• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 14 °C

Ağrı iddiaları aydınlatılmalı

Aslı Aydıntaşbaş

Yıllardır siyasi partileri izlerim, ilk defa ama sahiden ilk defa böyle bir aday tanıtım mitingine şahit oluyorum.

- Kadıköy vapurundan indiğimde, kadınlar, gençler, Türkler, Kürtler, başörtülüler, Aleviler derken, rengârenk bir tablo çıktı karşıma. Belki Ak Parti mitinglerindeki kadar ihtişamlı, CHP mitingleri kadar kalabalık bir buluşma değildi bu. Ancak, Kadıköy İskele meydanında toplanan insanlarda zaptedilemeyen bir heyecan vardı.

- HDP kitlesi, tarih sahnesinde kritik bir rol oynayacağının, Türkiye’nin kaderinin kendi ellerinde olduğunun farkında. Konuştuğum herkes, “barajı aşacağız” diyor.

- Miting alanında herkesin dilinde “provokasyon” lafı vardı. Konuştuğum pek çok kişi daha Demirtaş konuşmadan ağızbirliği ile Ağrı’da yaşananların bir tezgâh olduğunu söyledi. Ağrı ile ilgili Demintaş’ın dile getirdiği iddialar çok ciddi ve görüntülerle desteklenmiş. Kötü kokular geliyor. Genelkurmay’ın bir açıklama yapması ve hükümetin bu olaya el koyması lazım. Tatminkar bir açıklama gelmediği sandığa gölge düşer.

- İlk duyduğumda HDP’nin seçim sloganını pek beğenmemiştim. “Biz’ler HDP” yeterince akışkan gelmemişti kulağıma. Ama o meydanda, fikrim değişti. HDP’nin seçim şarkısı, neşeli, kıpır kıpır, akılda kalan bir melodi. Aynı anda binlerce insan, “Bizler HDP, Biz Meclis’e” diye bağırınca, bambaşka bir etkisi oluyor.

- HDP’nin Batı metropollerinde oylarını arttırmak için yapması gereken, bu ortamı Türkiye’ye gösterebilmek. “United Colors of HDP” konsepti, bu ülkede yaşanmamış bir siyasi tecrübe. Siyasetin şu zamana kadar “görünmez” kıldığı onlarca insanın, tutunamayanların dayanışması.

- Yıllardır gazeteci olarak Kürt siyasi hareketini izlemişimdir. İlk defa insanların güldüğüne, eğlendiğine tanık oluyorum. HDP, Kürt hareketine bunu getirmiş. Öfke değil bir özgüven var.

- Kalabalığın içinde kadınlarla konuştum. İstanbul’da yaşayan Maraşlı Fındık Işıl, çok da kuvvetli bir şiveyle “İnşallah Demirtaş, başbakan olacak, kadın hakları gelecek. Artık kadınlar vurulup, kesilmeyecek” dedi. Maltepe’den Dilgeç “Zindandakilere özgürlük istiyoruz. Kızım 5 yaşında, cezaevlerinde büyüdü. Hem kaynım hem görümcem cezaevinde. Yeter artık” dedi.

- İstanbul adaylarının çoğu birbiriyle dün tanıştı. 2. Bölgeden avukat Filiz Kerestecioğlu, ilk kez siyasete girdiğini anlattı. Çevreci Beyza Üstün, ekonomist Sezai Temelli, bastonuyla Bülent Uluer, çoğunlukla sol çevrelerde tanınan simalar. Ancak, HDP farklılıkları artı sayılıyor; rahat yer bulmuşlar. 1. Bölgeden başörtülü aktivist Hüda Kaya, çok alkış aldı. Alevi derneklerinden Turgut Öker, Ali Kenanoğlu ve Ermeni toplumundan Garo Paylan’a ilgi vardı ve tabii Pervin Buldan’a. Ama alan gerçek anlamda, Demirtaş’ın konuşmasında coştu.

- 3. Bölge adaylarından 2 genç kadın dikkatimi çekti. Yanlarına yaklaştım. 25 yaşındaki Dilek Sultan Nayman, dış ticaret uzmanıymış. 29 yaşındaki Burcu Demirbaş ise mimar. “Sosyalist gençlik mücadelesinden geliyorum” dedi.

- Miting sırasında birçok kişi bana yaklaşıp “Cezaevindeyken sizi ekranda izlerdik. Vicdanlı konuştuğunuz için teşekkür ederiz” dedi. Cezaevleri, hâlâ Kürt siyasi hareketi için kanayan yara. İnsanlar kalıcı barışı, her şeyin başında akrabalarına sevdiklerine kavuşmak için iple çekiyor.

HDP’nin Kadıköy’deki İstanbul mitingi İstanbul mitingini izlemek için Kadıköy vapurundan indiğimde, böyle bir coşku beklemiyordum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89