• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

Başbakan'ın Yeni Türkiye'si

Gülay Göktürk

"Yeni Türkiye ile ülkemiz kendi içine kapanmış, ürettiği suni düşmanlar, tehditler nedeniyle dışarı ile irtibatı zayıflamış yapısından kurtulacaktır. Yeni Türkiye'nin çözmesi gereken meselelerinin başında uzun yıllar demokratik değerleri zayıflamış, idari mekanizmasını sınırlı elitlerin uhdesinde bırakmış, katılımcı anlayıştan uzak, vesayet kültürünü yönetiminin merkezine yerleştirmiş hiyerarşisi gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye'nin çok hızlı bir biçimde demokratikleşmesi, hukuk devleti kimliğine kavuşması ertelenemez bir zorunluluk haline gelmiştir. Yeni Türkiye'nin kurulup gelişmesi adeta "Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası meselesi" haline gelmiştir.

(...) Yeni Türkiye üst düzey demokratikleşme içerir. Sivil toplum, insan hakları, sosyal devlet kimliğini içine sindiremeyen, yürütmenin faaliyetlerini kendisi için tehdit gören bürokratik oligarşi anlayışı sona ermelidir. (...) Kamplaşma yerini kaynaşmaya, krizler istikrara, vesayet katılımcı demokrasiye, müdahaleyi idare anlayışı organizatör ve moderatör devlet anlayışına bırakacaktır.

(...) Kamu ekonomiden, işletmeden elini çektikçe Türkiye'nin ekonomisi daha çok güçlenecek, ekonomik kalkınmaya bağlı olarak demokrasi gelişmiş ülkelerin standardına çıkacaktır. Yeni Türkiye'de demokrasi sadece bir yönetim biçimi olmaktan çıkarak bir yaşama biçimi halini alacaktır. Evde, okulda, iş yerinde, ülke yönetiminde demokratik değerler insanımızın temel referansını oluşturacaktır. Kamunun hantal yapısı, etkin, kaliteyi öne çeken, hızlı ve yaygın hale dönüşecek, rekabet hem içeride hem dışarıda artacaktır.

(...) Yeni Türkiye insanına değer veren, ona değerli olduğunu hissettiren uygulamalara imza atacak, yüksek kalite, yüksek hizmet standartları yerleşecektir. Yeni Türkiye kendi milli değerleri, kaynakları, amaçları doğrultusunda kenetlenmiş bir millet yapısına dayanır; gücünü bu milletten alır ve karşılıklı güven içinde, istikrarlı bir hayatı birlikte inşa eder.

(...) Esasen Yeni Türkiye 23 Nisan 1920'nin özüne, ruhuna yeniden sahip olan Türkiye'dir. Yeni Türkiye tıpkı 23 Nisan 1920'de Ankara Ulus'taki gibi, oradaki heyecan ve coşkuya sahip olduğu kadar; oradaki renkliliğe, hoşgörüye, birlikte yaşama kültürüne sahip Türkiye'dir."

Ben bu Erdoğan'ı geri istiyorum


Yukarıda özetleyerek verdiğim bu yazıyı ben de yazmış olabilirdim ama yazmadım. Bu yazı Başbakan Erdoğan'ın imzasını ve 2002'lerin değil 2014 Şubat ayının tarihini taşıyor.

Hasan Celal Güzel'in 1994'ten bu yana büyük çaba ve fedakarlıkla çıkarttığı Yeni Türkiye Dergisi'nin son sayısının teması da tıpkı derginin adı gibi "Yeni Türkiye" idi. Kamuoyunun çok yakından tanıdığı yüzlerce ismin kendi "Yeni Türkiye" perspektiflerini ortaya koydukları bu sayının ilk makalesi de Başbakan Erdoğan'a aitti.

Erdoğan'ın "Yeni Türkiye" perspektifini okurken son yıllarda kaybettiğimi düşündüğüm vizyon adamını yeniden bulmuş gibi oldum. Ama kağıt üzerinde "bulmak" yetmiyor, ben o vizyonu miting meydanlarında, televizyon ekranlarında, grup toplantılarında da görmek istiyorum. Son dönemde karşımda gördüğüm sürekli bağırıp çağıran, kamplaştıran, ötekileştiren, devletin sopasını sallayan, suni dış düşmanlar yaratan Erdoğan'ı değil bu yazıdaki Erdoğan'ı geri istiyorum.

"Biraz bekle, hele bir düze çıkalım" diyenlere, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın aynı dergide yer alan makalesinden bir cümleyle karşılık vereyim:

"Demokrasi, sorunlarımızı çözdükten sonra kavuşacağımız bir lüks değil; sorunlarımızı çözmek için zorunlu olarak uygulamamız gereken, elde etmemiz gereken bir yönetim şeklidir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89