• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

ABD’den YPG’ye silah yok, ama...

Sami Kohen

Türkiye geçen ay ABD’yi “Ya o, ya biz” anlamına gelen bir tercihle karşı karşıya bırakmıştı. “O” derken kastedilen, Türkiye’nin PKK’nın Kuzey Suriye’deki uzantısı olarak gördüğü YPG idi.

Ankara Washington’dan YPG’ye silah ve mühimmat vermekten derhal vazgeçmesini talep ediyordu. Ve bu silahların PKK’nın eline geçmesi ve Türkiye’ye karşı kullanılması halinde, YPG hedeflerini vurmaktan çekinmeyeceği uyarısında bulunuyordu.

Suriye’de IŞİD’e karşı savaşta YPG’ye güvenen ABD, başta bu silahların Kürt güçlerine değil, Arapların içinde bulunduğu bir koalisyona verildiğini öne sürdü. Ama Ankara bunu yutmadı ve Washington’a yukarıdaki cümle anlamındaki mesajı iletti...

Mesaj anlaşıldı

Çok geçmeden bir hükümet yetkilisi bize “Bütün işaretler ABD yönetiminin mesajı kavradığını gösteriyor” diye konuştu. Bunun doğruluğu da önceki gün Washington’da bir Pentagon yetkilisinin “ABD bundan böyle YPG’ye silah ve mühimmat sağlamayacak” demesiyle kesinleşti...

ABD’nin bu kararıyla Ankara’nın istediği oldu; ayrıca Türk-Amerikan ilişkilerinde olası bir kriz de önlendi.

Sonuçta bu, Washington’un Türkiye’ye atfettiği stratejik değeri ve vazgeçilmezlik konusundaki tercihini ortaya koyuyor. Nitekim Washington’da açıklama yapan Albay Steve Worner düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye ile Suriye’de IŞİD’le mücadelede işbirliği içinde olduğunu hatırlatarak buna verilen önemi belirtti.

Ankara tabiatıyla ABD’nin bu tavrından memnun. Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’in de belirttiği gibi, Ankara bu kararın uygulamasını yakından izleyecek.

Akla gelen birtakım sorular var: YPG artık ABD’den direkt askeri yardım almayacak, ama kendisi başka kaynaklardan silah almayacak mı? ABD’nin ve diğer ülkelerin farklı isimler altındaki muhalif gruplara verdiği silahlar bir şekilde PYG’nin -ve dolayısıyla PKK’nın- eline geçemez mi? Silah yardımını kesmek, ABD’nin YPG’den ve onun siyasal kanadı olan PYD’den -IŞİD’e karşı mücadelede- vazgeçtiği anlamına gelir mi?

Devre dışı kalır mı?

PYD/PYG’nin Amerikan yardımı olmadan da varlığını sürdürmesi ve dolaylı yollardan silah da sağlaması olasılığı oldukça yüksek. YPG Kuzey Suriye’de IŞİD’le mücadele rolünü kendi amaçlarını siyasi gerçekleştirmek için kullanmaya devam edecektir.

Hiçbir ülkenin Suriye’de IŞİD’e karşı bir kara harekâtına girişmek istemediği bir ortamda, YPG şimdiye kadar bu mücadele adı altında ABD’den Almanya’ya, Rusya’dan İran’a kadar çeşitli ülkelerden maddi manevi destek sağlayabilmiştir.

ABD’nin artık YPG’ye silah vermeme kararının onu devre dışı bırakıp bırakmayacağı zamanla görülecektir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89