İki gün önce, 22 Mart günü Friedrich Ebert Stiftung”un (Derneğinin) “Yeni Anayasa Hazırlama Süreçleri” konusunda Almanya eski Adalet Bakanı Herta Daubler- Gmelin ile s...ohbet toplantısına katıldım. On kişi kadar sınırlı bir davetlinin katılacağı bu toplantıydı bu. Böylece anayasa konusunda günlük tartışmaların sınırlarının dışında daha geniş ufuklu bir bakış açısı yaratılabilir diye düşünmüştüm.
Eski Adalet Bakanı Daubler kısa ama özlü bir konuşma yaptı ve bizlerin soru ve görüşlerini almak istedi. Birçok kez değiştirilmiş olsa da var olan Alman Anayasası 1946’da yapılmış, dolayısıyla toplu bir anayasa değişikliği deneyi söz konusu değildi. Fakat anayasa ile yürürlükteki hukuk ve yargı pratiği açısından söyledikleri üzerinde düşünmeye değer şeylerdi. Oturmuş bir demokrasi sistemi içinde günlük hayatın getirdiği sorunları çözecek yasal düzenlemeler bir anayasanın varlığından daha önemliydi orada. Eski Bakanı dinlerken bir soruyu not almıştım ki, kendisi o konuya girdi. İki Almanya’nın birleşmesi yeni bir anayasa yapma ihtiyacı doğurmadı mı diye sormak istiyordum ama kendisi konuşmasında soruma gerek kalmadan yanıtı verdi, “yeni bir anayasa yapılmalıydı ama böyle bir ihtiyaç sivil toplum örgütlerince dile getirilmedi” dedi.
Toplantıya katılanlar içinde bulundukları farklı sivil toplum girişimlerinin anayasa değişiklik süreci konusunda görüşlerini dile getirdiler, ancak onları dinlediğimde anayasa konusunda gereğinden fazla ayrıntılar içinde boğulmuş bir tartışma içinde olduğumuzu gördüm. Asıl sorun sanki unutulmuş gibiydi.
Biz Almanya gibi sivil demokrasinin oturmuş olduğu bir ülkede yaşamıyoruz. Yeni bir anayasa yapmak sanki kolaymış gibi onun önündeki engelleri unutup iyi anayasanın ne olması gerektiğini tartışıyoruz. İyi bir anayasanın nasıl olması gerektiğini ve ne yolla yapılmasını elbette tartışmalıyız ama asıl meseleyi unutmadan.
Eskisi hükümsüzdür diyebilecek miyiz
Asıl soru bu.
Aynı gün TÜSİAD gündemi değiştiren bir toplantı yaptı. TÜSİAD bu soruyu açıkça sormadı ama gündeme getirdi. Böylece nihayet meselenin bam teline dokunulmuş oldu. Çok önemli ve tam zamanında yapılmış ileri bir çıkıştı bu; doğrusu beni çok şaşırttı, bu cesareti beklemiyordum. Hele Cem Boyner’in “İnsanların özgürlüğü ve onurunun, haklarının, ülkenin bölünmesinden, devletin kendisinden daha önemli” olduğunu söylemesi zamanımızın ruhuna uygun alkışı hak eden bir sözdü.
Ümit Boyner’in dile getirdiği “sil baştan yeni anayasa” hedefi yeni anayasa yapmanın önündeki engelin eski yani halen yürürlükteki 12 Eylül dikta anayasası olduğunu söylemekte. Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez olan maddelere dokunmadan yeni ve sivil demokratik bir anayasa mümkün değildir.
Yeni anayasayı alttan mı yaparız, üsten mi, hangi yolla yaparsak yapalım bu maddelere dokunulmadığı sürece eski anayasa ruhuyla sürecek demektir. Sil baştan yeni bir anayasa yapmış olmayacağız. Bu nedenle en önce tartışılması gereken meseleyi TÜSİAD tartışma gündemine sürüverdi. Öyle ki bu konuda uzlaşma falan da olamaz, ya” evet, dokunulmaz denen maddelere dokunulabilir ve dokunulmalı diyeceğiz, ya da “hayır, asla dokunulamaz” denecek. Çözümünde orta yolu olmayan bir düğüm bu.
TÜSİAD’ın anayasa taslağıyla ilgili “Yeni Anayasanın Beş Temel Boyutu” başlığı altında açıkladığı ilkeler bir türlü sadede gelmek istemeyen siyasileri de konuşturdu. Yeni takkeler düştü eski kel yine göründü. Bu açıklamayı AKP çevreleri prensip olarak desteklerken CHP çevreleri açıklanan görüşlere karşı çıktı.
Kemal Kılıçdaroğlu ''Biz Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilebileceğini düşünmüyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz. Ama ülkemizde demokrasi ve özgürlük var, insanlar düşüncelerini özgürce dile getirebilirler. Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu idaresidir, o iradeye de hepimizin saygı duyması gerekir'' diyerek CHP’nin “yenilikçi” çizgisinin sınırını da çekiverdi. Fakat yine de hakkı verilmeli böyle bir görüş ihanettir falan demedi.
CHP milletvekili Tayfun İçli ise “ anayasa bizim, siyasetçilerin işi. Tabii ki derneklerin, sivil toplum kuruşların görüşlerini dikkate alacağız'' diyerek yeni anayasanın içerik açısından olduğu gibi yapılma yolu açısından da ne kadar çoğulcu bir anlayışa sahip olduklarını ifade etmiş oldu.
Karşımızdaki sorunu ya da engeli kestirmeden ifade edebilmek için diyorum ki, meselemiz yeni bir anayasa yapmak değil eski anayasadan topyekun kurtulabilmektir.
Eskisinden yakamızı kurtarabilirsek yeni ve iyi bir anayasa yapmayı da becerebiliriz.
- BIST 9541.3
- Altın 4018.298
- Dolar 38.832
- Euro 43.4737
- İstanbul 11 °C
- Diyarbakır 11 °C
- Ankara 6 °C
- İzmir 17 °C
- Berlin 10 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Eskisinden kurtulmak

Nabi Yağcı / Taraf
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Ölüm oruçları, sorumluluklarımız ve utanç tabloları03 Kasım 2012 Cumartesi 06:21
- Üzgünüm07 Mayıs 2012 Pazartesi 07:10
- Umudun gücü...23 Nisan 2012 Pazartesi 07:20
- Dürüstlük üstüne21 Nisan 2012 Cumartesi 01:25
- Ölüm sınırına gelindi19 Nisan 2012 Perşembe 07:15
- ‘Silahsız kuvvetler darbesi’16 Nisan 2012 Pazartesi 06:59
- Savaşlar çaktırmadan gelir...12 Nisan 2012 Perşembe 06:46
- Çocuklar müdahil olmalı asıl09 Nisan 2012 Pazartesi 07:52
- Değişimin iki evresi02 Nisan 2012 Pazartesi 07:06
- Gerçekten de bu strateji yenidir29 Mart 2012 Perşembe 07:07
- Newroz sonrası duyarlılık26 Mart 2012 Pazartesi 07:15
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.