• BIST 10739.57
  • Altın 2512.416
  • Dolar 32.1816
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 16 °C

Hamaset ile teenni

Mücahit Bilici-

Kardeşleri de olan bir şehrin kenarında iki tarz-ı siyaset yürüyüşe çıkarlar. Bunlardan biri hızlı hamaset geleneğinden gelmiştir. Diğeri ise gürültüsüz sabır. Birine hamaset diğerine ise kısaca teenni diyelim. İkisi de samimi olarak hakka ve halka hizmet etmek isterler. Hamaset, en küçük kazanımı büyük reklamlarla, kornalı düğün konvoylarıyla kutlarken, teenni kazanımlarını pek hissettirmeden ilerlemeye çalışır. Biri çatıya, diğeri altyapıya kafayı takmıştır.

Gün gelir, apoletli haydutların baskısı ve trafikte araba kullanmanın verdiği zaruretler bu iki yolu kesiştirir. Bu buluşma, kader birliği ettikleri yolu bir büyük caddeye dönüştürür. Cadde, gün gelir şehir’e varır. Şehre gelen bu yeni caddeyol ile birlikte şehirde rejim değişir.

Fakat yollar Şehre vardıktan sonra tekrar ayrılır. Kavgayla ayrılan tarafların yekdiğeri üzerindeki vesayeti biter. Yollar buluşurken ihtiyaç kalmadı diye çıkarılan gömlekler tekrar giyilir. Teenni’den sıyrılan hamaset eski gömleğiyle ve boyundan büyük gürültüsüyle yoluna devam eder. Şehrin içinde aldığı alkışların etkisiyle şehrin dişini hallaç pamuğu gibi savurma saflığına stratejik pişmemişlik ile düşer.

Bu arada şehrin başarısı duyulup görülünce, şehir dışında bu başarının bütün kredi ve alkışları çatı olan hamaset yoluna verilir. Çatı’lık yaptığı için bolca iftihar eden hamaseti diğer şehirlere varmak isteyen yolların da kardeşçe örnek almaları hamasetin teennisiz bir şekilde başka şehirlere model yapılmasına yolaçar.

Böylece altyapısı sağlam olmayan çatılarla çatılan yeni şehirler, şer güçlerin ciğersiz hamleleriyle kısa sürede dökülmeye başlar. Çünkü taklit edilen hamasetin, onu dengede tutan gürültüsüz teenninin tesirinden kurtulması, sadece hamaseti tanıyıp onu model alan diğer şehirler üzerinde varolan teenninin gizli tesirini sıfırlamıştır.

Teenninin
bu üçüncü taraflar üzerindeki görünmez etkisinin kaybolması ve tüm etkinin (başından beri her şeyi kendisinin yaptığını düşünmeye yatkın) hamasetin kendisinden gelmesi çok kötü olmuştur. Neticede çoğu şehir kendilerine gelen ve şehirde rejim değişikliğine açılan yollara altyapısız çatılarla yakalanırlar. Altyapısı oturmamış evlere politik rant için ivedilikle çatı çatma ısrarı şehirde beklenmedik depremlerle binlerce insanın göçük altında kalmasını netice verir.

Hamasetin altyapısı sağlam şehrinde ise bu kardeş şehirlere acıklı ve uhuvvetli bir yas ile gösterilen duygudaşlık ve hayırhahlik halet-i ruhiyesi, baştan geçen olayların sağlıklı bir şekilde sorgulanmasını zorlaştırmıştır. Hamaset yaptığı yanlışlardaki ısrardan geri adım atmak istese bile artık işler bir karşılıklı inada binmiştir. Çoklar haklı ama mecburi olmayan bir stratejide telef olmuştur. Olmayan altyapılar kadar idare edebilir hâlde olan çatılar bile fena hırpalanmışlardır.

Durumun vahameti
ni nihayet farkeden hamasetin kardeş şehir için atılması gerekli olan bazı geri adımları atamamasındaki önemli bir sebep kendisine ilişkin kaygısıdır. Yani hamasetin kardeş şehirler için çıkardığı destek galeyanının bir kısmı o şehirlerden ziyade kendisine ilişkin bir endişenin paniğidir.

Bütün kardeş şehirlere başkentliğin yolu olmak isteyen hamaset, maalesef Hünkâr Beğendi yemek isterken Patlamış Mısır’a talim etmek zorunda kalmıştır. Şer güçlerin çatıya karşı darbeleri tel’in edilirken iken çatının altyapısız olması sorgulanabilir olmalıydı. Ama ölü şehrinde siyaset konuşmak ayıptır. Bütün güzel şehirler için etrafa dağıtılan bu köftenin çiğ olduğunun unutulması herkese acıyı tattırmıştır.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89