• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

HDP ekonomide yerel yönetim tecrübesini konuşturuyor

Süleyman Yaşar

Yoksullukla mücadelede uygulama detaylarına inebilen tek parti Halkların Demokratik Partisi (HDP) oldu. Onların beyannamesi diğer siyasi partilerden farklı.

Hemen belirtelim HDP uygulama tecrübesiyle konuşuyor. Niye? Çünkü Barış ve Demokrasi Partisi döneminde kazanılan üçü büyük şehir olmak üzere 11 il ve toplam 101 belediye başkanlığı Türkiye’nin yoksul bölgelerinde bulunuyor. Ve bu deneyim önemli bir tecrübe sağlıyor HDP’ye.

İşte kazandığı bu tecrübe ile HDP yoksullukla mücadele için seçim beyannamesinde ayrıntılara inebiliyor. HDP karşılarına çıkan yoksulluk sorununun nasıl çözüleceğini yerelden dile getiriyor.

YOKSUL ÇOCUKLAR İÇİN HER MAHALLEDE GIDA BANKASI

Peki, yoksulluğun giderilmesiyle ilgili neler söylüyor HDP?

Hemen belirtelim; önce tüm yoksul çocuklar için her mahallede gıda bankası kurulmasını öneriyor. Yine her mahalleye ücretsiz kreş ve yuva öneriyor. Çocuğun çalıştırılmasını yasaklıyor. Çocuğun okula yönelmesini sağlıyor. Ve bu öneri kadını çalışma hayatına katan ve çocuğu yoksulluktan kurtaran en gerçekçi öneri oluyor. Yine HDP her eve ayda 10 metreküp su ve 180 kilovat saat ücretsiz elektrik verilmesini önererek yoksul ailenin toparlanabilmesi için aileye bir can suyu sağlıyor.

Bu arada HDP göçmenlere de aynı hakların verilmesini öneriyor. Göçmenlerin çalışmasına olanak sağlanmasını istiyor. Bu öneri de HDP’yi diğer partilerden ayırıyor. Mikro düzeyde yoksulluğun kimliğe bakılmadan azaltılmasını dikkate alıyor.

AKP ESNAF VE ÇİFTÇİYİ İNŞAAT İŞÇİSİ YAPIYOR

Bu arada HDP, esnaf ve çiftçiyi fakirleştiren, esnafı ve çiftçiyi ucuz inşaat işçisi yapmaya çalışan AKP’ye dur diyor. Ve çiftçiye vergisiz mazot ve gübre öneriyor. Mayınlı araziyi temizleyip tarıma açıyor. Geçimlik aile tarımını yeniden inşa ediyor. Köyleri canlı birer yaşam ve refah merkezi olarak tasarlıyor.

Bu arada boşaltılan köyler nedeniyle Türkiye hayvancılığının nasıl darbe aldığını hepimiz biliyoruz. İşte bu bozulmayı düzeltmek için köylere dönüşü ve köylerin canlanmasını tasarlıyor. Böylece güçlü bir tarım altyapısı oluşturmaya çalışıyor. Bu arada esnafı korumak için şehir merkezinde yeni AVM ruhsatı vermeyeceğini beyan ediyor. Esnafa faizsiz kredi öneriyor. Barınma sorunu yaşayan kimsenin kalmayacağını belirtiyor.

BERLİN’DE ASGARİ ÜCRET 2.272 EURO, İSTANBUL’DA 326 EURO

Bu arada 1800 lira asgari ücret öneriyor. Bu öneri yüksek gelebilir ama son devalüasyondan sonra bu ülkede asgari ücret 326 euroya geriledi. Oysa Berlin’de asgari saat ücreti 14,20 euro, aylık 160 saat toplam çalışma karşılığı 2.272 euro oluyor.

Yine aylık asgari ücret Yunanistan ve İspanya’da 750 euro düzeyinde bulunuyor. Oysa 1800 lira asgari ücret 618 euroya denk düşüyor. O hâlde bu öneri Türkiye’nin küresel rekabet gücünü bozan bir düzey olmuyor. Çünkü 326 euroya gerileyen asgari ücret neredeyse Avrupa’nın en düşüğü oluyor. Bu arada HDP haftalık çalışma süresinin 35 saat olacağını söylüyor. Ve işsizlik sigortasının işçi lehine kullanılacağını belirtiyor.

HAYVAN HAKLARINA SAHİP ÇIKAN TEK PARTİ HDP

Yine hayvan haklarına sahip çıkan tek parti HDP oluyor. Beyannamesinde hayvanların sirklerde gösteri aracı olarak sunulmasını engelleyeceğini belirtiyor. Birer hapishaneye dönen hayvan barınaklarının kaldırılacağını söylüyor. Hayvanların deneylerde kullanılamayacağını ve onların yaşam hakkının korunacağını belirtiyor.

Kısaca HDP’nin alternatif parti olması boşuna değil. Çünkü HDP’nin seçim beyannamesi, dikkatli ve yoğun bir çalışmayla yerel tecrübeleri ülke yönetimine aktarıyor. Böylece HDP yerelden merkeze geliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89