• BIST 9541.3
  • Altın 4023.949
  • Dolar 38.8194
  • Euro 43.4622
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 8 °C

Başbuğ ve Uludere

Ahmet Altan-

Bundan beş yıl önce hayal bile edilemeyecek bir olay gerçekleşti dün.

Eski bir Genelkurmay Başkanı “andıç” davasından dolayı savcılığa çağrıldı.

Suç işleyen ya da suç işlediğinden kuşkulanılan birinin, makamı ve sıfatı ne olursa olsun hukuka hesap vermesi, hukuk karşısında kimsenin ayrıcalığının bulunmaması çok önemli bir gelişme.

Demokrasiye doğru ciddi bir adım.

Ama yeterli değil.

Bu demokrasi yolculuğunun menzile varabilmesi için bütün sistemin değişmesi, Genelkurmay’ın Savunma Bakanlığı’na bağlanması, ordunun suçlarından siyasilerin de sorumlu olması ve devletin şeffaflaşması gerekiyor.

Başbuğ’u yargıya gönderiyoruz ama devleti şeffaflaştırmaktan dikkatle kaçınıyoruz.

Şu Uludere katliamıyla ilgili tam bir karartma yaşıyoruz.

Ne olduğunu hiç bilmiyoruz.

Biz, “istihbaratın” MİT’ten gittiğini söyleyen haberler yaptık.

MİT, dün “kendisinin asla böyle bir istihbarat vermediğini” belirten bir açıklama yayınladı.

Aksine bir belge çıkmadığı sürece MİT açıklamasını baştan aşağı doğru kabul etmek zorundayız.

Şimdi bu açıklamanın ışığında olaylara bakalım.

Genelkurmay Başkanlığı, Uludere bombalamasını “istihbarata” dayalı olarak yaptıklarını resmen açıkladı.

Bu istihbarat MİT’ten gitmediyse kimden gitti?

Bu istihbaratı kim verdi?

Ne zaman verdi?

Bu istihbaratlara rağmen köydeki insanların “kaçağa gitmesine” tanınan serbestiyet son bir ayda neden genişletildi?

Tam aksinin yapılması, “kuşkulu” bölgeye bir süre kaçakçıların sokulmaması gerekmez miydi?

Kaçakçıların gidiş gelişlerini denetleyecek olan karakol bu istihbarata rağmen neden on gün önce boşaltıldı?

Neden askerler, tanık ifadelerine göre, kaçakçıların dönüş yolunu kesti de onları “kuşkulu” arazide hedef halinde bıraktı?

PKK’nın birkaç katırdan fazlasıyla eyleme gitmediği bilindiği halde neden yetmiş katırlı bir kaçakçı kervanı bombalandı?

Neden bombardımandan önce bölge birliklerine “o arazide kaçakçı olup olmadığı” sorulmadı?

Kaçakçı kervanının saptanmasıyla vurulması arasında geçen üç saat boyunca “bölgeden” hiçbir bilgi alınamadı mı, kaçakçıların “arazide” olduğunu söyleyen çıkmadı mı?

Ve, bombardıman emrini kim verdi?

Kim, ortadaki bütün bu soru işaretlerine rağmen “uçaklar bombalasın” dedi?

Bu korkunç katliamın sorumlusu kim?

Orgeneral Başbuğ’u adalete sevk edecek kadar demokratız ama 35 insanın öldüğü bir askerî operasyonla ilgili bütün gerçekleri saklayacak kadar da demokrasiden uzağız.

Aralarında on iki yaşında çocukların bulunduğu otuz beş kişinin bombalarla parçalanması öyle kolayından geçiştirilecek bir iş değildir.

Bütün bu gerçekleri ortaya koyduğumuzda, çok ciddi bir tuzak kurulduğu, bu tuzağın kurulmasına da askeriyenin içinden birilerinin yardımcı olduğu ortaya çıkıyor.

Yok eğer biz yanlış yorumluyorsak, burada bir tuzak yoksa, yanlış istihbarat, istihbaratın iyi denetlenememesi, Heronların kervanı bulmasıyla o insanların bombalanması arasında geçen üç saatte yeterli bilginin alınamaması, insanların telaşla bombalanması gibi dehşetli bir beceriksizlik ve yetersizlik zinciri söz konusuysa, bu yetersizliğin sorumlusu kim?

Bu devleti gerçekten bu hükümet yönetiyorsa, bu soruların muhatabı da, bu sorulara cevap vermesi gereken de odur.

Ama hükümetten hiçbir açıklama gelmiyor.

Medya da hiç zorlamıyor.

Başbuğ’u yargılasanız da, hesap vermeyen bir hükümet ve hesap sormayan bir medyayla bu ülke demokrasi de olmaz, hukuk devleti de olmaz.

Devletin suçlarını örten, halkından gerçeklerini saklayan herkes halkına ihanet ediyor, demokrasiyi ve hukuku sakatlıyor demektir.

Biz askerî vesayete, gerçekleri halkından sakladığı, kendi halkını aldattığı, kendi insanlarını öldürdüğü için karşı çıktık.

İnsanlar, “bu suçları askeriye tek başına işlemesin, sivil yöneticilerle birlikte işlesin” demedi.

Önemli olan suçun işlenmemesi, işleyenin ortaya çıkarılması.

Aksi takdirde askerî vesayet, sivil iktidarları “canlı kalkan” olarak kullanarak yoluna devam eder.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Murat Caglayan06 Ocak 2012 Cuma 11:24gercekleri isteriz

      Bu olayin gercek yüzünü ögrenmek su asamada hayati ehemmiyet tasir. Cok daha fazla israrla üzerinde durmak lazim. Bu mesele aydinlanana kadar gündemdem cikmamasi gerekir. Bir tarihci olarak olaylarin asil sebeblerinin kamudan gizli gerceklesitigini pek iyi bilirim. Böyle bir firsatda bir toplumun eline her zaman gecmez. Umarim Türkiyeliler bunu tarih olmadan degerlendirirler.

      Yanıtla (0) (0)
    • ESER KETHÜDA06 Ocak 2012 Cuma 09:38T.C.'DE MİLAT

      Son aylarda ülkemizin üzerine kara bulutmuçasına çöken hükümet ve de meclis kaynaklı olumsuz olaylar silsilesi ardından genelde yargıdan gelen olumsuz haberlerin akisne şeytanın bacağı kırıldı ve ülke siyasi ve askeri tarihi açısından milat denebilecek bir olay zuhur ederek TÜM HALKI O UZUN KAŞLARINI ÇATATRAK VE PARMAĞINI SALLAYARAK ALANEN TEHDİT EDEN BİR zatta perde arkasından çevirdiği işlerin hesabını verdi ve de verecek..... DARISI

      Yanıtla (0) (0)
    • kemal06 Ocak 2012 Cuma 10:04istediğmi yaparım

      sayın altan bu istediğimi yaparım uyarısıdır.

      Yanıtla (0) (0)
    • hasan çalışkan06 Ocak 2012 Cuma 12:21Birden OLMAZZZZZZZ!

      Sayın ALTAN balığı illede susuz bir ortamda yaşatacağım diye tutturursan .Birden çıkaramazsın.Dışardakş oksijen miktarı suyun içindeki oksijen miktarından daha çok!Anlayacağın balık çırpına çırpına ölür...Yavaş yavaş sayın ALTAN yavaş yavaş ..yapacak bir şey yok !!düşünsene 2.Mahmut döneminden bu yana bu kokuşmuşluk.Elbette gönül senin dediğin gibi olmasını ister ama !Nafile

      Yanıtla (0) (0)
    • aran06 Ocak 2012 Cuma 15:24realite

      Akp,ti cok iyi bir kurguyla sike kararndaki halkin tepkisini Cübbeli Ahmet hocayi tutuklatarak dagitti, Uluderede yapilan katliamin tepkilerinide ilker Basbugu tutukluyarak dagitti.
      Akp,nin stratesik oyun hamlererini hatzirlayan bu beyinlere hayran kaldim, simdi kimse artik uludereyi konusmayacak ve kürtler acilari ile yasamaya sonsuze dek yasayacaklar.

      Yanıtla (0) (0)
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89