• BIST 9548.09
  • Altın 2492.255
  • Dolar 32.5078
  • Euro 34.5792
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 5 °C

Deniz Baykal: Bu tartışma durdurulmalı!..

Sevilay Yükselir

3 Kürt kadının öldürüldüğü Paris Cinayetine kilitlendiğim için Birgül Ayman Güler'in, "Türk Ulusuyla Kürt Milletini eşit gördüremezsiniz" sözleriyle başlayan CHP'li tartışmalara giremedim. Giremedim ama "Irkçılık-milliyetçilik-ulusalcılık" kavramları üzerine hala yürümekte olan polemikleri de pür dikkat izledim. Bu süreçte en çok ilgimi çeken CHP çatısı altında siyaset yapan isimlerin tepkileri ve yorumları oldu. Muhakkak ki önemlidir Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Emine Ülker Tarhan, Haluk Koç ve Süheyl Batum gibi isimlerin meseleye yaklaşımları ama ben en çok partinin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın ne düşündüğünü merak ediyordum. Bu merakımı gidermek için de dün aradım. Önce şu ifadeleri kullanarak şöyle dedi; "Çok üzülüyorum ve kesinlikle bu tartışmanın, itiş kakışın içinde olmak istemiyorum. Çünkü bu yapılan tartışmaların partiye büyük kayıp verdiğini, özgüvenini kaybettirdiğini düşünüyorum. Çok sakıncalı buluyorum yapılan tartışmaları ve ben saf tutarak bunun bir parçası olmak istemiyorum. Bu tartışmaların yapılmaması lazım. Kemal Bey'in bunlara izin vermemesi lazım. Çünkü bu tartışma partiyi uçuruma götürür. Böler. Kemal Bey'in baştan, en başından bu konuda tavrını koyması lazım. Olay kabak tadı verdikten sonra, 'susun konuşmayın' filan demek, yasaklamalar getirmek doğru değil. Meseleye başından müdahale etmek lazım. Kimse konuşmadan konuşup konuyu kapatmak lazım! Her kafadan bir ses çıkması ve bu seslerin birbirine karışması hiç hoş olmadı. Olup bitenler kamuoyunda partinin yanlış anlaşılmasına sebep oluyor ve partiye haksızlık yapılıyor."

Aslında tartışmalarla ilgili ne düşündüğünü ortaya koymaya niyeti yoktu Baykal'ın. Ama ben kullandığı o ilk ifadelerden Ayman'ın konuşarak yanlış yaptığına inandığı anlamını çıkardığımı söyleyince durumu düzeltmek kaygısıyla devam etti: "Ben Birgül Hoca'nın konuşmasının yanlış olduğunu söylemiyorum. Aksine doğru olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki ben de Birgül Hoca'yla aynı şeyi düşünüyorum. O akademik terminolojiyle konuşuyor ve böyle konuştuğu için de tam ifade edemiyor kendisini. Ben konuşsam şöyle ifade ederdim. Derdim ki; 'Kardeşim etnik kimlik insanların şerefidir, namusudur. Elbette ki bütün etnik kimlikler eşittir ancak millet ve ulus kavramı başka bir şeydir! Hiçbir etnik kimlik bir ulusun kimliğinden üstün olamaz. Türkiye etnik kökeni birbirinden farklı olan insanların üzerinde yaşadığı bir ülke. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Ermenisi ile büyük bir ulus ve bu ulusun ortak adı da Türk Ulusu'dur. Hiçbir etnik kimlik, ki buna Türklük dahil, Türk Ulusu'ndan üstün değildir' derdim. Hocanın söylediklerinden Türklerle Kürtler eşit değildir sonucuna varılmamalı. Birgül Hanım millet ile milliyeti ayırıyor sadece. Söyledikleri aslında çok doğru ama akademik dil kullandığı için kimileri anlayamadı onu. Dikkat çekmek istediği nokta son derece isabetli olmasına rağmen çarpıtıldı ve CHP'ye linç kampanyası başlatıldı. Bu tartışma son bulmalı."

Baykal'ın Birgül Ayman Güler'in kullandığı sözlerle ilgili yorumu doğru olabilir. Belki de gerçekten de Birgül Hoca Kürtleri aşağılamak maksadıyla etmedi o sözleri ama sonuçta öyle anlaşıldı. Deniz Bey'e de dedim. Ayman'ın sözlerinin ırkçılık gibi algılanmasının nedeni belki de 'Ulus' kavramının başına getirilen ortak adımızda. Evet. Doğru. Biz bu topraklarda yaşayan ve çeşit çeşit etnik kimliklere sahip bir toplululuğuz. Bu topluluğun illaki kullanması gereken ortak bir ad olmalı. Olmak zorunda. Bu ortak ad kimseyi rahatsız etmemeli. Herkes bu ortak adın altında bir aidiyet hissetmeli bu topraklara. Bazıları, "Türk Ulusu" kavramından rahatsız oluyorsa ve bu kavramla hala kendisine o birşeyinlerin dayatıldığını hissediyorsa biz o insanları anlamalıyız ve kimsenin rahatsız olmayacağı ortak bir ad bulmalıyız.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89