• BIST 10319.96
  • Altın 2465.915
  • Dolar 32.2447
  • Euro 35.0774
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 20 °C

Ağrı'da bir 'Melek' öldürüldü

Hilal Kaplan

Adı Melek'ti. Daha 16'sındayken ailesi tarafından evlendirildi. O ne ister diye soran olmadı. Hatta belki kimse bunu sormayı bile düşünmedi çünkü oralarda âdet böyleydi.

Gelin gittiği ailede Melek'i sadece kocası dövmedi; "anne-baba" dediği kayınvalidesi ve kayınpederi de dövdü. Hatta o kadar çok dövdüler ki kızcağızın aklı bile gelip gitmeye başladı.

Melek, daha 18'ine girmeden hamile kalmıştı. Yine öfkeden gözlerinin döndüğü bir akşam eşi ve ailesi onu kapı dışarı etti. Hamileyken sokağa atıldı. Ve doğumunu -30 derecede, karların üzerinde yaptı. Sonradan iki çocuğu daha olacaktı ama kaybettiği ilk göz ağrısını hiç unutmayacaktı.

Öz anne-babası Melek'i kısa sürelerle yanlarına aldılarsa da 'mahalle baskısı'na boyun eğip, koca evine geri gönderdiler. Ama ailesi, Melek'i uzaktan da olsa takip etmeye devam etti. Bir süre hiçbir şekilde kızlarını göremeyip haber alamayınca da nihâyet polise başvurdu.

Polis baskınında Melek, tuvalete zincirlenmiş bir şekilde bulundu. Aç bırakıldığı için 30 kiloya düşmüştü. Üzerinde sadece beyaz bir örtü vardı. Altı ay boyunca bir köpeğe reva görülemeyecek muamele, Melek'e yapılmıştı. Hareketsizlikten vücudunun her yeri kireçlenmiş, bacak ve kalçasında yaralar çıkmıştı. Hiçbir bakım yapılmadığı için de yaraları kurtlanmıştı.

Sabah'tan Müjgan Halis'in vicdanlı haberciliği sayesinde Melek'in hikâyesini Türkiye'yle beraber Ağrı Valisi Ali Yerlikaya da duydu. Kendisinin verdiği talimatla Melek, Ağrı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak durumunun ağırlaşması nedeniyle önce Erzurum'a, oradan da ambulans uçakla Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Ankara'da üç gün tedavi gördükten sonra Melek, mübarek bir Ramazan günü "merhametlilerin en merhametlisi"ne yürüdü. O pek kıymetli âdetlerimiz yerini bulmuştu işte; Melek gelinliğiyle girdiği koca evinden kefeniyle çıkmıştı... Yaşarken olduğu gibi, ruhunu teslim ederken de yapayalnızdı. Cenaze masraflarını bile KAMER ve KADAV'daki kadın sivil toplum gönüllüleri karşıladı.

Melek'in ağbisi Reis Levent, Ağrı Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak Melek'in eşi Ferdi Karaaslan ile kayınpeder Kutfettin Karaaslan ve kayınvalide Naciye Karaaslan hakkında suç duyurusunda bulundu. Ağrı Cumhuriyet Savcılığı Karaaslan ailesinin nerdeyse bütün fertlerinin ifadesini aldı. Ancak daha sonra serbest bıraktı. Yargı sistemimiz bu konuda neler yapacak, takipçisi olacağım. Tüm meslektaşlarımı da bu davaya özel ilgi göstermeye davet ediyorum.

Melek, gün yüzü görmediği fani dünyadan "merhametlilerin en merhametlisi"ne yürüdü. O'nun dirisine sahip çıkamadık, bari hatırasına sahip çıkalım. Çıkalım ki artık âdetler adına, namus adına, töre adına başka Melek'lerin de canına kıyılamasın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89