• BIST 9887.33
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 13 °C

Öcalan: Anayasanın kritik bölümlerini Kurtulmuş ile Can kaleme alsın

Ruşen Çakır

Öcalan: Anayasanın kritik bölümlerini Numan Kurtulmuş ile Osman Can kaleme alsın

Türkiye’nin gündeminde yeni İmralı süreci, Paris suikastı ve öldürülen 3 PKK’lı kadının cenaze töreni var. Ankara’nın gündeminde de doğal olarak aynı konular, daha yoğun bir şekilde var. Dün Meclis’te hem AKP, hem BDP grup toplantılarını izleyip Başbakan Erdoğan ile BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ı dinledim; her iki partiden çok sayıda kişiyle sohbet etme imkanı buldum. Nasıl bir sonuca vardığım sorulacak olursa, tabii ki öncelikle, herkesin kabul ettiği gibi yeni İmralı süreci çok zor geçecek. Paris suikastı bunu çok açık bir şekilde gösterdi. Ama hiç tereddüt etmeden, sürece yönelik iyimserliğimin arttığını söyleyebilirim.

42979

Çünkü gördüğüm kadarıyla PKK’nın silahsızlandırılması sürecinde rol alan aktörler, bunun her iki taraf için belki de son şans olduğunun farkında. Yine temel aktörler, sürecin başarıyla sonuçlanmasını istemeyen odakların ellerinden geleni yapacaklarını da çok iyi biliyor. Her ne kadar iktidar partisi Paris suikastinde “PKK içi hesaplaşma”yı, BDP de “Türk Gladyosu”nu işaret etse de, taraflar, tetiği kim çekmiş olursa olsun, olayın gerçek sorumlularının süreci sabote etmek isteyenler olduğunda anlaşıyor.

“4 partiyle yeni anayasa zor”

Bu bağlamda, telefonla görüştüğüm Mehmet Öcalan’ın, önceki gün ziyaret ettiği Abdullah Öcalan’ın “Derin güçler yine devrede. Herkes çok çalışmalı. Yoksa bunun ardından başka hamleler de gelebilir. Özellikle cenazelerde sağduyu hakim olmalı” şeklindeki uyarılarını aktarmak isterim. Zaten anladığım kadarıyla bu süreçte Öcalan’a tahmin edebileceğimizin ötesinde kritik bir rol düşüyor: Bir yandan her türlü etki ve manipülasyona açık olan Kürt siyasi hareketini, özellikle de PKK’yı aktif bir şekilde süreçte tutmak; diğer yandan bu hareketin kitle tabanının çözüm umudunu diri tutmak; öte yandan hükümetle belli bir güven ilişkisi tutturmak ve nihayet Türk kamuoyunun kaygı ve hassasiyetlerini gözetmek.

Öcalan’ın bu kaygı ve hassasiyetler nedeniyle, örneğin “demokratik özerklik” ısrarından vazgeçmiş olduğunu; benzer bir şekilde yeni anayasada “Kürt” tabirinin geçmesini de talep etmediğini öğrenmiştik. Dün Ankara’da bu konuyla ilgili olarak bir başka şey daha öğrendim: Yeni anayasada en temel sıkıntının Kürt sorunu nedeniyle yaşanacağını, 4 partili ortak komisyonun bu konuda uzlaşamayacağını düşünen Öcalan şöyle bir pratik çözüm önerisi geliştirmiş: Anayasanın Kürt sorunuyla ilgili bölümlerini, iktidar partisine son kongre öncesi katılmış olan ve yönetime giren iki isim, Has Parti eski Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can kaleme alsın.

Yeniden “analar ağlamasın” çizgisi

Sürece yönelik iyimserliğimin artmasının bir diğer nedeni dün Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmaydı. Yine ayrımsız tüm muhalefet partilerine çattığının, hazmı zor eleştiri ve suçlamalar yönelttiğinin; bazı sözlerinin insanları süreç hakkında karamsarlığa sevk etmesinin mümkün olduğunun farkındayım. Bununla birlikte, tıpkı ilk açılım döneminde olduğu gibi, Erdoğan’ın, asker-PKK’lı ayrımı gözetmeksizin tüm anaların acısına sahip çıktığını, yeniden “analar ağlamasın” söylemine döndüğünü görmek sevindirici ve ümit vericiydi.

Bir diğer ümit verici nokta, Erdoğan’ın her ne olursa olsun kesinlikle süreçten geri adım atmayacaklarının altını kalın çizgilerle çizmiş olmasıydı. Daha önceki deneyimler nedeniyle, özellikle Kürt siyasi hareketinin ve Kürt sorununun barışçı çözümüne inanan Türk demokratlarının Erdoğan’a epey bir ihtiyatla yaklaştıkları ortada. Olabilir, ancak süreç çok hızlı başladı ve taraflar burdan geri dönüşün isteseler de mümkün olmadığını idrak etmiş durumdalar.

Şimdi önümüzde üç PKK’lı kadının cenaze törenleri var. Eğer Türkiye bunu kazasız belasız atlatırsa, muhtemelen BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile birlikte İmralı’ya görüşmeye gidecek ve böylelikle, iktidar partisinden etkili bir ismin saptamasıyla “Paris suikastini düzenleyenlere açık bir cevap” verilmiş olacak. Türkiye pekala bunu başarabilir.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89