• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

El Kaide için esas büyük lokma: Türkiye

Ruşen Çakır

Son yazımı “nihayetinde Irak ve Suriye’nin yanında Türkiye El Kaide için esas büyük lokmadır” diye bitirmiştim, oradan devam edelim. Önce bir hatırlatma: Irak ve Suriye’de sürekli mevzi kazanan IŞİD’i (Irak Şam İslam Devleti) El Kaide merkeziyle sorunlu olsa ve El Kaide ile doğrudan irtibatlı gruplarla zaman zaman çatışsa da eninde sonunda El Kaide kapsamı içine almak yanlış olmaz. Çünkü El Kaide alışageldiğimiz yasadışı örgütlerden farklı bir küresel ağdır ve dünyanın herhangi bir köşesinde birileri El Kaide merkeziyle herhangi bir irtibat içinde olmadan pekala onun adına hareket edebilirler. Örneğin geçmişte İngiltere, İspanya, Endonezya, Fas gibi ülkelerde gerçekleştirilen büyük çaplı eylemlerin ne ölçüde El Kaide merkeziyle koordineli olduğu hâlâ tam olarak net değildir.

Buradan El Kaide ile Türkiye ilişkisine geçecek olursak, öncelikle 15 ve 20 Kasım 2003 günlerinde İstanbul’da iki sinagog, İngiltere Başkonsolosluğu ve bir İngiliz bankasına yönelik intihar eylemleri aklımıza gelir. Bunun dışında Türkiye topraklarında El Kaide çizgisindeki bazı kişilerin başka eylemler tasarlamış olduğunu ama bunların engellendiğini biliyoruz. Bildiğimiz bir başka şey de El Kiade’nin Türkiye’yi öteden beri, daha Suriye krizi patlamadan önce, özellikle lojistik amaçlar için, ayrıca Afganistan, Irak, Çeçenistan gibi cihat alanlarına gitmek için transit ülke olarak kullandığıdır. Nihayet, dünyanın dört bir tarafındaki cihatlarda yüzlerce Türkiye vatandaşının (bunların içinde Kürtlerin sayısı giderek artıyor, ayrıca yurtdışında doğup büyümüşler belli bir oranı oluşturuyor) da gönüllü olarak yer aldığını, bazılarının ölüp bazılarının yaralandığını; bir kısmının normal hayatlarına döndüğünü, önemli bir bölümünün de dünyanın bir köşesinden diğerine geçerek iyice profesyonelleştiğini biliyoruz.

El Kaide Türkiye’yi kayırmıyor

Peki El Kaide çizgisindeki kişi ve gruplar Türkiye’ye nasıl bakıyorlar? Hiç de iyi baktıklarını asla söyleyemeyiz. Mart 2001’de çıkan “Derin Hizbullah” adlı kitabımda, “Bin Ladin’inki veya benzeri uluslarötesi bir şebeke Türkiye’de eylem düzenleyebilir mi?” diye sormuş ve şöyle devam etmiştim: “Bunun cevabı kesinlikle evettir. Çünkü bin Ladin oyununu, tıpkı kendine düşman bellediği güçler gibi küresel düzlemde oynuyor. Onun için her yer eylem alanı. Türkiye’de İncirlik üssü başta olmak üzere hedef alabileceği çok sayıda Batılı kişi ve kurum bulunuyor. Bin Ladin’in Mısır ve Türkiye’ye özel önem atfettiği ve bu ülkedeki ABD’ye bağımlı ‘kukla rejimleri’ devirmek istediği biliniyor.” Nitekim TBMM’nin Irak tezkeresini kabul etmemesine rağmen bin Ladin ile doğrudan ilişkili olan Türkiyeli militanlar (ki çoğu daha sonra Irak ve Suriye’de öldü), onun talimatına bağlı olarak İstanbul saldırılarını kotarabildiler. Yakın zamanda Somali’de Türk diplomatik temsilciliğine ve THY çalışanlarına yönelik saldırılar, Musul Konsolosluğu baskını, kamyon şoförleriin rehin alınması gibi olaylar da El Kaide’nin Türkiye yönelik “pozitif ayrımcılık” yapmadığını gösterdi.

AKP iktidarının, başta İsrail’e meydan okumak olmak üzere, dünya çapında İslamcıları memnun edecek bazı adımlar atmış olması, Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesi için El Kaide çizgisindeki bazı grupların güçlenmesine göz yumması gibi hususlar kimseyi aldatmasın. El Kaide ve o çizgide hareket eden gruplar için Türkiye kesinlikle esas büyük lokmadır.

Şöyle düşünelim: Suriye ve Irak’ın bazı bölümlerini bir araya getirip bir “hilafet devleti” kurmak isteyenlerin hilafetin son merkezi olan İstanbul’u akıl ve gönüllerinden geçirmemeleri mümkün olabilir mi? Benzer bir şekilde, İslam dünyasının nüfus olarak olmasa da özgül ağırlık olarak küresel anlamda en güçlü ülkesi olan Türkiye’de hükümran olmayı El Kaide neden istemesin? Yine İslam dünyasının Batı’ya en yakın ülkesi olan Türkiye’de elde edilecek herhangi bir başarının El Kaide’nin en temel politik motivsyonu olan “Batı’ya meydan okuma” bağlamındaki anlamı çok açık değil mi?

İyi niyet yetmiyor

Sanmıyorum ki El Kaide ve onun çizgisindeki kişi ve gruplar Türkiye’ye yönelik hayallerini gerçekleştirebilsinler. Yine de iki noktaya dikkat çekmek isterim:

1) Sırf bu yolda atacakları adımlar bile Türkiye’yi çok ciddi biçimde sarsacaktır.

2) El Kaide kendine çok büyük hedefler koymuş olduğu için kazanma şansı çok düşük olan bir hareket, bununla birlikte yok edilmesi hiç de kolay değil. Hatta yediği darbeden çok hasımlarına darbe indirdiğini söyleyebiliriz. Yani El Kaide tarafından “cihad alanı” ilan edilen bir ülke kolay kolay iflah olmayabilir.

El Kaide’nin Türkiye’de dikiş tutturamayacağına inanan veya inanmak isteyen, buna bağlı olarak da “bize kesin bulaşmazlar” diye düşünen çok kişi var. Ne var ki bundan mesela 15 yıl önce Suriye ve Irak için de benzer iyiniyetli tahminler yapanlar çoğunluktaydı, gelinen nokta ortada.

Bu gidişle sıra er ya da geç Türkiye’ye de gelecektir. Ona göre davranmamız ve elimizi çabuk tutumamız gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89