• BIST 10739.57
  • Altın 2512.416
  • Dolar 32.1816
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 16 °C

Mülkün temeli iktidar olunca

Mücahit Bilici-

Bir mülkte (yönetimde) hak veya adalet arayışı yerini iktidarı muhafaza veya tahkim etme kaygısına bırakmışsa orada gerileme dönemi başlamış demektir.

Her iktidarın yalakaları olur. Yalakalık yapmak nahoş bir şey ama neticede bir kişinin vicdanı tercihidir, hakkıdır. Kerih bulunsa da saygı görmelidir. Lakin yalakalığın açıktan mükâfatlandırılması ve başköşeye atanması bir mülkte çürüme alâmetidir.

Siyasette dengeler önemlidir. Bu, maddenin her hâli için bile böyledir. Vatandaşın üstüne sıkılan gaz acaba yalakaların lidere verdiği gaz mıdır? Bir mülk, bir tahakküm enerjisine koridor hâline gelirse, onun boru hattında delik açmak isteyenler çok olur. İyi niyetli ile kötü niyetliyi ayırdetme kabiliyetini kaybedersin. Adalet ile hareket etme imkânından kendini mahrum edersin.

Kibirle hükmetme

Gezi olayları kibirle hükümet-etme edasına karşı bir nevi sabotaj idi. Belki hükümet edenlerin ellerinde bizim gibi düz vatandaşların aklıyla alay etmelerini mümkün kılacak derin istihbaratlar vardır. Fakat hadisenin bu tarafı, hak ve adalet noktasında hükümsüzdür. Komplo olsa da olmasa da değişmeyen bazı temel haklar ve nicedir buradayım diye el sallayan gerçekler var.

Gidişatı görenler için Gezi patlaması geliyorum diyen bir patlamaydı. Geliyorum diyen bir patlamanın gelmesi için ayrıca çaba göstermiş olanlar komplonun ikinci yarısından sorumlular. Komplonun birinci yarısının sorumluluğu, çoğunluğun kendisine verdiği seçim sandığını sopa niyetine kullanan iktidara aittir. Ses çıkaran herkesi tedip etme eğilimi artık medya çuvalına sığmayacak devasa bir mızrak oldu.

Liberal ve demokratlara vefasızlık

Haydi, Gülen Cemaati her zamanki bencilliğiyle iktidarı paylaşmak iste(me)di, onları harcadınız. Sözden başka sermayesi olmayan demokratlara karşı bu kadirbilmezlik niye? Eleştirdikleri için mi? “Liberallerin oylarıyla seçilmiyorum” kibrinin unutturduğu gerçek şudur: Belki onların oyunun sandık zaferlerinde bir hükmü yok ama vicdanlarda ağırlığı var, ve yine olacak. Onlarla kazanamazsın belki ama onlar olmadan daha kolay kaybedersin.

Daha önce de yazdım: Yüz yılda bir gelen bir lider üretmek için medyadaki insanların ve milyonlarca vatandaşın kişiliğini ve izzetini bu kadar örselemeye değer mi?

Su ve tazyik

Verdiğin “su” bile olsa, onu “tazyik”le verirsen, incitir.

Korumak için birilerini koyduğun güvenli yer, eğer anahtarı sadece sende kalırsa bir hapishaneye döner.

Münafık kâfirden eşeddir.” Yani inanmadığı hâlde inanıyormuş gibi görünen münafık, açıkça inanmıyorum diyen kâfirden daha kötüdür. Baskı, münafıklığı yani ikiyüzlülüğü teşvik ettiği için en başta baskıyı uygulayana zarar verir. Yalakalığın bu kadarı karşısında çoktan paniklemeniz gerekirdi.

Namuslu insan, aleyhine olan mertliğe, lehine olan yalakalıktan daha çok saygı gösterir.

Herkesin teneffüse ihtiyacı vardır. İfade hürriyeti vicdanların teneffüsüdür, hiçbir surette engellenmemeli ve engellenemez.

Mıknatıs

Şimdi savaş modunda tarafgirlikle hareket edip adalet çamı devirenler, yarın siyasetin mıknatıslı cazibesi soğuyunca patır patır dökülecek ve içine girdikleri militanca tutumdan hicap duyacaklar.

Zaman en iyi müfessirdir. Allah sonumuzu hayretsin.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89