• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 7 °C

Yunan basını: Hepimiz Filistinliyiz

Yunan basını: Hepimiz Filistinliyiz
Yunan basın-yayın organları, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun müdahalesine dair gelişmelere bugün geniş yer verdi.

Yunan gazeteleri, bugünkü sayılarında İsrail'in kanlı baskınına ilişkin haber ve yorumlara geniş yer ayırdı. Önceki gün yapılan medya çalışanları grevi nedeniyle dün çıkmayan gazeteler, bugünkü baskılarında İsrail'in saldırısını eleştiren yazılara yer verdi.

Kosmos Tu Ependiti gazetesinde Dimitris Konstandakopulos imzalı haber-yorumda, "İsrail, bu hafta tarihinde en büyük moral ve siyasi yenilgilerinden birini aldı. İsrail silahlı kuvvetlerinin abluka altındaki Gazze'ye insani yardım götüren "Özgürlük Konvoyu" gemilerine saldırması, uluslararası kamuoyuna İsrail devletinin ve politikalarının gerçek niteliğini bir kez daha gösterdi." görüşünü dile getirdi. Aynı gazetede çıkan bir başka haber-yorumda ise, "İsrail karşısında komşu ülkeleri "savunarak" onların kalplerini kazanan Erdoğan hükümeti, Ortadoğu'da liderlik rolünü adım adım ilerletiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Gazeteci Dimitris Konstandakopulos, İsrail hükümetinin Özgürlük konvoyuna saldırdığı haberini alan EDEK Onursal Başkanı Vasos Lissaridis'in "Hepimiz Filistinliyiz" açıklamasını yaptığını belirtiyor. Haber-yorumda, "Şu ana kadar Hristofyas hükümetinin gemilerin sadece Kıbrıs'tan ayrılmasını değil aynı zamanda İsrail'in uluslararası terörist saldırılarını göz önünde bulundurarak, bunların güvenliğini de sağlıyordu. Ancak Hristofyas İsrail baskılarına yenik düştü." diye yazdı.

"NAZİ TİPİ VAHŞET"

Eleftherotipia gazetesinde yer alan yorumda, "İsrail devletinin Nazi tipi vahşeti karşında uluslararası toplumun çileden çıkartan durgunluğuna hiç kimse bir anlam veremedi. Ne uluslararası hukuk, ne savaş hukuku. Bu mükemmel eğitilmiş savaş makinesi İsrail ordusu, hiçbir uluslararası kanunu dikkate almıyor." ifadeleri dikkat çekti.

Apoyevmatini gazetesi, "Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Gazze Şeridine İsrail ambargosunun kaldırılması için uluslararası ve AB düzeyinde girişimlere hazırlanıyor. Ayrıca Yunanistan, Lefkoşa hükümetinin koordinasyonla ambargo altındaki bölgeye insani yardım çalışmalarının artırılmasına dair olasılıklarını inceliyor." haberine yer verdi.

"HAYATINI KAYBEDEN TÜRKLER, BİZİMDİR"

Diğer yandan Elefteros Tipos ile Ethnos gazetelerinde çıkan bir başka habere göre, Yunanistan'a dönen yardım gönüllüleri dün düzenledikleri basın toplantısında "ambargo kaldırılıncaya kadar yardımların sona ermeyeceğini ifade etti. "Hayatını kaybeden Türkler, bizimdir" diyen Yunan yardım gönüllüleri, kısa bir süre sonra İsrail'e gidecek yeni bir konvoyun hazırlıkları için İstanbul'a gideceklerini açıkladı.

Ta Nea gazetesinde yer alan bir yorumda, "yardım gönüllülerinin İsraillilerin hem gemiye yaptıkları çıkartma hem de Aşdod hapishanesinde kendilerine nasıl davrandıklarını anlatınca, ister istemez "bu ülke nasıl bu duruma geldi" diye soruyorsun." görüşü dile getirildi. Kathimerini gazetesindeki haber-yorumda ise "Uluslararası sularda "Özgürlük Konvoyu"na kanlı baskın, İsrail'e karşı siyasi bir harekete dönüşüyor." dendi.

Eleftherotipia ve Kathimerini gazetelerindeki yorumlarda, "Pazartesi günü erken saatlerde Akdeniz sularında oynanan trajedi, bakışların Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolüne dönmesine neden oldu." değerlendirmesinde bulunuldu.

"MAVİ MARMARA KIRMIZIYA BOYANDI"

İOS dergisinde çıkan değerlendirmede ise, "İnsanların dikkatini büyük bir uyuşuklukla Gazze-Filistin yarasına çevirmek için Doğu Akdeniz'e giden Özgürlük Konvoyu'nun, yardım gönüllülerinin kanlarıyla kırmızıya boyanması gerekti." ifadeleri dikkat çekti.

İmerisi gazetesinden Yorgos Kapopulos, yorumunda, "Lindon Johnson'un yakın çalışma arkadaşı George Boll 35 yıl önce Foreign Affairs dergisine yazdığı "İsrail'i nasıl kurtaralım?" başlıklı bir makale yazmıştı. Bu soruya Obama'nın müdahalesi ve iradesi net bir cevap veremiyor. Ortadoğu'daki oyunda yeni başrol oyuncuları ortaya çıktı ve oyun gün geçtikçe daha karmaşık ve tahmin edilemeyecek bir hal alıyor." diyor.

"İSRAİL'İN TARİHİ SUÇLARLA DOLU"

Yine aynı gazetede yer alan bir başka yorumda, "Sambra ve Şatilla'dan, Mavi Marmara'ya kadar, tarih İsrail'in suç girişimleriyle dolu." cümleleri dikkat çekiyor. İmerisia'dan Yorgos Delastik imzalı yorumda ise "Atina ve Lefkoşa'nın Gazze'deki Filistinlilere insani yardım götüren konvoya İsrail silahlı kuvvetlerinin korsan saldırısına yaklaşımı, Yunanistan ve Kıbrıs dış politikasının yetersizliğini ortaya çıkardı." eleştirisi yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89