• BIST 10045.74
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 19 °C

Bulaç'ın yazısı üzerine

Ahmet Taşgetiren-

Değerli dostum Ali Bulaç'ın, dünkü Zaman'da yer alan yazısının "Kürt sorunu" konusunda "İslamcı" bir yazarın notları olarak özellikle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Önce, Bulaç'ın bir "Amerikan-İsrail projesi" olarak "Ortadoğu'da "Kürdistan Cumhuriyeti" hedeflendiğini ifade eden şu notlarının altını çizmek isterim:

"Kürt sorununun ana çerçevesini bizler çiziyor değiliz. Kısa ve orta vadede olacaklar taktikseldir, uzun vadede ise bölgede yaklaşık 25 milyon nüfusa baliğ Kürtler'e "modern ulus devlet" armağan edilecektir. Amerika ve İsrail ekseni bunu gelecek dönemin olmazsa olmaz bölgesel olayı olarak belirlemiş durumda.

Kürtler'in bölündüğü dört parçadan Irak'ta fiilî bir Kürt federe devleti ortaya çıktı; bağımsızlık yolunda acele etmeden yürümektedir.

Fiilî durumda Irak gibi Suriye'nin de kuzeyinde bir "Kürt federe bölgesi" teşekkül etmiş durumda. Suriye Kürt federe bölgesi de diğer iki parçanın (Türkiye ve İran) "federe" yapılar kazanıncaya kadar yürüyüşünde acele etmeyecek ama durmayacaktır da.

Taktik, birinci aşamada dört ülkede bölgesel Kürt federasyonları kurmak, ikinci aşamada Ortadoğu'da "Kürdistan Cumhuriyeti"ni kurmaktır.

Suriye'nin alacağı şekil Türkiye ve İran'ı yakından etkileyecektir.
Şimdilik görünen şu ki, Türkiye'nin güneydoğusunda bir Kürt federe bölgesinin teşekkülü yolunda "emin adımlar" atılıyor."

Sonra şu temennisinin de altına imza atarım:

"Gönül isterdi ki, "bizler" yani Türkler, Kürtler, Araplar, İranlılar kavga etmeden ve düşman olmadan bu sorunu çözebilseydik; kardeşçe, adaletle ve hakkaniyetle!"

Ali Bey dostum, bundan sonra "Türkiye'de izlenen taktik Irak ve Suriye'den farklı özellikler arz ediyor" notunu düşerek, bir anlamda Türkiye'ye karşı dışarıdan bir taktik izlendiği izlenimi veriyor. Ancak şöyle devam ediyor:

"Kürt milliyetçileriyle vuruşa vuruşa, Türk kamuoyunu Kürt kamuoyundan ayrıştıra ayrıştıra federal bölgesel yönetimin taşları döşeniyor. Bir yandan kanlı bir savaş sürer, BDP'liler şeytanlaştırılır, PKK nefret objesi haline getirilirken, öte yandan bölgesel bir federasyonun idarî, hukukî ve sosyo-politik altyapısı kurulmaktadır. BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmak istenmesi aynı mahiyetteki eski usul taktik."

Bu ifadelerdeki "özne kim" sorusunu soruyorsunuz ister istemez. Sayılan şeyleri yapanlar iktidar çevresi olduğuna göre, acaba iktidar o menhus planın -bilerek bilmeyerek- uygulayıcısı mı oluyor? Bu ifadelerden PKK'nın bir nefret objesi olmadığı, BDP'nin hiçbir şeytani işi bulunmadığı ama o hale getirildikleri, bununla da "bölgesel bir federasyonun idarî, hukukî ve sosyo-politik altyapısının kurulmakta" olduğu gibi bir görüş çıkıyor.

Böyle mi gerçekten diye sormak istiyorum.

Ali Bey'in tam da yukarıda naklettiğim önemli tespiti ile ilgili sorup cevaplandırdığı bir konu daha var. Soru şu:
"Kürdistan'ı ABD ve İsrail'in kurmak istemesi Kürtler'in aleyhinde kullanılacak bir argüman mı?"
Cevabı da şöyle:

"Türkiye bu eksenin bağlısı ve bağımlısı (NATO üyesi, ABD ile model ortak, AB yolunda vs.) olmasaydı, belki."
Ne anlıyoruz bu cevaptan?

Türkiye, Amerika-İsrail eksenine bağlı, hatta bağımlı olduğuna göre "Kürtler"e de Amerikan-İsrail eksenine oturmaları sebebiyle söylenecek bir şey yok!

Burada ben, "Kürtler" genellemesi ile o malum siyaseti yürüten kadroların bütünleştirilmesini hep sorunlu bulduğumu belirtmeliyim.

Ayrıca mevcut iktidarın, İsrail-ABD eksenine bağlı ve bağımlı olduğu görüşünü doğru bulmuyorum, bir, onu Amerika-İsrail ekseninin ürünü olacak bir Kürt yapılanması için gerekçe göstermeyi sağlıklı bulmuyorum, iki.

Ama Ali Bey'in, bölgeye yönelik bir Amerikan-İsrail projesine dikkat çekmesini önemli buluyorum, bir, "Bizler çözebilseydik" temennisine gönülden katılıyorum, iki. Bu çağrının Türkler'in, Kürtler'in yüreğine ulaşmasını diliyorum, üç.

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89