• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Yücel Çakmaklı son yolculuğuna uğurlandı

Yücel Çakmaklı son yolculuğuna uğurlandı
Önceki gün vefat eden yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Çakmaklı için Fatih Camisi'ndeki cenaze töreninde, Çakmaklı'nın eşi Filiz, oğlu Bahadır ve kızları Elif Çakmaklı ile Elvan Bolat taziyeleri kabul etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çelenk gönderdi.

Fatih Camisi'ndeki cenaze törenine Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Sadettin Tantan, Nevzat Yalçıntaş, sinema dünyasından aralarında Sefa Önal, Memduh Ün, Türker İnanoğlu, Gani Rüzgar Şavata, Fikret Hakan, Yaşar Alptekin, Sezer Cumhur Önal ve Berhan Şimşek'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

3413

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrısı'nın kıldırdığı cenaze namazının ardından Yücel Çakmaklı'nın cenazesi, sevenlerinin omuzlarında cenaze aracına konularak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"Sinemayı bizim yaptı"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Yücel Çakmaklı'yı rahmet ve minnetle andığını belirterek, "Yücel Çakmaklı, sinemanın evrensel imkanları ve diline milli, tarihi unsurlar katarak sinemayı bir anlamda bizim yapmıştır. Bizim sesimizi de evrensel yapmış büyük ustalardan birisidir. Önemli olan da budur. Marifet de zaten budur. Evrensel olana kendinden bir şey katabildiğin zaman bu evrensel anlamda bir değer taşır. Bizim değerlerimizi yerelden ulusa, ulusaldan evrensele taşınmasında bir katkı sağlar. Rahmetli Yücel Çakmaklı, bütün yaşamı boyunca bunlar için kamera arkasında çalıştı. Yücel Çakmaklı, bizim tarihimize ve insanımıza dönük unutulmaz eserlere imza attı" dedi.

3414

Günay, Yücel Çakmaklı'nın vasiyetlerine uygun nitelikte olan, onun edebiyat, sanat, kültür ve ahlakına uygun projeler gelmesi durumunda bunları desteklemeyi de milli bir görev saydığını kaydetti.

Eski milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da törende yaptığı konuşmada, Yücel Çakmaklı'nın milli ve manevi değerleri sinemaya aktaran ilk yönetmen olduğunu ifade ederek, "Yücel Çakmaklı sinemamızda bir çığır açmıştır. Türk sinemasını Yücel Çakmaklı'dan önce ve Yücel Çakmaklı'dan sonra diye ikiye ayırmak gerekir" dedi.

Yücel Çakmaklı ile TRT'de çalışma fırsatı bulduklarını ve Çakmaklı'nın bu dönemde önemli eserlere imza attığını kaydeden Yalçıntaş, "Çakmaklı halkımızın milli değerlerini, beklentilerini dile getiren gerçekten kaliteli, estetik seviyesi çok yüksek filmler yaptı. Onun sinema hayatını da TRT'den önceki ve sonraki dönem olarak ayırmak gerekir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan: "Sinemamızda millilik onunla başladı"

Yücel Çakmaklı'nın Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazına katılan Başbakan Erdoğan, Çakmaklı ile tanışmalarının Milli Türk Talebe Birliği yıllarına rastladığını belirterek, "Sinemamızda millilik varsa, bu Yücel ağabey ile başladı. O bir dönüşümdü, o bir değişimdi" dedi.

Ankara'dan cenaze töreni için İstanbul'a gelen Başbakan Erdoğan, Fatih Camisi'ne İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte geldi. Yücel Çakmaklı'nın eşi Filiz Çakmaklı, çocukları Bahadır ve Elif Çakmaklı ile Elvan Bolat'a taziyelerini sunan Başbakan Erdoğan, daha sonra camide öğle namazını kıldı.

Yücel Çakmaklı'nın cenaze namazını İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı kıldırdı. Başbakan Erdoğan, namazın kılınması ve duaların okunmasının ardından Yücel Çakmaklı'nın bir yakınının çağrısı üzerine yaptığı kısa konuşmada, bir protokol konuşması yapmayacağını ve "vatandaş Tayyip Erdoğan" olarak konuşacağını söyledi.

Erdoğan, bugün Yücel Çakmaklı'yı ebediyete uğurlamak için toplandıklarına işaret ederek, "Yücel ağabey ile tanışmamız Milli Türk Talebe Birliği yıllarından başlıyor. Orada sinema kulübünün kuruluşundan başlıyor. Bunlar zaten ortak düşünceler, ortak kanaatlerdi. Sinemamızda millilik varsa, bu Yücel ağabey ile başladı. O bir dönüşümdü, o bir değişimdi. Sinemamızda atılan adımlar, onunla birlikte artık farklılık kazandı. Farklı sanat yönetmenleri ortaya çıkmaya başladı. Türk sineması da bu noktada kendi sanat yönetmenlerini ortaya çıkardı. Tabii, onunla gerçekten yollarımız birleşti. Yücel ağabeyin 1970'li yıllarda yaptığı ilk film, gerçekten sinema dünyamızda Anadolu insanını adeta birleştirdi, bütünleştirdi. Çok farklı bir çıkıştı o aslında... Ardından da birçok belgeseller ve filmler yapılmaya başlandı. Fakat, 70'li yılların başındaki o çıkış, sinema dünyasında adeta 'acaba bizde ne olur?' sorusuna cevap arayanlara, 'bizim de yapacaklarımız var, bizim de söyleyeceklerimiz var' dedirtmiştir. İnanıyorum ki, bu çıkışın arkası da zaten gelecektir. Tabii, bunları unutmak mümkün değil" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı yıllarında da Yücel Çakmaklı ile müşterek düşünceler ile bazı adımlar attıklarını dile getirerek, "Yaş 72. Herkesin ölümü tadacağı gibi Yücel ağabeyimizi de ebediyete uğurluyoruz. Ben milletimizin başı sağ olsun diyorum. Tüm ailesine ve milletimize sabırlar diliyorum" dedi.

Erdoğan, konuşmasının ardından Yücel Çakmaklı'nın tabutunu bir süre taşıyıp, camiden ayrıldı. Başbakan Erdoğan, cami çıkışında "Ramazanın gelmesiyle hayatınızda nasıl değişiklikler oldu?" diye soran bir gazeteciye, "Milletimiz ramazanı nasıl değerlendiriyorsa ben de aynı şekilde değerlendiriyorum" yanıtını verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89