• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 18 °C

HDP’de Demirtaş Kararı Öncesi Son Sözler

Utku Çakırözer

HDP’de geçen hafta eş genel başkan seçilen Selahattin Demirtaş’ın partisinin cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı hafta sonunda kesinleşecek. HDP tabanında çok büyük desteğe sahip Demirtaş’ın adaylığına bir süredir kesin gözüyle bakılıyor. Ancak HDP’nin cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği parti meclisi toplantısına 48 saat kala olağanüstü gelişmeler yaşanması akıllara soru işaretleri de getirmiyor değil.

Çerçeve kanun apar topar
Hükümet, çözüm sürecini yasal çerçeveye oturtan çok önemli bir kanun tasarısını önceki gün apar topar TBMM’ye gönderdi. Tasarı, hem bugüne kadar yürütülen müzakereleri aklayan, hem de bundan sonra atılacak adımlar için hükümete sınırsız ve denetimsiz yetki veren bir metin.

İmralı’ya jet ziyaret izni
Bu tasarı tartışılmaya başlamıştı ki, aynı gün HDP’den bir heyetin İmralı’ya Abdullah Öcalan’ı ziyaretine izin çıktı. Meclis’e apar topar verilen çerçeve kanun tasarısı ve Öcalan’a jet ziyaretin HDP adayının belirlenmesinden hemen önce gerçekleşmesi akıllara değişik senaryolar getiriyor. Özellikle çözüm paketinin zamanlamasının seçime ayarlı olması, “Demirtaş’ın yerine daha düşük profilli bir isim aday yapılmak isteniyor” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Diyarbakır’da aykırı sesler
Ziyaretten, Öcalan’ın çerçeve kanunu “Tarihi bir gelişme” olarak nitelendiren cümlesi en fazla basında yer aldı. Ancak açıklamanın bir de HDP’nin cumhurbaşkanı adayına ilişkin bir bölümü vardı. Öcalan bugün yapılacak HDP Parti Meclisi toplantısına “Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik çalışmalarda en geniş toplumsal temsiliyeti açığa çıkaracak bir aday tespitini önemsediği” mesajını göndermişti.
Öcalan’ın ifadeleri, hafta içinde Diyarbakır Cezaevi’nde görüştüğümüz Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Hatip Dicle ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Gültan Kışanak’ın “aday” konusundaki görüşlerini anımsattı.

Dicle: Bir Türk aday çıkaralım
Dicle, cezaevindeki görüşmemizde cumhurbaşkanı adaylığı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Benim önerim, sosyal demokrat tabandan, Alevilerden oy alabilecek bir Türk adayı çıkarmak. Çatı aday diye sunulan Ekmeleddin İhsanoğlu bence MHP’li. O yüzden CHP’li kesimlerin de rahatça oy verebileceği bir isim bulunabilir diye düşünüyorum. Bu görüşlerimi Ertuğrul Kürkçü ziyarete geldiğinde kendisine de aktardım. Böyle bir adayın toparlayıcı olacağına inanıyorum.”

Kafasındaki ismi de paylaştı bizimle: eski Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Gencay Gürsoy.

Kendisine kulislerde ismi geçen Prof. Büşra Ersanlı ismini anımsattığımızda, “Çok değerli bir isim ama tanınma sorunu var gibi geliyor bana” dedi.

Erdoğan başbakan olarak kalsın
Dicle “çözüm sürecinin” yürümesini diğer her konunun önüne koyan bir siyasi tutuma sahip. Köşk adayı tartışmalarına da bu mercekten bakıyor. Hatta Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını dahi bu yüzden istemiyor. Bu konudaki görüşlerini de şöyle aktardı:

“Eğer bir devlet politikası yürüyorsa bunun ‘kaptanı’ önemlidir. Gemiyi o yürütüyor. Erdoğan dışında bu süreci aktif götürebilecek birini göremiyorum. 4-5 senedir bu meseleyi yürüttüğü için sorunu tanıdı. Derinliğini, zorluğunu anladı. Karşı tarafı tanıdı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına gitmek yerine, koltuğunda kalması toplumun yararınadır. Dere geçerken at değiştirilmez. Çünkü arkasından AKP’de ne olacak belli değil. Sarsıntı geçirebilirler.”

Yeni biriyle süreç bitebilir
“Gelen yeni bir insanın direksiyona geçmesi kırılganlık yaratabilir. Dere geçerken at değiştirilmez. Kaos içine sokar hepimizi. Devlet politikası böyle yürürken, daha politik olarak pişmiş insanların bunu sürdürmesi, dümende olması hepimizin yararına.”

Kışanak: Keşke kadın olsa

Hatip Dicle’nin bu değerlendirmelerinden sonra meslektaşımız Pınar Türenç başkanlığındaki Basın Konseyi heyeti olarak ziyaret ettiğimiz Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak HDP’nin adayı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Selahattin Demirtaş aday olursa başarılı olacağına gönülden inanıyorum. Onun isminden bağımsız olarak biz kadınların da gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Biz bir kadın aday çıkarmamızın iyi olacağı düşüncesindeyiz. Bu yönde bir kararımız, dayatmamız yok. Ancak BDP’de kadınlar başından bu yana hep çok etkindir. Bu seçimde de ortaya çıkan iki aday da erkek. Bir kadın aday çıkmasını çok arzu ediyor kadınlarımız.”  

‘CHP’nin Diyarbakır ziyareti anlamlı’
Kışanak ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta Diyarbakır’a yaptığı ziyareti ve mesajlarını da konuştuk. Bakışı şöyle:

“Kemal Bey’in Diyarbakır’a gelmesi önemli. Ama Kürt sorununu konuşmak için gelmesi çok daha önemli. Zaten bu meselenin uzağında durarak muhalefet olmaları mümkün değil. Sadece başkalarının yaptığını uzaktan eleştirerek eksiklerini söyleyerek muhalefet olunamaz. Aktif ve etkin biçimde burada ne dediğini paylaşması söz söylemesi gerekir. Umarım bir başlangıç olur. Kemal Bey’in ‘yasal zemin’ demesi çok ilginç ve önemliydi. AKP’nin en büyük tezini elinden aldı. ‘Yapmak istiyoruz ama muhalefet nedeniyle memleket gerilir’ diyorlardı. Kılıçdaroğlu ‘Getirin’ diyerek bu kozu ellerinden aldı. Bu çok önemlidir. Bundan sonra bu sözünün siyasetini daha fazla yapmalı. ‘Gel çözüme varsan ben de varım’ demeli.”  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89