• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Demokratik İslam Kongresi

Yavuz Delal

Son günlerde Kürt hareketinin lokomotifliğini yaptığı “Demokratik İslam Kongresi” çalışmalarını hepimiz duyuyoruz.

Duyduklarımızdan yola çıkarak irade edilen kongrenin amacını, “kendilerine İslam’ı dayanak kılan siyasi ve askeri atraksiyonların arka planını oluşturan İslam algısının, İslam ve insanlığın ortak değerleriyle ilişkisinin gerçeklik payını kritik etmek ve şiddetin tesisinde değil, aksine toplumsal barışın tesisinde İslam’ın etkinliğini idrak etmektir!” şeklinde formüle etmek mümkündür.

Bütün kesimlerle yapılan Kongreye yönelik girişimler, olayın epey ciddiye alındığını ve gerçeklik payı taşısa da akla gelebilecek kuşkuların, içeriğin ve biçimin doğası gereği toplumsal yaşama hizmet dışında kongrenin araçsallaştırılamayacağını göstermektedir.

Kongre öncesi yapılması planlanan panel ve konferansların da kamuoyunun aydınlatılması ve kongrenin içeriğinin düzeyi ve amacının niteliği hakkında ön bilgi vermesi bakımından önemli yararları olacaktır. Bu çalışmalar aynı zamanda haklı-haksız kuşkuları gidermeye ve kongrenin irade edilen amaca hizmet edeceğine olan inancı güçlendirmeye de katkı sunacaktır.

Kongre öncesi planlanan panel ve konferanslar, kongre ile irade edilen amacın bir nevi izahı olacaktır. Bilgiyi ve kitleyi temsil kabiliyetinin önemi, konu tespitine ve konuşmacı-katılımcı seçimine ilişkin uygun kararların verilmesini gerektirmektedir.

Kongreyi irade edenin Kürt hareketi olmasını bir problem olarak algılamak, çoktan aşılması gereken mesnetsiz bir yargıdır. Kongreye ilişkin temel sıkıntı, çağdaş İslam algısının ürettiği baskın yargısı olan Demokrasi-İslam çatışmasının “Demokratik İslam” isimlendirmesini İslam’a bir tanım biçme olarak tartışması ve bu tartışmayla kongrenin amacının boğulmasıdır.

Kongreyi, Demokrasi-İslam kısırdöngüsünden kurtarmanın yolu, ilk toplantıyı İslam Konferansı olarak düzenlemek ve bu konferansta bir “İslam Kongresi Hareketi” kararı almak, İslam Kongresi Hareketine “Demokratik” ismini teklif edip konferansta bunu tartışmak ve kongre ismini oy çokluğuyla karara vardırmaktır.

Ancak bu, bu kısa zaman diliminde mümkün değilse, kongreyi düzenlememek veya kongreyi ismi dolayısıyla işlevsizleştirmek de uygun değildir. Aslında sıkıntıyı teşkil eden isim, karara bağlanması gereken bir konu olarak kongrenin tartışmasına sunularak da aşılabilir. Yani “Demokratik İslam Kongresi” olarak başlayan kongre “İslam Kongresi Hareketi” olarak kurumsallaşıp yoluna devam edebileceği gibi başladığı isimle de kalabilir. Yani bundan sonra nasıl bir isimle devam edeceğine kongre katılımcıları karar verebilir.

İrade edilen amaç bakımından çok önemli, hatta hayati bir mesele olduğundan içeriden de dışarıdan da kongrenin yapılması sıkıntıya sokulmamalı, aksine olabildiğince yapılmasına dönük katkılar sunulmalıdır.

Kongre projesine tüm kesimlerin katkı sunmasının gereği, kongrenin toplumsal barışa ve hak ve hürriyetlere katkısı düşünüldüğünde bir sorumluluk olarak da anlaşılmalıdır.

Hem kongrenin hem kongreye giden aşamaların ve hem de girişimci heyetin çalışmalarının başarıyla yürümesi için kişi ve kurumların vereceği desteğin hayırlı bir eylem olacağını düşünmekteyim.

İrade edilen amacı güzel ve faydalı olan bu projenin, irade edildiği içerik ve biçimiyle amacına uygun olarak gerçekleşmesini ummaktayım veya ummak istemekteyim!

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89