• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Kürdçe Derslerinin Önemi

İsmail Beşikci

Ailelerin, orta öğretimde, seçimlik derslerde, çocuklarını Kürdçe’ye yönlendirmelerinin önemi büyüktür.

50, 60, 70 yaşındaki Kürdlerin, evlerinde, çarşıda-pazarda, kahvehanelerde, Kürdçe konuşmaları şüphesiz çok iyidir. Ama bu, geleceği belirleyen bir durum değildir. Geleceği belirleyenin çocuklar olduğu açıktır. Bu bakımdan çocukların Kürdçe konuşmaları çok daha önemlidir.

Bugün, Diyarbakır, Batman, Van, Hakkari, Urfa, Hilvan, Nusaybin, Cizre, Doğubeyazıt, Malazgirt, Tatvan gibi şehirlerde, sokak aralarında, evlerinin kapılarının önünde oynayan çocukları izleyelim. Çocukların, oyunlarında, birbirleriyle kavgalarında hangi dili kullandıklarına bakalım. Eğer bu dil Kürdçe değilse, gelecekte, Kürd toplumu çok büyük sorunlarla, sarsıntılarla karşılaşacak demektir. Amerikalı Kürdolog Michael Chyet (d. 1957), ‘çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği yoktur…’ demektedir. Erbil (Rûdaw) – ‘Amerikalı Kürdolog Michael L. Chyet, Kürt dili konusunda uyarılarda bulundu ve çocukların konuşmadığı bir dilin geleceği olmadığını söyledi’ başlıklı haber (20 Ocak 2022)

***

Kürdleri, seçmeli derslerle Kürdçe öğrenmeye mahkum etmek, iktidarın büyük bir yanlışıdır. Hatta Kürdlere hakaret olduğu da söylenebilir. Ama, küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir. Kürdçe öğretmeni, Erol Şaybak, Rûdaw’dan Abdüsselam Akıncı’ya verdiği röportajda, bu programa devam eden çocukların, kendilerini ifade edebilecek kadar Kürdçe öğrendiklerini belirtmektedir. Bu da çok iyi bir haberdir. (Rûdaw, 20 Ocak 2022, Kürdçe seçmeli derslerin içeriğinde ne var, başlıklı haber)

Mizgin öğretmen de benzer bir açıklama yapmıştır: Çocuklar Kürtçe derslerde kendini daha rahat ifade ediyor.

Ferhat Encü’nün açıklaması da önemlidir: Kürdüm diyen her birey diline sahip çıkmalı.

Bu programa katılan Kürd öğrenciler, öğretmenlerin de vurguladığı gibi, ailelerinin de yardımıyla kolayca Kürdçe öğrenebilir, Kürdçe konuşabilir.

Kampanya boyunca, HezKurd, Rûdaw’dan Abdüsselam Akıncı gibi arkadaşlar, Nûbihar çok önemli çalışmalar yapmışlardır. Kürdçe Dil Hareketi HezKurd, şehir şehir, mahalle mahalle, köy köy dolaşarak bu konularda halkı bilgilendirmeye gayret etmektedir. Bu kampanyadan anlaşılmıştır ki, halk, seçimlik dersler konusunda sağlıklı bilgilere sahip değildir. İlk defa bu yıl, bu kampanya sürecinde, halk, bu konularda bilgi sahibi olmuştur.

HezKurd Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan’ın ve HezKurd Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Fethullah Elçi’nin bu konudaki gayretleri dikkate değer. Fethullah Elçi’nin şu açıklaması önemlidir: “Bize ait olan sokaklarımızda, kimliğimize, kültürümüze ve dilimize ait olan herşeyi sahiplenmeye ve bu uğurda üzerimize düşen görevleri büyük bir heyecan, büyük bir istekle yerine getirmeye devam edeceğiz. Ayrıca milletimizden başka hiç kimseye hizmet etmeyiz” (nerinaazad, 23 Ocak 2022)

Daha önceki yıllarda, seçimlik dersler konusunda, sahada, Peyvend’in de, aktif çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Bu konuda, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK)’ın gayretleri şüphesiz çok değerlidir. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)’nın açıklamaları, Hür Dava Partisi’nin (Hüdapar) ve Gelecek Partisi’nin açıklamaları da… Kürdlerde dil bilincinin oluşuyor olmaya başlaması, şüphesiz çok önemli, çok değerli bir gelişmedir.

Amerikalı Kürdolog Michael L. Chyet’in, bu konudaki uyarılarını dikkatlerden uzak tutmamak, bu uyarıların bilincine ulaşmak önemli olmalıdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89