• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 15 °C

İslam dünyasının Pakistan ile sınavı ve Türkiye farkı

Nihal Bengisu Karaca

SEL felaketi Pakistan’da 2 binden fazla kişinin ölümüne, binlerce kayba, salgın hastalıklara neden oldu ve 20 milyon kişinin hayatını etkiledi. Coğrafya da nasibini aldı, “Pakistan’da iç deniz oluştu” haberlerinin fotoğraflarını görmüşsünüzdür.

Sel felaketinin hemen ardından bir dedikodu başladı; sosyal medyada ve özellikle Facebook’ta “Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’lar neden Pakistan’da yok” cümleleri dolaşmaya başladı. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Filistin’de, Gazze’de ölenleri mesele yapıyor ama iş Pakistan’daki sel yüzünden hayatını kaybedenlere gelince, bakıyoruz yaprak kıpırdamıyor” ifadelerine sık sık rastlanılıyordu.

Lakin bunlar kötü niyetli erken dedikodulardı. Durum hiç de öyle değildi. Nitekim 20 Ağustos tarihli New York Times Gazetesi, Müslüman ülkeler arasındaki en büyük donörün Türkiye olduğunu yazdı. Beraberinde İslam dünyasını eleştiren ifadeler de kullanıyordu gazete: “Felaket, sadakanın bir görev sayıldığı, Müslümanların kutsal ramazan ayında meydana gelmesine rağmen, Müslüman devletleri, BM aracılığıyla adeta hiç, kendi kanallarından da çok küçük bağışlar yaptı. BM verilerine göre, Türkiye 11 milyon doları aşan bir yardımla en büyük donör. Kuveyt ise 5 milyon dolar verdi. Suudi Arabistan, 80 milyon doları taahhüt etti ancak BM verilerine göre, herhangi bir ödeme yapılmadı.”

EMİNE ERDOĞAN PAKİSTAN’DA

Gazetenin çıktığı tarihten bu yana rakamlar yerinde saymadı, katlanarak arttı. Türkiye hem devlet hem de sivil toplum örgütleri bazında Pakistan’a en çok yardım yapan ülkeler arasında; yardımlaşma ve dayanışma ayında olunmasına rağmen yeterli ilgiyi göstermemiş olan diğer Müslüman ülkeler arasında ise alnının akıyla birinci. Başta Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere Türkiye’den birçok sivil toplum örgütü, Pakistan’a destek vermeye devam ediyor.

Bir de tek kişilik bir yardım örgütü gibi çalışan Emine Erdoğan’ın Pakistanlı felaketzedeler için düzenlenen kampanyalara verdiği destek var. Nitekim siz bu yazıyı okurken Emine Erdoğan, aralarında benim de bulunduğum bir grup gazeteciyle birlikte Pakistan ziyaretine başlamış olacak. Emine Erdoğan, programı boyunca Türk Kızılayı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın Khairpur’da kurduğu sahra hastanesini ziyaret edecek, Ulusal Afet Yönetimi Başkanlığı’nca verilecek brifingi dinleyecek.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, 31 Ağustos 2010 itibarıyla Pakistan’a yapılan yardımların toplam tutarı 28 milyon 610 bin TL. Bunun parasal kısmı 15 milyon TL’ye tekabül ediyor, ayni yardım tutarı ise 13 milyon 610 bin TL. Gıda, aşı, ilaç, battaniye, giyim, mutfak seti, jeneratör, yatak ve tıbbi malzemenin yanı sıra iki adet tam donanımlı mobil hastane de ayni yardımlara dahil. Halihazırda 42 kişilik bir sağlık ekibi de bölgeye gönderilmiş durumda.

Pakistan Yardım Kampanyası TL hesabında toplanan tutar 24.676.094,85 TL’yi bulmuş durumda. Dolar hesabında 1.106.734,17 USD, Euro hesabında 1.000.169,73 Euro birikmiş durumda.

GAZZE GEMİSİ PAKİSTAN YOLCUSU

Bu zaman zarfında STK’lar da boş durmuş değil. İHH felaketin verdiği hasar net olarak ortaya çıktığında bir kargo uçağıyla 35 ton, bir yük treniyle de 450 ton ayni yardım ve 500 bin TL civarında nakdi yardım götürdü Pakistan’a. İsrail’in hışmına uğrayan ve “Rotamız Filistin, yükümüz insani yardım” organizasyonunda Mavi Marmara’nın yanında yer alan “Gazze” gemisi Pakistan için hazırlanıyor. Dijital aksamına İsrailli askerler tarafından hasar verilmiş olan gemi şu an bakımda. İHH yetkililerinin söylediklerine göre üç haftaya kadar yola çıkacak bu gemi, 3 bin tonluk bir yardım daha götürecek. “Kimse Yok mu Derneği” de gelen verilere göre 200 bin dolarlık nakdi yardım, 30 ton kumanya ve temiz su ulaştırılmasını sağladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89