• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

AZADÎ

Yavuz Delal

Allahu Ekber

Allah’ın Rahmeti üzerinden eksik olmasın; tevafuken, şehidlerin şehidi Şeyh Said’in katledildiği Haziran ayında Kürdistan’ın nûbarı olan Azadi doğum gününü ilan etti. 

İşte, basına yapılan açıklama:

***

Değişik illerden ve Türkiye dışından gelen değerli katılımcılarla gerçekleşen toplantı sonucunda; İnisiyatifin ismi ve programı üzerinde mutabakat sağlanmıştır.

Kısa adı AZADİ İNİSİYATİFİ olan “Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi”; Ortadoğu ve Türkiye’de kalıcı barışın sağlanması açısından, Kürd halkının uluslar arası hukuk  ve İslam hukukundan kaynaklanan siyasi, kültürel, sosyal ve iktisadi tüm haklarına kavuşmasını zorunlu görür.

İnisiyatif, istişare temelinde, açık ve meşru yöntemlerle çalışmalarını yürütmeyi esas alır.

Türkiye Cumhuriyeti, Kürtlerin sadece milli kimliklerine değil, İslamî kimliklerine de husumetle yaklaşmıştır. 1925’te Şeyh Said hareketine, 1927–30 Ağrı hareketine ve 1937-39’da da Dersim bölgesine sistematik bir imha ve katliam siyaseti uygulamıştır.

En son Roboskî (Uludere) katliamı da göstermiştir ki; Kürdlere ve Kürdistana yönelik katliamlar, geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir.

İnisiyatif, dünya barışını, İslami ve evrensel değerleri; insanlığın ortak kazanımlarını önemsediği gibi, Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı, kardeşlik hukukunu ve yardımlaşmayı da önemser-savunur. Ayrıca Kürdistan’daki halkların ve Ortadoğu’da yaşayan tüm toplumların tabii ve insani taleplerini destekler.

İnisiyatif Türkiye’de hak ve özgürlüklerin tanınması açısından atılacak her olumlu adıma destek ve katkı sunar. Kürdlerin yeni anayasaya ilişkin olarak; Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) ve diğer dillerde eğitim, Türkçenin yanı sıra Kürdçenin resmi dil olması, Türkçeleştirilen yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi, yönetime katılma ve inandığı gibi yaşama hakkını savunur ve onurlu bir barış için gerekli adımların atılmasını talep eder.

Kürdistan halkının kendi geleceğine ilişkin söz sahibi olma ve kendi kendini idare etme isteği, İslam hukuku ve uluslararası hukuk açısından meşru bir taleptir.

İnisiyatif; siyasi mücadelesinde barışçıl yöntemleri esas alır; meşruiyetini tabii/ilahi hukuktan, insan hak ve hürriyetlerine ilişkin temel belgelerden ve insanlığın ortak ahlaki değerlerinden alır.

İnisiyatif, hiçbir hareketin, örgütün, cemaatin, siyasi parti veya grubun karşıtı ya da tarafı değildir. Adalet ve dayanışma prensiplerine bağlı olarak işbirliği ve ittifakları savunur.”

İnisiyatif, Kürdistan’daki farklı örgütlenmeleri bir zenginlik olarak görür ve sorunları çözmeyi amaçlayan Kongre ve konferansların teşekkülü için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir.

***

Kürdistan’a AZADÎ hayırlı olsun

Ve lillahil-Hamd

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89