• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Yüksek tansiyon ile ilgili yanlışlar

Yüksek tansiyon ile ilgili yanlışlar
Yüksek tansiyonun belirtileri ve tedavisi hakkında doğru bilnen bir çok yanlış var. İşte onlardan bazıları ve doğruları...

 İşte yüksek tansiyonda doğru bilenen bazı yanlışlar...

1. Sinirlilik, terleme ve uykuya dalma güçlüğü gibi belirtiler, yüksek tansiyonun sık görülen bulgularındandır.

Doğrusu: Yüksek tansiyon çoğunlukla belirti vermez. Çoğu zaman tansiyonunuzun yükseldiğini sadece ölçerek anlayabilirsiniz. Sağlıklı ve zinde görünen bazı kişilerde de yüksek tansiyon olabilir. Ülkemizde yüksek tansiyon hastalarının yalnızca %40"ı bunun farkındadır ve bu hastaların da sadece üçte biri tedavi görmektedir. Bu durum, bu kişilerde inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek hastalığı ve hatta körlük riskini artırır.

2. Tansiyonumu ne zaman doktorda ölçtürsem yüksek çıkıyor, ama bunun nedeni yalnızca benim heyecanlanmam. Eminim ki evde ölçülse kan basıncım normal bulunur.

Doğrusu: Bazı kişilerde heyecana bağlı olarak, beyaz önlük hipertansiyonu denilen durum oluşabilir. Bu kişiler evde ölçüm yapıp sonuçları doktora bildirebilirler. Stres ya da heyecan gibi durumlarda tansiyonunuz yükselebilir, ancak pek çok ölçümde yüksek bulunursa bu durum asla göz ardı edilmemelidir.

4. Bugünlerde herkeste yüksek tansiyon var, bu durum adeta yaşamın bir gerçeği, bende de olması beni endişelendirmez.

Doğrusu: Günümüzün stresli yaşam koşulları, yüksek tansiyona yol açan risk faktörlerine katkı yapabilir. Bu nedenle kan basıncımızı sık sık kontrol ettirmeliyiz. Unutmayalım, kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı oluşumunu 3, kalp yetersizliği oluşumunu 6 kat artırır ve inme riski açısından en önemli değiştirilebilir risk faktörüdür.

5. Bir süre tansiyon ilaçlarımı kullandım ama şimdi kendimi çok daha iyi hissettiğime göre ilacı azaltmamda veya bırakmamda bir sakınca olmadığını düşünüyorum.

Doğrusu: Kan basıncı yüksekliği ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Ancak ilaçla kontrol altına alınabilir. Doktorunuza danışmadan ilaçlarınız değiştirmeyin ya da kesmeyin, bu sağlığınıza zarar verebilir. Yaşam tarzı ile ilişkili alışkanlıklar da kan basıncınızı yükseltebilir; bu nedenle sağlıklı olduğumuz vücut ağırlığını korumalı, fiziksel aktivite (haftanın hemen her günü 30-60 dakika arası) yapmalı ve sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinden uzak durmalıyız.

6. Yüksek tansiyon erkekler için sorundur. Ben kadın olduğuma göre endişelenmeme gerek yok.

Doğrusu: Maalesef, yüksek tansiyon herkesin sorunudur, üstelik kadınlarda yüksek tansiyon riskini erkekten daha fazla arttıran doğum kontrol hapı kullanımı, gebelik, aşırı kilo, menopoz sonrası gibi durumlara kadınların, özellikle dikkat etmeleri gerekir.

7. Soğuk algınlığına yakalandığımda eczaneden aldığım herhangi bir grip ilacını kullanabilirim.

Doğrusu: Yüksek tansiyonu olanlar bu ilaçları dikkatli kullanmalıdır. Özellikle dekonjestanlar (burun tıkanıklığını açan ilaçlar) kan basıncını artırır ve tansiyon ölçümlerinde sorun yaratabilirler, bu nedenle içinde dekonjestan olmayan diğer ilaçlar seçilmelidir.

8. Orta yaşa gelene kadar tansiyonunuzu hiç ölçtürmeseniz de olur.

Doğrusu: Kan basıncınızı ne kadar erken yaşta ölçtürmeye başlarsanız o kadar iyi. Çünkü 6 yaşında çocuklarda bile yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklar adolesan çağına geldiğinde mutlaka kan basınçlarını ölçtürmelidirler. Bu yaştaki çocuklarda kan basıncı ne kadar yüksek ve çocuk ne kadar kilolu ise 30 yaşına kadar arterler o denli kalınlaşır ve damar sertliği gelişir. Çocuğun yaşı, vücudunun boyutları ve cinsel olgunluk derecesi ne kadar yüksekse kan basıncı da o kadar yüksek olma eğilimindedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89