• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı ve İstanbul

Mahmut Övür

Ortadoğu yeniden şekillenirken Türkiye'yi hesaba katmayanların hesabı tutmayacak. Çünkü sıkıntılar yaşansa da Türkiye bölgenin en önemli aktörü...

Derin tarihi, ekonomik ve siyasi gücü, demokrasi tecrübesi bunu zorunlu kılıyor. Bu zorunluluğun bir başka yansıması da bölgedeki halklarla Türkiye'deki halkların akrabalığı... Türkiye, sadece Türk Cumhuriyetlerindeki halklarla değil, çevresindeki bütün halklarla akraba...

Çevremizde yaşayan, Kürtler, Araplar, Çerkesler, Gürcüler, Ermeniler ve Ezidiler gibi bütün etnik grupların küçük de olsa Türkiye'de akrabaları var. Bu, ülkenin çeşitlilik ve renklilik açısından zenginliği olduğu gibi, bölgede yeni ekonomik ve siyasi ilişkiler kurmanın zeminini oluşturuyor ve önemli bir fırsat sunuyor. Bu tarihi fırsatı ilerde daha net göreceğiz. Yıllar yılı bu zenginlikler görmezden gelindiği için farklılıklara "sorun" gözüyle bakıldı. Bırakın işin ekonomik ve siyasi boyutunu insani boyutu da hep ihmal edildi. Suni sınırlarla, siyasi mühendisliklerle "ortak millet" yerine yeni "ulus-devletler" inşa edildi. Halklar da, akrabalar da ayrı düştü.

Önceki gün Kürt siyasi geleneğinden gelen avukat dostum Şemsettin Polat'la sohbet ediyordum. Bir ara sözü yeni seçilen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a getirdi. Irak'taki Kürt hareketinin önde gelen isimlerinden Masum, 24 Temmuz 2014'te Celal Talabani yerine cumhurbaşkanı seçilmişti.

Polat, şöyle diyordu:

"Çok ilginç bir coğrafyada yaşıyoruz. Fuad Masum'u ben İstanbul'dan tanıyorum. 1978 yılında İstanbul'a geldi ve bir buçuk ay kaldı. Şimdi cumhurbaşkanı olunca o günleri hatırladım..."

Doğrusu Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Masum'un İstanbul'la ilişkisi ilgimi çekti.

Peki, İstanbul'a neden gelmişti?

Polat, devam etti:

"Onu bize, rahmetli Necmettin Büyükkaya getirmişti. Yine rahmetli olan Avukat Medet Serhat'ın bürosunda buluştuk. Niye gelmişti biliyor musunuz? İstanbul'da yaşayan bir akrabasını arıyordu. Kim olduğunu sorduğumuzda verdiği isim beni şaşırtmıştı. Aradığı isim ünlü yazarımız Çetin Altan'ın eşi rahmetli Kerime hanımdı. Yani Ahmet ve Mehmet Altan kardeşlerin annesi..."

Polat, randevu alındığını ve birlikte Altan'ın Florya Basın Sitesi'ndeki evlerine gittiklerini belirtip şöyle diyordu:

"Fuat Masum'la Kerime hanımın karşılaşma sahneleri çok etkileyiciydi. Uzun uzun birbirlerine sarılıp hasret giderdiler. Ana dilleriyle (Soranca) konuştular... Bir daha buluştular mı bilmiyorum ama bugün Irak'ın cumhurbaşkanı olan Masum, Türkiye'nin akrabası... Ben eminim çevremizde böyle çok akrabalarımız var. Bugün o coğrafyada, Arapların, Türkmenlerin, Ezidilerin, Kürtlerin neler yaşadığına hiç olmazsa bu gözle bakalım..."

Irak, iç siyasi gelişmeler ve başta Türkmenler ve Ezidiler olmak üzere on binlerce insana derin acılar yaşatan IŞİD terörü nedeniyle kötü günler yaşıyor. Umarım bu uzun sürmez. Türkiye'nin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Başbakan Erdoğan, 28 Ağustos'ta görevi devraldıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini geleneksel olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ve Azerbaycan'a yapıyor.

Önümüzdeki süreçte Irak'ta koşullar düzelir mi bilemem ama bu geziye üçüncü bir ülke olarak Irak'ın veya Irak Kürt Bölgesel yönetiminin katılması yeni dönemin ruhuyla da akraba halklarla ilişkileri geliştirilme adına da anlamlı olur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89