• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Genelkurmay eski Başkanı da tutuklanacak mı?

Mehmet Altan

Güne olumlu başlayıp, Fransa söylentileriyle tekrar karışan piyasalar...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti il başkanlarına yaptığı konuşma...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye açıklamaları... 

Bugün üç Müslüman gencin öldürülmesiyle birlikte daha da tırmanan İngiltere’deki şiddet olayları... 

Ne var ki 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın tutuklanması açık ara öne geçti. 

İnternet Andıcı Davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 14 sanıktan bir diğeri olan emekli Albay Fuat Selvi dün tutuklanmıştı. 

*** 

Yoğunluk kazanan askeri tutuklamaları aydınlatmak için geçmişin kısa bir özetini yapmakta fayda var. ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ ve ‘İnternet Andıcı’nın ‘Türkiye’yi Biçimlendirme Planı Lahika’nın alt planları olduğu ortaya çıkmıştı. 

Hatırlanacağı gibi Taraf Gazetesi 20 Haziran 2008 tarihinde bu planı manşetine taşımış, Genelkurmay ise ‘komuta katınca onaylanmış böyle bir belge yoktur’ açıklamasında bulunmuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da haberden sekiz gün sonra ikinci bir açıklama yaparak planı yalanlamıştı. 

Ancak, şimdi ortaya çıkan belgeler, iddianameler, savcılığa gönderilen ihbar mektupları, itiraflar, Lahika’nın gerçek olduğunu ortaya koyduğu gibi, İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı’nın da planın alt başlıkları olduğunu ortaya çıkardı.‘İnternet Andıcı Davası’ ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası’ ile bu nedenle birleştirildi. 

*** 

Daha önce ‘İnternet Andıcı’ soruşturması kapsamında savcıya ifade veren Dursun Çiçek de mahkemenin karşısında ‘İnternet Andıcı gerçek bir belgedir. Altında imzalar ve paraflar vardır’ demişti. Dursun Çiçek’in İnternet Andıcı’yla ilgili itirafları ve gelinen süreçte ortaya çıkan bilgiler, ‘meçhul subay’ın iki yıl önce yargıya ulaştırdığı ihbar mektuplarındaki bilgilerle de örtüşmekte...

‘AKP ve Gülen’i Bitirme Planı’nın ıslak imzalı orijinalini ve İnternet Andıcı’nı savcıya gönderen meçhul subay, kapatılan kara propaganda sitelerinin yeniden faaliyete geçirilmesi için hazırlanan andıcın dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ’a sunulduğunu aktarmıştı. 

*** 

Zaten... 

İnternet Andıcı Davası’nın delil klasörlerinde yer alan ifadeler, savcılar tarafından 22 şüpheliye İnternet Andıcı üzerindeki ‘Sn.K’a arz’ (Sayın Komutan’a arz) ifadesinde kastedilen komutanın kim olduğunun ısrarla sorulduğunu gösteriyor. 

Ayrıca... 

‘İnternet Andıcı’ iddianamesinin avukatlara verilen dava klasörlerinde şüphelilerin soruşturma aşamasında verdiği ayrıntılı ifadelerde birçok sanık ‘top çevirirken’, dün tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın savcının bu yöndeki sorusuna: 

“‘Sn.K’a arz’ ifadesi sadece Genelkurmay Başkanı’na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan bir şey yapılamaz. Nihai karar mercii Genelkurmay Başkanı’dır” dediği de dava dosyasında yer alıyor. 

*** 

Hükümet aleyhine propaganda yapmak için Genelkurmay tarafından ‘emir-komuta’ zinciri talimatı ve bilgisi dâhilinde internet siteleri kurulduğunun iddia edildiği ve bunun da kimi tanık ve sanıklar tarafından doğrulandığı çok garip bir ülkeyiz... Dün tutuklanan 1. Ordu eski Komutanı İnternet Andıcı belgesindeki ‘Sayın komutana arz’ ibaresinin sadece Genelkurmay Başkanı’na sunulan evrak için kullanıldığını söylüyor... 

Böylece çakma internet siteleriyle hükümete tuzak kurma işi Genelkurmay Başkanı’na ulaşmış bulunmakta... 

*** 

Genelkurmay eski Başkanı da ‘İnternet Andıcı’ kapsamında tutuklanacak mı? 

Tutuklanması galiba Türkiye için bir ilk olsa da pek sürpriz olmayacak... 

Zaten doğru dürüst demokrasilerde sürpriz olan suç işleyen generallerin tutuklanması değil, halkın oylarıyla seçilmiş kendi meşru hükümetine çakma internet siteleriyle tuzak kuran komuta heyetidir...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89