• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Ayhan Bilgen ve Doğu Perinçek görüşmesi

Mehmet Latif Yıldız

Ayhan Bilgenle arkadaşlığımız 2007 genel seçimlerinde aktif gazetecilik yıllarıma rastlar.

“Umut Adayları” çerçevesinde Konya’dan bağımsız milletvekili adayıydı. Siyasetçi, gazeteci tanışıklığı zamanla arkadaş ve dostluk ilişkisine dönüştü.  5 yıl kadar belli aralıklar ile Ankara’da Panel, sempozyum, açık oturumlarda bir araya geldik. 

2011 yılından Ankara’ya yerleşince siyaset ve memleket meseleleri üzerine yoğunlaştık.  Haftada 3-4 sefer toplantılar yaparak görüş ve düşünce üzerine fikir jimnastiği çalışmalarını belli bir gurup arkadaş masa başı çalışmaları ile uzun süre devam ettik. 

Ayhan Bilgen Kars Sarıkamış'ta dünyaya gelmiş Azeri, Terekeme; Batman doğumlu Kürd kimliğinden gelen biri olarak belli konularda ortak paydalarımız oluştu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji alanında yüksek lisans yapmış.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı; İlerleyen yıllarda 2 sene genel başkanlık görevini sürdürdüğü için inanç ve siyasi konularda duygu, düşüncelerimiz örtüştü.

Bir dönem de 'Özgür Gündem' ve 'Evrensel Gazete'de köşe yazarlığı yapınca mesleki olarak beraberliğimiz pekişti. 

BİLGEN'İ TANIMAK

Yukarıda ifade ettiğim gibi; Bilgen 2007 genel seçimlerinde 'Bin Umut Adayları' çerçevesinde Konya’dan bağımsız milletvekili adayı oldu. Ancak kazanamadı. 

2014 Yerel seçimlerinde HDP Adana, Seyhan başkan adayı oldu. Aynı yıl HDP Genişlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı görevini aldı. 

25 ve 26. Dönem HDP Kars Milletvekili oldu. 

HDP grup başkan vekilliği ve MYK üyeliğini yürüttü. Ayrıca, HDP'nin ilk parti sözcülüğü ve 26. Dönem TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Katip Üyesi oldu. 

2019 yerel seçimlerinde HDP’den Kars Belediye Başkanı olarak seçildi. Yaklaşık 1 yıl boyunca görevine devam eden Bilgen, tutuklanması ile birlikte yerine kayyum atandı. 

Değerli okuyucular şu ana kadar yazdıklarının başlık ile ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Türkçede bir deyim var. 

“Yiğidi öldür hakkını yeme” atasözünün anlamı; olumlu şeylerin yanında bir kişinin olumsuz, başarısız bir durumu da olabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. Bu durumda kişinin yaptığı başarılar hemen unutulmamalı yani hakkı yenmemelidir. Hayatta başarılar kadar başarısızlıklar da insan için gerçekleşebilir.

PERİNÇEK VE BİLGEN

Gelelim Perinçek ve Bilgen görüşmesinin son günlerde kamuoyunda gündem yaratmasına. 

Doğrusu oldukça dikkat çekici bir görüşme. Öyle ya hani her alanda bir biri ile 180; bazı konularda 360 derece zıt görüş, inanç ve düşüncelere sahip ikilinin görüşmesi ister istemez gündem yarattı. Özellikle HDP seçmeni ve bazı siyasi figürlerin eleştirisel yorumlarına maruz kaldı. 

Ayhan Bilge’nin ceza evinden çıktıktan sonra geçmiş olsun telefonu ettim.  3-4 kez telefon ve bir kaç kez de Whatsap üzerinden sohbet etmenin dışından bazı rahatsızlıklarım ve Covit 19 Pandemisi nedeni ile yüz yüze görüşemedik. 

Sosyal Medyada Doğu Perinçek ile görüşmesi gündem olunca herkes gibi benim de dikkatimi çekti. Yine de “vardır bir sebebi” diye sorgulama gereğini duymadım. Ancak son günlerde söz konusu Perinçekle görüşmeyi irdeleyen gazetecilerin sorusuna Ayhan Bilgen’in “Ülke sorunlarını görüştük” cevabı medya ve sanal aleme bomba gibi düşünce benim de dikkatimi çekti. Ayhan Bilgin’in uzun yıllar arkadaşı olarak şöyle bir soru yönelttim:

“ Doğu Perinçek ile hangi ülke sorunlarını konuştuğunu doğrusu ben de çok merak ettim. Bir sakıncası yoksa bu gazeteci dostuna açıklama lütfunda bulunursan sevinirim.” Diye mesaj attım.

5-6 dakika sonra telefon çaldı. Arayan Bilgendi. Hal hatırdan sonra Ayhan Bilgen’in soruma verdiği cevabı şöyle:

“Latif ağabey, Kars’ta Belediye Başkanlığı seçim arefesinde tanışmış, görüşmüş, sohbet etmiştik.  Cezaevine girdikten sonra başta HDP milletvekilleri ve avukatları olmak üzere diğer muhalif partilerin milletvekili ve avukatları da beni ziyaret ettiler. Bu süreçte 2-3 sefer Doğu Perinçek’in de avukatları bana gelerek başkanın selamlarını ilettiler. Tahliye olduktan sonra ziyaret eden partilerin Başkan, yönetici ve milletvekilleri; avukatlara teşekkür ziyaretleri yaptım. Doğu Perinçek ziyaretim de böylesi bir nezaket ve teşekkür ziyaretiydi. Diğer ziyaretlerimde hiçbir problem yaratmaz ve olay olmazken Perinçek ile görüşmemin neden bu kadar ses ve eleştiri getirdiğini doğrusu anlamadım!” dedi. 

Bilgenin bu açıklamasına:

“Yapmayın Ayhan bey; 50 yıllık yaşamınız boyu inanç, siyaset ve dünya görüşünde Perinçek ile Doğu- Batı; Kuzey-Güney kadar birbirine uzak iki siyasi figürsünüz. İkili buluşacaksınız ve ‘Doğu Bey ile ülke sorunlarını konuştuk’ diyeceksiniz kamuoyu ve uzun yıllar içinde yer aldıktan sonra istifa ettiğiniz siyasi örgütün gönül verenleri tarafından sorgulanmaya ‘anlam veremiyorum’ diyeceksiniz. Bu cevap Bilgen gibi tecrübeli bir siyasetçinin cevabı olamaz” dedim. 

Ayhan Bilgen ise olay anlattığı gibi olduğunu ısrar ile ifade edince Sohbetimizi sonlandırmadan bu konuşmamızı aynen yazacağımı söyledim. Ayhan Bey, “benim açımdan bir sakıncası yok.” Dedi.

Ayhan Bey’in bana yaptığı açıklamaya HDP, seçmeni, siyasiler ve kamuoyu ne der; ne kadar inanır bilemem. Karar sizlerin. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89