• BIST 10260.49
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 30 °C
  • Berlin 20 °C

30 Mart’ın ortaya koyduğu tablo

Serpil Çevikcan

Gezi Parkı olayları ile 17 Aralık operasyo-nunu, uluslararası boyutları da olan bir komplo olarak tanımlayan ve yerel seçim kampanyasını bu komplo karşıtlığı üzerine kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün sandıktan istediği sonucu aldı.

30 Mart’ı bir genel seçim atmosferinde yaşayan, bugüne kadar görülmemiş sertlikte bir kampanya sürecine tanık olan seçmen, tercihini belirlerken, yerel seçim parametrelerinden çok genel seçim dürtüsüyle hareket etti.

Dün, gece yarısı bu yazıyı kaleme alırken Ak Parti’nin oy oranı yüzde 45-46, CHP’nin oy oranı yüzde 28-29 bandında, MHP’ninki ise yüzde 15 civarındaydı.

Dünkü sonuçların gösterdiği gerçekleri çok kaba hatlarıyla sıralarsak:

- Daha çok özgürlük ve daha fazla demokrasi ekseninde cereyan eden Gezi Parkı eylemleri ile Erdoğan karşıtlığı üzerine adı konmamış bir koalisyon üzerinden seyreden 17 Aralık vakası göz önüne alındığında seçmenin yarıya yakınının 17 Aralık’ı Başbakan’ın sunduğu çerçevede kabul ettiği görülmüş oldu.

- Bir yandan da Erdoğan’ın; konsolidasyonu artırma, duygudaşlık ve bir cephede yer alma politikasının yeniden sonuç aldığı ortaya çıktı.

- Sonuçların, genel seçim trendlerini yansıttığı, Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’nin oy oranları açısından çok ciddi iniş-çıkışlar yaşanmadığı, seçmen tercihlerinin ciddi değişikliklere uğramadığı, partiler arasında geçişkenliğin tahminlerin uzağında kaldığı görülmüş oldu.

- Ak Parti’nin Türkiye sathına yayılan görüntüsünde bir değişiklik olmadı. Siyasi haritada ciddi değişiklikler gerçekleşmedi. CHP’nin sahildeki hakimiyeti ise Ege sahilinde odaklandı.

- Ekonomik tablonun alt-üst olması endişesinde odaklanan siyasi istikrar beklentisinin ve “O giderse kim gelecek” sorusunun seçmen üzerinde etkili olduğu görüldü.

- CHP, 2009 yerel seçimlerindeki yüzde 23’lük, 2011 genel seçimlerindeki yüzde 26’lık oy oranını artırmış olsa da, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “psikolojik eşik” olarak nitelendirdiği yüzde 30 oy oranını (dün gece itibarıyla) geçememiş oldu.

- Psikolojik eşiği yüzde 40-42 olarak belirlemiş görünen Ak Parti açısından ise, bu eşiğin üzerinde bir oy oranı yakalanmış oldu. Bu sonuç, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin de yolunu açtı.

- Yüzde 45 bandındaki Ak Parti oyları ile, çözüm sürecine odaklanan BDP-HDP bloğunun oy oranı cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Erdoğan’ı ciddi biçimde cesaretlendirebilecek bir tabloyu ortaya koydu. Nitekim Erdoğan, dünkü balkon konuşmasında bunun işaretlerini verdi.

- Seçim sonuçları, Başbakan Erdoğan açısından bir erken seçimi risk olmaktan çıkardı, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenin önüne çifte sandık koyma şansını Ak Parti açısından artırmış oldu.

* * *

Çok genel hatlarıyla önümüze böyle bir tablo koyan dünkü yerel seçim sonuçlarının, cumhurbaşkanlığı seçimine kadar geçen süre içinde önemli gelişmeleri beraberinde getireceğinden kuşku yok.

Bunun ilk adımlarını, 17 Aralık’a dönük karşı operasyonun sertleşmesinde göreceğimiz anlaşılıyor. Başbakan Erdoğan da dünkü balkon konuşmasında bunu açıkça söyledi.

30 Mart sonuçlarının, iç siyaseti ve Türkiye’yi nasıl şekillendireceği ise Erdoğan’ın sandıktan aldığı mesajı nasıl değerlendireceğinde yatıyor.

Başbakan Erdoğan, 30 Mart sonucunu miting alanlarındaki sert ve cepheleştiren üslubunun onayı olarak değerlendirecekse o zaman dün balkondan yaptığı, “gelin yeni bir sayfa açalım” çağrısının içi kolay dolmayacaktır.

Oysa Türkiye’nin yeni bir sayfaya çok ihtiyacı var.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89