Başbakan Erdoğan. Başbakan, sözlerine “Şıvan Perwer’in, İbrahim Tatlıses’in şehri Urfa”diye başlarken, işte bu ağırlığın duygularına sesleniyor. Çözüm sürecine vurgu yapıyor. 

İki gündür Urfa’dayım. BDP’li Osman Baydemir’le, AK Parti adayı eski vali Celalettin Güvenç arasında giderek başabaş bir yarışmaya dönüşen, Urfa Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleri için kentte dolaşıyorum. Osman Baydemir, bir karınca kararlılığıyla sokaklarda yürüyor, halkla birebir temas kurarak ilginç bir propaganda kampanyası yürütüyor.İzleyenler çok etkili olduğunu söylüyorlar. Önceki gün, birlikte şehri dolaştık. 

Urfa’ya gelirken, uçakta, eski Urfa AK Parti milletvekili ve halen Everest yayınları sahibi olan, Faruk Bayrak’la konuştuk. Oy oranlarının yüzde 53-38 şeklinde olduğunu, yani, AK Parti’nin BDP’nin 15 puan önünde göründüğünü söyledi. 

Aradaki fark kapanıyor 

İki günlük tecrübem, bu “yarış”taki dengelerin yavaş yavaş değişmekte olduğunu gösteriyor. Kentin etkili siyasetçilerinden, oğlunun AK Parti Meclis adayı olduğunu öğrendiğim işadamı Selahattin Canbeyli, iki parti arasındaki farkın azaldığını söyledi. “Bu seçim olmazsa, önümüzdeki seçimlerde, bu şehri artık BDP kazanır” değerlendirmesinde bulundu. Baydemir, 10 yıldır yürüttüğü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda edindiği tecrübeyi de buraya taşımış bir kişilik olarak, şehirde barışçı bir iklimin oluşmasına katkıda bulunuyor. Rakip adayları, yerlerinde ziyaret ediyor. Önceki gün, Haliliye AK Parti Belediye Başkan adayı Fevzi Demirkol’un kayınvalidesinin ölümü nedeniyle, ona taziye ziyaretinde bulundu. Gerçekten, kentte barışçı bir yarış yürüyor.

AK Parti’nin peşinde 

Şanlıurfa Olay gazetesi sahibi, ATV’de yıllarca bölge muhabirliği yapmış, deneyimli meslektaşımız Celal Çiftçi’ye durumu sordum. Yorumları şöyle: “Aday adayları süreci burada belli değilken, AK Parti’nin genel seçimlerdeki oy oranı yüzde 64.8’di. Anketlerde de benzer bir oy oranı nedeniyle AKP’nin rakipsiz ve rahat bir hali vardı. BDP , yüzde 18-20 civarındaydı. Kentte Valiliği sırasında halkın sempatisini kazanan Celallettin Güvenç, son günde görevinden istifa ederek AK Parti’nin adayı oldu. Osman Baydemir, Diyarbakır’dan Urfa’ya sürgüne gönderilmiş gibi bir görüntü yaratılsa da, Baydemir’in yer değiştirmesi Urfa açısından değişik bir etki yaptı. Baydemir, kiminle temas ettiyse, tokalaştıysa, gönülleri fethetmeyi başardı. AK Parti ilçe aday adaylarının açıklanmasından sonra, parti içindeki küskünlükler ve dargınlıklar partiden uzaklaşmaya ve başka partilere yönelmelere yol açtı. Güvenç, siyasette yalnızlaştı. Bazı kesimlere ters gelen isimlerin de çevresine toplanmasıyla oy kaybetmeye başladı. AK Parti düşerken, Osman Baydemir sokak sokak kapı kapı dolaşarak, sağına, soluna kimseyi katmadan tek başına toplumda sempati yaratmaya başladı.

Aradaki 40-50 puanlık oy farkını büyük ölçüde kapatmayı başardı.”

Gazeteci Çiftçi’nin yorumunu, kenti iyi tanıyan isimler de paylaşıyor. Baydemir’e, bunca oy farkı olan bir yere neden talip olduğunu sordum.Şöyle karşılık verdi: “Zoru severim. Şu anda yüzde 40’ı yakaladık. Giderek teveccüh daha da artacak. AK Parti endişe içinde bakanlarıyla yükleniyor. Büyükşehir’i kazanırız, ben ilçeleri kazanmayı da çok önemli görüyorum, ekip çalışması açısından. Çok kısıtlı imkanlarla çalışıyoruz. Urfa’da ilk kez Türkmen, Arap kardeşlerimizin de desteğini alıyoruz. Kazansak da kaybetsek de halkın gönlünü kazandım. Urfa bana çok şey öğretti.”

Tayyip Erdoğan’ın kente gelmesi ve mitingteki gerçekten coşkulu hava, AK Parti’lileri canlandırmış olsa da, iki parti arasındaki mücadele son güne kadar sürecek, öyle anlaşılıyor.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89