Hepimiz biliyoruz bu işlerin başımıza nasıl geldiğini...
Laiklerden, Kemalistlerden ve son dönem liberallerden hoşlanmayan ve artan bir biçimde kuşku duyan iktidar partisi, 2007’den itibaren peyderpeyi kendisi gibi olmayan sistemden ekarte etti. Medyadan, ihalelerden, GATA’dan, YÖK’ten ve mümkün olan her yerden.
Bunun için de her türlü kumpasın, her türlü entrikanın önü açıldı. Allah aşkına, biz bir avuç gazeteci Balyoz’daki delillerin son derece şaibeli olduğunu ürkek ürkek yazarken şimdi iktidara yakın durmaya çalışan bütün gazeteler, gazeteciler, televizyon kanalları, patronlar, sıraya dizilmiş Pensilvanya’da Fethullah Gülen’i ziyaret etmiyor muydu?
Günlerdir bakıyorum bütün kanallarda Balyoz, Ergenekon, Odatv ve benzeri davaların mağdurları sıralanmış. Cemaatin güçlü olduğu dönemlerde, bırakın televizyonlara çıkarmayı, lafını bile ettirmezlerdi...
Bütün bunları ana akım Türk medyasının ne kadar güçâşığı olduğunu anlatmak için yazmıyorum. Onu zaten biliyoruz. Zamanında Kenan Evren’in “tablolarını” satın almak için sıraya giren medya patronları, sonra cemaat, sonra da mutlak güç olarak gördükleri Tayyip Erdoğan’ın peşine dizildiler. Darbe başarılı olsaydı, belki bambaşka bir yerde saf tutacaklardı.
Bunları söylemekteki asıl gayem, iktidarın, Türkiye’deki eğitimli, okumuş, laik ya da liberal kesimlerine yönelik alerjisinin bize nelere mal olduğunu hatırlatmak.
Cemaat neden bu kadar güçlendi? Çünkü AKP’nin yargıda, askerde, eğitimde, bürokraside laikleri tasfiye ettikten sonra getirecek kadroları olmadığı için aradaki insan gücü açığını doldurabildiği için güçlendi.
Çünkü son 78 yılda atamalarda iktidar açısından en önemli kriter, “Alnı secdeye değen” insanlarla çalışmaktı. (Bu ifade, bana değil bizzat Türkiye’yi yöneten insanlara ait.) İster Merkez Bankası başkanı olsun, ister hesap uzmanı ya da ulaştırma bakanlığı müsteşarı; siz hiç bu hükümetin kendi muhafazakâr dünya görüşü dışında birini kritik bir devlet görevine getirdiğini gördünüz mü? Bir elin parmaklarını geçmez. Peki, ‘Cuma’ya gitmeyen birinin Türkiye’de kritik bir atamayla devlette üst düzey bir göreve getirildiğini? Sahi, mevcut milliyetçi-muhafazakâr devlet yapısı içinde son dönemde kaç tane laik Boğaziçi mezunu, ODTÜ mezunu veya Alevi vatandaş karar verici pozisyonlara atanmıştır?
Diyeceğim o ki, iktidar partisinin “hayat tarzı” takıntısının Türkiye’ye maliyeti çok büyük oldu. Şimdi de aynı hata devam ediyor. İktidar sağına soluna eski derin devlet kalıntılarını ve eski “İşkenceci Türkiye” kalıntılarını toplamış. Darbeden bu yana atılan adımlara bakıyorum, zücaciye dükkânındaki fil gibi. Darbe sonrası dönem, bambaşka bir kâbusa dönüşmek üzere. “Sadık” olma özelliğinin dışında çok kısıtlı bir kriz yönetim kabiliyeti taşıyan bir sürü muhafazakâr bürokrat, Türkiye’yi bir karanlıktan bambaşka bir saçmalığa sürükleyecek gibi.
Tek çıkış var. O da Türkiye’yi yönetenlerin bu olayı Türkiye’yi birleştirmek için bir fırsata dönüştürmesi. “En kısa zamanda Gezi Parkı” vaadi yerine, Gezicileri yanına almadı. Laiklerle, Kürtlerle, liberallerle barışması.
Türkiye’nin ihtiyacı, yıkımdan sonra gerçek bir restorasyon. İktidarın elinde bunu yapabilecek kadrolar yok. Bu enkazı kaldırmak ve yeni bir dünya kurmak için, geçen gün cenazede imamın “Allahım bizi koru” dediği o “okumuşlara” ihtiyacınız var. Gazeteciyle mi görüşeceksiniz? Örneğin Hayko Bağdat’ı, Orhan Bursalı’yı,Ertuğrul Özkök’ü davet edin. Devlet aklı mı lazım? Namık Tan’a, Hikmet Çetin’e,Süreyya Serdengeçti’ye danışın. İşadamı mı? Allah aşkına Mehmet Cengiz değilAli Koç ya da Cem Boyner’le konuşun. Bir defa olsun Selahattin Demirtaş’la laflayın. Sanatçı mı? Gezicileri bulun.
Artık biraz kalibreyi yükseltin. Yoksa devlet denilen bu vasatlık deryasında hepimiz boğulup gideceğiz...
- BIST 9203.37
- Altın 4296.947
- Dolar 39.6155
- Euro 45.6765
- İstanbul 24 °C
- Diyarbakır 36 °C
- Ankara 26 °C
- İzmir 32 °C
- Berlin 33 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Laiklerle barışın

Aslı Aydıntaşbaş / Cumhuriyet
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Yalancı bahar mı ikinci bahar mı?30 Ağustos 2018 Perşembe 13:34
- Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter19 Ağustos 2018 Pazar 09:40
- Avrupa ile yakınlaşmak için17 Ağustos 2018 Cuma 11:45
- Trump, Brunson’la ilgili ne demiş?12 Ağustos 2018 Pazar 10:42
- Takas formülü: Önce Rahip Brunson sonra Hakan Atilla05 Ağustos 2018 Pazar 12:20
- Brunson yaptırımları ve devam eden pazarlıklar02 Ağustos 2018 Perşembe 12:13
- Brunson’la takas fikri kimden çıktı29 Temmuz 2018 Pazar 13:06
- Al Papaz’ı ver Halkbank’ı26 Temmuz 2018 Perşembe 10:39
- Sessizlik22 Temmuz 2018 Pazar 11:45
- Batı’yla pazarlık15 Temmuz 2018 Pazar 11:40
- Osmanlı bu değildi12 Temmuz 2018 Perşembe 11:11
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.